Class 12 Geography MCQs Chapter 3 Population Composition with Answers

modeducation are provide Class 12 Geography MCQs Chapter 3 Population Composition with Answers download pdf format.

Class 12 Geography MCQs Chapter 3

Class 12 Geography Chapter 3 MCQs Download PDF Click Here

Question 1.
Which one of the following has caused the sex ratio of the United Arab Emirates to below?
(a) Selective migration of working population
(b) High birth rate of males
(c) Low birth rate of females
(d) High outmigration of females
Answer: (d) High outmigration of females


Question 2.
Identify the age group from the options that is called the working population.
(a) 15 to 65 years
(b) 15 to 66 years
(c) 15 to 59 years
(d) 15 to 64 years
Answer: (c) 15 to 59 years


Question 3.
Which country has recorded the highest sex ratio in the world?
(a) Qatar
(b) Latvia
(c) India
(d) France
Answer: (b) Latvia


Question 4.
According to the UNO, how many countries have sex ratio favourable for females?
(a) 139
(b) 192
(c) 168
(d) 123
Answer: (a) 139


Question 5.
According to the UNO, how many countries have sex ratio unfavourable for females?
(a) 13
(b) 92
(c) 72
(d) 23
Answer: (c) 72


Question 6. { class 12 Geography MCQs chapter 3 }
Which diagram shows age-sex structure?
(a) A line graph
(b) A bar graph
(c) A pie diagram
(d) A population pyramid
Answer: (d) A population pyramid


Question 7.
In which country, is the lowest sex ratio found?
(a) Latvia
(b) Japan
(c) Qatar
(d) France
Answer: (c) Qatar


Question 8.
Which country’s population shows a constant population?
(a) India
(b) Japan
(c) Australia
(d) France
Answer: (c) Australia


Question 9.
The highest sex ratio in the world has been recorded in Latvia which is
(a) 85 males per 100 females
(b) 37 males per 100 females
(c) 108 males per 100 females
(d) 90 males per 100 males

Answer: (a) 85 males per 100 females


Question 10. { class 12 Geography MCQs chapter 3 }
Which of the following are the characteristics of population in developed countries?
(a) Share of older people is large
(b) Population in higher age group has increased due to increased life expectancy
(c) The proportion of children has declined due to reduction in birth rates
(d) All of these
Answer: (d) All of these


Question 11.
Which of the following age group is considered an ageing population?
(a) Above 30 years
(b) Above 40 years
(c) Above 50 years
(d) Above 60 years
Answer: (d) Above 60 years


Question 12.
Which country’s population shows expanding population?
(a) Japan
(b) Bangladesh
(c) Mexico
(d) Both (b) and (c)
Answer: (d) Both (b) and (c)


Question 13.
Which of the following type of population pyramid is reflected by Australia?
(a) Constant
(b) Expanding
(c) Declining
(d) None of these
Answer: (a) Constant


Question 14.
Which of the following options is reflected by the population pyramid of Japan?

(a) Low birth and high death rates
(b) High birth and low death rates
(c) Low birth and low death rates
(d) High birth and high death rates
Answer: (c) Low birth and low death rates


Question 15.
Which of the following options are reflected by the proportion of literate population of a
country?
(a) Standard of Living
(b) Social status of females
(c) AvaiLabiLity of educational facilities
(d) ALL of these
Answer: (d) All of these


Question 16.

12 geography MCQs chapter 3

Answer: Expanding population.


Class 12 Geography MCQs Fundamentals of Human Geography with Answers

  1. Human Geography: Nature and Scope Class 12 Geography MCQ Questions
  2. The World Population: Distribution, Density and Growth Class 12 Geography MCQ Questions
  3. Population Composition Class 12 Geography MCQ Questions
  4. Human Development Class 12 Geography MCQ Questions
  5. Primary Activities Class 12 Geography MCQ Questions
  6. Secondary Activities Class 12 Geography MCQ Questions
  7. Tertiary and Quaternary Activities Class 12 Geography MCQ Questions
  8. Transport and Communication Class 12 Geography MCQ Questions
  9. International Trade Class 12 MCQ Geography Questions
  10. Human Settlements Class 12 Geography MCQ Questions

Class 12 Geography MCQs India People and Economy with Answers

  1. Population: Distribution, Density, Growth and Composition Class 12 Geography MCQ Questions
  2. Migration: Types, Causes and Consequences Class 12 Geography MCQ Questions
  3. Human Development Class 12 Geography MCQ Questions
  4. Human Settlements Class 12 Geography MCQ Questions
  5. Land Resources and Agriculture Class 12 Geography MCQ Questions
  6. Water Resources Class 12 Geography MCQ Questions
  7. Water Resources Class 12 Geography MCQ Questions
  8. Mineral and Energy Resources Class 12 Geography MCQ Questions
  9. Manufacturing Industries Class 12 Geography MCQ Questions
  10. Planning and Sustainable Development in Indian Context Class 12 Geography MCQ Questions
  11. Transport and Communication Class 12 Geography MCQ Questions
  12. International Trade Class 12 Geography MCQ Questions
  13. Geographical Perspective on Selected Issues and Problems Class 12 Geography MCQ Questions

Facebook