NCERT for Class 12 Geography MCQs Chapter 6 Secondary Activities with Answers

modeducation.com is provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Geography MCQs Chapter 6 Secondary Activities with Answers PDF free download.

NCERT for Class 12 Geography MCQs Chapter 6 Secondary Activities with Answers
Class 12 Geography MCQs Chapter 5

Class 12 Geography MCQs Chapter 6

Question 1.
Which one of the following statements is wrong?
(A) Cheap water transport has facilitated the jute mill industry along with the Hugh.
(B) Sugar, cotton, textiles, and vegetable oils are footloose industries.
(C) The development of hydroelectricity and petroleum reduced, to a great extent, the importance of coal energy as a locational factor for the industry.
(D) Port towns in India have attracted industries.

Answer: (B) Sugar, cotton, textiles, and vegetable oils are footloose industries.


Question 2.
In which one of the following types of economy are the factors of production owned individually?
(A) Capitalist
(B) Mixed
(C) Socialist
(D) None

Answer: (A) Capitalist


Question 3.
Which one of the following types of industries produces raw materials for other industries?
(A) Cottage Industries
(B) Small-scale Industries
(C) Basic Industries
(D) Footloose Industries.

Answer: (C) Basic Industries.


Question 4.
Which one of the following pairs is correctly matched?
(A) Automobile industry Los Angeles
(B) Shipbuilding Industry Lusaka
(C) Aircraft Industry Florence
(D) Iron and Steel industry Pittsburg

Answer: (D) Iron and Steel Industry Pittsburg


Question 5.
Which activities transform raw materials into valuable products?
(A) Primary
(B) Secondary
(C) Tertiary
(D) Quarternary

Answer: (B) Secondary


Question 6.
Which industry has a global market?
(A) Arms
(B) Aluminium
(C) Oilseeds
(D) Cottage

Answer: (A) Arms


Class 12 Geography MCQs Chapter 6 Secondary Activities Question 7.
Which industry is located near raw materials?
(A) Dairy
(B) Cotton textiles
(C) Handicrafts
(D) Aircraft

Answer: (A) Dairy


Question 8.
Aluminium Industry is located near the source of:
(A) Market
(B) Raw material
(C) Skilled labour
(D) Energy

Answer: (D) Energy


Question 9.
TISCO is an industry of which sector:
(A) Public
(B) Private
(C) Joint
(D) Multinational

Answer: (B) Private


Question 10.
Ruhr is an industrial region of:
(A) England
(B) Germany
(C) France
(D) USA

Answer: (B) Germany


Question 11.
Where is Silicon Valley located?
(A) Near New York
(B) Near Montreal
(C) Near San Francisco
(D) Near Boston

Answer: (C) Near San Francisco


Question 12.
Which center is known as Rust Bowl of USA?
(A) Pittsburg
(B) Chicago
(C) Gary
(D) Buffalo

Answer: (A) Pittsburg


Class 12 Geography MCQs Fundamentals of Human Geography with Answers

  1. Human Geography: Nature and Scope Class 12 Geography MCQ Questions
  2. The World Population: Distribution, Density and Growth Class 12 Geography MCQ Questions
  3. Population Composition Class 12 Geography MCQ Questions
  4. Human Development Class 12 Geography MCQ Questions
  5. Primary Activities Class 12 Geography MCQ Questions
  6. Secondary Activities Class 12 Geography MCQ Questions
  7. Tertiary and Quaternary Activities Class 12 Geography MCQ Questions
  8. Transport and Communication Class 12 Geography MCQ Questions
  9. International Trade Class 12 MCQ Geography Questions
  10. Human Settlements Class 12 Geography MCQ Questions

Class 12 Geography MCQs India People and Economy with Answers

  1. Population: Distribution, Density, Growth and Composition Class 12 Geography MCQ Questions
  2. Migration: Types, Causes and Consequences Class 12 Geography MCQ Questions
  3. Human Development Class 12 Geography MCQ Questions
  4. Human Settlements Class 12 Geography MCQ Questions
  5. Land Resources and Agriculture Class 12 Geography MCQ Questions
  6. Water Resources Class 12 Geography MCQ Questions
  7. Water Resources Class 12 Geography MCQ Questions
  8. Mineral and Energy Resources Class 12 Geography MCQ Questions
  9. Manufacturing Industries Class 12 Geography MCQ Questions
  10. Planning and Sustainable Development in Indian Context Class 12 Geography MCQ Questions
  11. Transport and Communication Class 12 Geography MCQ Questions
  12. International Trade Class 12 Geography MCQ Questions
  13. Geographical Perspective on Selected Issues and Problems Class 12 Geography MCQ Questions
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now