MCQ Question for Class 10 Social Science Civics Chapter 3 Democracy and Diversity with Answer

MCQ Questions for Class 10 Social Science : MCQ Questions for Class 10 Social Science Civics Chapter 1 Power Sharing with Answers is very important for the students. Free Video Class 10 for SSt on Youtube

MCQ Question for Class 10 Social Science Civics Chapter 3 Democracy and Diversity with Answer

MCQ Question for Class 10 Social Science Civics Chapter 3 Democracy and Diversity with Answer

Q1. When did the Civil Rights Movement in the USA take place?

A. 1960 to 1970
B. 1954 to 1968
C. 1950 to 1966
D. 1956 to 1970

Answer: B

Q2. Who led the Civil Rights Movement in the USA?

A. Mohamad Ali
B. Richard Allen
C. Martin Luther King Jr
D. Rosa Parks

Answer: C

Q3. The Black Power movement emerged in ………

A. 1966
B. 1956
C. 1964
D. 1954

Answer: A

Q4. These social differences are mostly based on …………….

A. Society
B. School
C. Caste
D. Accident of Birth

Answer: B

Q5. The difference between the Blacks and Whites becomes a social division in the US because

A. Of colour
B. Blacks tend to be poor, homeless and discriminated against
C. The blacks are great politicians and freedom fighters
D. A & B

Answer: D

Q6. What is the problem of social division between Northern Ireland and the Netherlands?

A. Black and white societies
B. Both are predominantly Christian but divided between Catholics and Protestants
C. Extremely rich and poor
D. None of the above

Answer: B

Q7. Countries like Germany and Sweden were once highly…………. before the migrants started creating social division?

A. Hetrogenuous
B. Homogeneous
C. Kindred
D. Assorted

Answer: B

Q8. What is the relation between politics of social relation and democracy?

A. No relation
B. A very positive relation
C. social divisions lead to political divisions and lead to conflict
D. Social divisions are independent of each other

Answer: C

Q9. What is the ratio of the population of Northern Ireland between Catholics and Protestants? Catholics: Protestants

A. 46: 54
B. 43 50
C. 44:53
D. 45 : 51

Answer: C

Q10. UK is predominantly ……….?

A. Protestant
B. Catholic
C. Mixed
D. Secular

Answer: A

Q11. The Republic of Ireland is predominantly………?

A. Protestant
B. Catholic
C. Mixed
D. Secular

Answer: B

Q12. When did the UK government and the Nationalists reach a peace treaty after which the latter suspended their armed struggle?

A. 1995
B. 1996
C. 1997
D. 1998

Answer: D

Q13. For deciding the outcome of politics of social divisions in a country, how should people perceive their identities?

A. in singular and exclusive terms
B. Religious & caste based
C. Regional
D. they think of themselves as a country as whole

Answer: D

Q14. How should the political leaders raise the demands of any community?

A. in singular and exclusive terms
B. accommodate demands that are within the constitutional framework
C. at the cost of another community
D. Depends on how the leaders of the community represent themselves

Answer:B

Q15. People who feel marginalised, deprived and discriminated have to fight against the injustices. Such a fight often takes the ……….. path.

A. Violent
B. Peaceful
C. Democratic
D. Non democratic

Answer:C

Q16. In dealing with social divisions which one of the following statements is not correct about democracy?

A. Due to political competition in a democracy, social divisions get reflected in politics.
B. In a democracy it is possible for communities to voice their grievances in a peaceful manner.
C. Democracy is the best way to accommodate social diversity.
D. Democracy always leads to disintegration of society on the basis of social divisions.

Answer: D

Q17. Consider the following three statements.
1. Social divisions take place when social differences overlap.
2. It is possible that a person can have multiple identities.
3. Social divisions exist in only big countries like India.
Which of the statements is/are correct?

A. 1, 2 and 3
B. 1 and 2
C. 2 and 3
D. Only 3

Answer:B

Q18. Arrange the following statements in a logical sequence and select the right answers by using the code given below.
1. But all political expressions of social divisions need not always be dangerous.
2. Social divisions of one kind or the other exist in most countries.
3. Parties try to win political support by appealing to social divisions.
4. Some social differences may result in social divisions

A. 4, 2, 3, 1
B. 4, 2, 1, 3
C. 4, 1, 3, 2
D. 1, 2, 3, 4

Answer: A

Q19. Among the following, which country suffered disintegration due to political fights on the basis of religious and ethnic identities?

A. Belgium
B. India
C. Yugoslavia
D. Netherlands

Answer: D

Q20. Which three elements show the basic unity in India?
(i) Cultural unity
(ii) Discrimination
(iii) Unity in language
(iv) Religious equality

A. (i), (iii) and (iv)
B. (i), (ii) and (iv)
C. (i) and (iii) only
D. (i) and (iv) only

Answer: A

Q21. To show his support to the protesting American athletes during the award ceremony of Mexico Olympics, Peter Norman _____

A. wore no socks
B. wore a Human Rights badge
C. wore a black scarf
D. wore a string of beads

Answer: B

Q22. A society that has similar kinds of people, especially where there are no significant ethnic differences is called a

A. Secular society
B. Communal society
C. Homogenous society
D. Socially divided

Answer:C

Q23. African – American is the term used for:

A. Africans who were brought into America as slaves
B. Black Americans of America
C. Martin Luther and his group
D. John Corlos and Smith

Answer: A

Q24. Democracy involves:

A. Competition among various political parties
B. Religious inequalities
C. Cultural diversity
D. Conflict, violence and disintegration

Answer: C

Q25. Which three countries faced the problem of social division?

A. United Kingdom, USA and India
B. Belgium, Sri Lanka and United Kingdom
C. Sri Lanka, Canada and India
D. Belgium, Germany and USA

Answer: B

Q26. Which of the following statements about social differences in the Netherlands and Northern Ireland are correct?
1. Both Northern Ireland and the Netherlands are predominantly Christian but divided between Catholics and Protestants.
2. In Northern Ireland class and religion overlap each other.
3. Overlapping social differences do not create possibilities of deep social divisions and tensions.
4. In the Netherlands, class and religion tend to cut across each other.

A. 1, 2, 3 and 4
B. 1, 2 and 4
C. 3 and 4
D. 2, 3 and 4

Answer: B

Q27. Which of these statements regarding factors affecting politics of social divisions are true?
1. It is much easier if the people see that their identities are multiple and are complementary with national identity.
2. If people see their identities in singular and exclusive terms, it becomes very easy to accommodate.
3. It is easier to accommodate demands that are within the constitutional framework and not at the cost of another community.
4. It depends on how the government reacts to demands of different groups.

A. 1 and 2 are true.
B. 3 and 4 are true
C. 1, 2 and 3 are true.
D. 1, 3 and 4 are true.

Answer: D

Q28. Which one of the following statements is not correct about social division?

A. Too many small divisions are better than a single big division.
B. Politics is a force of unity when expressions of various kinds of social divisions occur.
C. It is only in countries like India that we have social divisions.
D. Assertion of social diversities in a country need not be seen as a source of danger.

Answer: C

Q29. Overlapping differences signifies:

A. Religious and linguistic differences
B. Cross-cut social differences
C. Some social difference overlaps with other differences
D. Cultural differences

Answer: C

Q30. Social differences arise due to difference in

A. Race
B. Religion
C. Language
D. All of the above

Answer: D