Class 12 Geography MCQs Chapter 2 The World Population: Distribution, Density and Growth with Answers

Class 12 Geography MCQs Chapter 2 The World Population: Distribution, Density and Growth with Answers download PDF format.

Multiple Choice Questions for Class 12 Geography MCQs chapter 2

Question 1.
Which one of the following continents has the highest growth of population?
(a) Africa
(b) South America
(c) Asia
(d) North America

Answer: (a) Africa


Question 2.
Which one of the following is not an area of sparse population?
(a) The Atacama
(b) Equatorial Region
(c) South-East Asia
(d) Polar Regions

Answer: (c) South-East Asia


Question 3.
Which of the following is not a push factor?
(a) Water shortage
(b) Unemployment
(c) Medical/Educational facilities
(d) Epidemics

Answer: (c) Medical/Educational facilities


Question 4. { class 12 Geography MCQs }
Which one of the following is not a fact?
(a) Human population increased more than ten times during the past 500 years
(b) Nearly 80 million people are added to the world population each year
(c) It took 100 years for the population to rise from five billions to six billions
(d) Population growth is high in the first stage of demographic transition

Answer: (c) It took 100 years for the population to rise from five billions to six billions


Question 5.
Which of the following is not one of the most populous countries?
(a) India
(b) China
(c) Norway
(d) Brazil

Answer: (c) Norway


Question 6.
Which of the following is the factor affecting the population distribution?
(a) Availability of water
(b) Fertile soil
(c) Comfortable climate
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Question 7.
What was the world population at the beginning of the 21st century?
(a) Over 2.1 billion
(b) Over 6 billion
(c) Over 7.2 billion
(d) Over 9.1 billion

Answer: (b) Over 6 billion


Question 8. { class 12 Geography MCQs }
Which of these statements is not true?
(a) Human population increase more than ten times in the past 500 years.
(b) Human population rose from 5 billion to 6 billion in 100 years.
(c) It took more than a million years for the human population to attain the one billion mark.
(d) In the twentieth century itself the human population has increased four times.

Answer: (b) Human population rose from 5 billion to 6 billion in 100 years.


Question 9.
Which are the components of population change?
(a) Birth rate
(b) Death rate
(c) Migration
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Question 10.
Which continent has the highest growth rate of population in the world in 2010¬2015?
(a) Asia
(b) Africa
(c) North America
(d) Europe

Answer: (b) Africa


Question 11.
Which of the following are the economical factors that affect the distribution of population?
(a) Landforms
(b) Industrialisation
(c) Urbanisation
(d) Both (b) and (c)

Answer: (d) Both (b) and (c)


Question 12.
Which of the following is not a push factor for migration?
(a) Climate
(b) Unemployment
(c) Epidemics
(d) Security of life

Answer: (d) Security of life


Question 13.
Which of the following geographical factors affect the distribution of population?
(a) Climate
(b) Minerals
(c) Soil
(d) Availability of water

Answer: (b) Minerals


Leave a Comment

Scroll to Top