MCQ Question for Class 10 Social Science Geography Chapter 4 Agriculture with Answer

MCQ Questions for Class 10 Social Science : MCQ Questions for Class 10 Social Science Geography Chapter 4 Agriculture with Answers is very important for the students. Free Video Class 10 for SSt on Youtube

MCQ Question for Class 10 Social Science Geography Chapter 4 Agriculture with Answer

MCQ Question for Class 10 Social Science Geography Chapter 4 Agriculture with Answer

1. Which of the following is not correct about plantation farming?
(a) In this type of farming, a single crop is grown on a large area.
(b) The plantation has an interface of agriculture and industry.
(c) Plantations cover large tracts of land called estates.
(d) Farmers clear a patch of land by felling trees and burning them, to produce cereals and other food crops.

Answer: d


2. Which of the following are plantation crops?
(a) Rice and maize
(b) Wheat and pulses
(c) Tea, coffee, banana and sugarcane
(d) None of the above

Answer: c


3. The three major cropping seasons of India are:
(a) Aus, Aman and Boro
(b) Rabi, Kharif and Zaid
(c) Baisakh, Paus and Chait
(d) None of the above

Answer: b


4. Rabi crops are:
(a) sown in winter and harvested in summer
(b) sown during rainy season and harvested in winter
(c) sown in summer and harvested in winter
(d) None of the above

Answer: a


5. Kharif crops are grown:
(a) with the onset of monsoon and harvested in September-October
(b) with the onset of winter and harvested in summer
(c) with onset of Autumn and harvested in summer
(d) None of the above

Answer: a


6. The main food crop of Kharif season is:
(a) Mustard
(b) Pulses
(c) Rice
(d) Wheat

Answer: c


7. The main food crop of Rabi season is:
(a) Wheat
(b) Rice
(c) Maize
(d) Jowar

Answer: a


8. A short season between the rabi and kharif season is known as:
(a) Aus
(b) Boro
(c) Zaid
(d) None of the above

Answer: c


9. Important non-food crops of our country are:
(a) Tea and coffee
(b) Millets and pulses
(c) Cotton and jute
(d) None of the above

Answer: c


10. Which is the main food crop of the eastern and southern part of the country?
(a) Rice
(b) Wheat
(c) Maize
(d) Sugarcane

Answer: a


11. The two main wheat growing regions are:
(a) The Ganga-Sutlej plains and the Deccan Trap
(b) North-eastern part and eastern-coastal plains
(c) Deccan plateau and Konkan coast
(d) None of the above

Answer: a


12. Wheat requires annual rainfall between:
(a) 50 and 75 cm
(b) about 200 cm
(c) 200 and 300 cm
(d) less than 20 cm

Answer: a


13. The third most important food crop of our country is:
(a) Rice
(b) Wheat
(c) Jowar
(d) Ragi

Answer: c


14. Which State is the largest producer of bajra?
(a) Rajasthan
(b) Maharashtra
(c) Gujarat
(d) Haryana

Answer: a


15. Which is the right condition for the growth of maize?
(a) Temperature between 21 °C to 27°C and old alluvial soil
(b) Temperature below 17°C and shallow black soil
(c) Temperature of 25°C and 200 cm of rainfall
(d) None of the above

Answer: a


16. Which of the following crops is a major source of protein in a vegetarian diet?
(a) Wheat
(b) Rice
(c) Pulses
(d) Oilseeds

Answer: c


17. Which one of the following is not true for pulses?
(a) Pulses are grown in both rabi and kharif season
(b) Pulses are leguminous crops
(c) They are grown in rotation with other crops
(d) Pulses require intensive irrigation facilities

Answer: d


18. Which is the ideal condition for the growth of sugarcane?
(a) Temperature of 21°C to 27°C and an annual rainfall between 75 cm and 100 cm
(b) Temperature below 17°C and 50 to 75 cm rainfall
(c) Temperature of 25°C and 200 cm of rainfall
(d) none of the above

Answer: a


19. What percentage of our cropped area is covered by oilseeds?
(a) 21
(b) 12
(c) 2
(d) 4

Answer: b


20. Which of the following conditions can spoil tea crop?
(a) Frequent showers evenly distributed over the year
(b) Frost free climate
(c) Deep fertile well drained soil
(d) Clayey soil which has high water holding capacity

Answer: d


21. Coffee cultivation was first introduced in:
(a) Himalayas
(b) Aravalli Hills
(c) Garo Hills
(d) Baba Budan Hills

Answer: d


22. Which of the following crops is an important raw material for automobile industry?
(a) Pulses
(b) Ragi
(c) Rubber
(d) None of the above

Answer: c


23. Rearing of silk worms for the production of silk fibre is known as:
(a) Sericulture
(b) Aquaculture
(c) Apeculture
(d) Pisciculture

Answer: a


24. Which of the following is known as golden fibre?
(a) Cotton
(b) Jute
(c) Hemp
(d) Silk

Answer: b


25. Which one of the following describes a system of agriculture where a single crop is grown on a large area? (Textbook)
(a) Shifting agriculture
(b) Plantation agriculture
(c) Horticulture
(d) Intensive agriculture

Answer: b


26. Which one of the following is a rabi crop? (Textbook)
(a) Rice
(b) Millets
(c) Gram
(d) Cotton

Answer: b


27. Which one of the following is a leguminous j crop? (Textbook)
(a) Pulses
(b) Jawar
(c) Millets
(d) Sesamum

Answer: a


28. Which one of the following is announced by the government in support of a crop? (Textbook)
(a) Maximum support price
(b) Minimum support price
(c) Moderate support price
(d) Influential support price

Answer: b


29. Primitive subsistence farming is also known as:
(a) Mixed farming
(b) Cooperative farming
(c) Slash and bum agriculture
(d) Commercial farming

Answer: c


30. Plantation agriculture is a type of:
(a) Subsistence farming
(b) Commercial farming
(c) Mixed farming
(d) None of the above