NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics PDF Free Download

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics PDF Free Download

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics Question answer PDF Free Download

Best NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 3: Synthetic Fibres and Plastics



Class 8 Science Chapter 3 MCQs

Question 1. What is the other name for artificial silk?
(a) Nylon
(b) Rayon
(c) Acrylic
(d) Polyester

Answer: (b) Rayon


Question 2. Which fibre is used as artificial wool?
(a) Acrylic
(b) Rayon
(c) Nylon
(d) Cotton

Answer: (a) Acrylic


Question 3. Polymers are made up of small units called
(a) layers
(b) molecules
(c) cells
(d) monomers

Answer: (d) monomers


Question 4. The strongest synthetic fibre is
(a) nylon
(b) rayon
(c) polyester
(d) acrylic

Answer: (a) nylon


Question 5. Wood pulp is used to make
(a) plastic
(b) wool
(c) jute
(d) rayon

Answer: (d) rayon


Question 6. Which of the following is a natural fibre? ncert solutions for class 8 science chapter 3
(a) Wool
(b) Nylon
(c) PVC
(d) Polythene

Answer: (a) Wool


Question 7. Melamine is
(a) thermoplastic polymer
(b) thermosetting polymer
(c) fibre
(d) elastomer

Answer: (b) thermosetting polymer


Question 8. Fibre produced in factories is called
(a) man-made fibre
(b) natural fibre
(c) synthetic fibre
(d) both (a) and (c)

Answer: (d) both (a) and (c)


Question 9. PET is a
(a) polyester
(b) polyamide
(c) nylon
(d) thermosetting polymer

Answer: (a) polyester


Question 10. Which of the following cannot be recycled? ncert solutions for class 8 science chapter 3
(a) Toys
(b) Cooker handles
(c) Carry bags
(d) Plastic chair

Answer: (b) Cooker handles


Question 11. The plastic which cannot be recycled is
(a) jute
(b) rayon
(c) petrochemicals
(d) bakelite

Answer: (d) bakelite


Question 12. Bakelite is an example of
(a) fibre
(b) elastomer
(c) nylon
(d) thermosetting polymer

Answer: (d) thermosetting polymer


Question 13. Which term is used for polymers made up of a large number of glucose units?
(a) Protein
(b) Fructose
(c) Cellulose
(d) Polyester

Answer: (c) Cellulose


Question 14. Which of the following is non-biodegradable?
(a) Paper
(b) Cotton cloth
(c) Wood
(d) Plastic

Answer: (d) Plastic


Question 15. Which of the following is natural fibre obtained from plants?
(a) Cotton
(b) Wool
(c) Rayon
(d) Ketone

Answer: (a) Cotton | ncert solutions for class 8 science chapter 3

Youtube

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now