MCQ Question for Class 10 Social Science Geography Chapter 7 Lifelines of National Economy with Answer

MCQ Questions for Class 10 Social Science : MCQ Questions for Class 10 Social Science Geography Chapter 7 Lifelines of National Economy with Answers is very important for the students. Free Video Class 10 for SSt on Youtube

MCQ Question for Class 10 Social Science Geography Chapter 7 Lifelines of National Economy with Answer

MCQ Question for Class 10 Social Science Geography Chapter 7 Lifelines of National Economy with Answer

Question 1.
In recent years, India is earning large foreign exchange through the export of which of the following?
(a) Ores and Minerals
(b) Information Technology
(c) Agricultural Products
(d) Electrical goods

Answer: (b) Information Technology


Question 2.
Which one of the following modes of transportation reduces tran-shipment losses and delays in the supply of petroleum and gases?
(a) Railways
(b) Roadways
(c) Pipeline
(d) Waterways

Answer: (c) Pipeline


Question 3.
Which one of the following is not true regarding the sea ports of India?
(a) Mumbai is the biggest port with a spacious natural and well sheltered harbour.
(b) Tuticorin Port in Tamil Nadu has a natural harbour and hinterland.
(c) Vishakhapatnam is the deepest landlocked and well protected port.
(d) Chennai is an inland riverine port.

Answer: (d) Chennai is an inland riverine port.


Question 4.
Which one of the following groups of cities is connected by the National Highway No. 1?
(a) Delhi – Amritsar
(b) Delhi – Kolkata
(c) Delhi – Mumbai
(d) Varanasi – Kanyakumari

Answer: (a) Delhi – Amritsar


Question 5.
The largest number of newspapers published in India are in which of the following languages?
(a) Hindi
(b) English
(c) Urdu
(d) Marathi

Answer: (a) Hindi


Question 6.
Which is the extreme south-western port located at the entrance of a lagoon with a natural harbour?
(a) Tuticorin
(b) Chennai
(c) Kochi
(d) New Mangalore

Answer: (c) Kochi


Question 7.
The helicopter services to Oil and Natural Commission in its offshore operations are provided by:
(a) Air India
(b) Indian Airlines
(c) Pawanhans helicopters
(d) Alliance Air

Answer: (c) Pawanhans helicopters


Question 8.
Which one of the following is considered as the First Class Mail by the Indian postal network?
(a) Cards and envelopes
(b) Registered periodicals
(c) Book packets
(d) Registered newspapers

Answer: (a) Cards and envelopes


Question 9.
Which one of the following modes of transportation reduces tran-shipment losses and delays in the supply of petroleum and gases?
(a) Railways
(b) Roadways
(c) Pipeline
(d) Waterways

Answer: (c) Pipeline


Question 10.
Which one of the following is the premier iron ore exporting sea port of the country?
(a) New Mangalore
(b) Vishakhapatnam
(c) Marmagao
(d) Paradip

Answer: (c) Marmagao


Question 11.
National Highways are constructed and maintained by:
(a) NHAI
(b) CPWD
(c) SPWD
(d) BRO

Answer: (b) CPWD


Question 12.
Which one of the following ports is the deepest land – locked and well protected port along the east coast?
(a) Chennai
(b) Paradip
(c) Tuticorin
(d) Vishakhapatnam

Answer: (d) Vishakhapatnam


Question 13.
Which one of the following is the oldest artificial port of the country?
(a) Tuticorin
(b) Vishakhapatnam
(c) Chennai
(d) Mumbai

Answer: (c) Chennai


Question 14.
Which one of the following pair of cities is connected by NH-7?
(a) Delhi-Amritsar
(b) Delhi-Kolkata
(c) Delhi-Mumbai
(d) Varanasi-Kanyakumari

Answer: (d) Varanasi-Kanyakumari


Question 15.
National Waterway No. 1 is navigable between which of the following places?
(a) Between Sadiya and Dhubri
(b) Between Allahabad and Haldia
(c) Between Kottapuram and Komman
(d) Between Udyogamandal and Champakkara

Answer: (b) Between Allahabad and Haldia


Question 16.
STD refers to:
(a) Sururban Telephone Dialling
(b) Subsciber Trunk Dialling
(c) Social Telephone Distributor
(d) Speed Telephone Dialling

Answer: (b) Subsciber Trunk Dialling


Question 17.
Which two extreme locations are connected by the North-South Corridor?
(a) Amritsar and Tuticorin
(b) Srinagar and Tiruvananthapuram
(c) Srinagar and Tuticorin
(d) Srinagar and Kanyakumari

Answer: (d) Srinagar and Kanyakumari


Question 18.
The HVJ natural gas pipeline connects?
(a) Hazira, Vijaipur, Jagdishpur
(b) Hazira, Bareli, Jemshedpur
(c) Hazira, Bokaro, Jaipur
(d) None of these

Answer: (a) Hazira, Vijaipur, Jagdishpur


Question 19.
Which one of the following ports was developed in order to relieve the pressure of Kolkata port?
(a) Paradip port
(b) Tuticorin port
(c) Haldia port
(d) Chennai port

Answer: (c) Haldia port


Question 20.
Which is the first class mail from the following?
(a) Book packets
(b) Registered newspapers
(c) Periodicals
(d) Envelopes

Answer: (d) Envelopes


Question 21.
Which one of the following ports is a tidal port?
(a) Mumbai
(b) New Mangalore port
(c) Kandla
(d) Vishakhapatnam

Answer: (c) Kandla


Question 22
Which of the following types of roads received special impetus under the Pradhan Mantri Grameen Sadak Yojana?
(a) National Highways
(b) State Highways
(c) Rural Roads
(d) District Roads

Answer: (c) Rural Roads


Question 23.
Which of the following modes of transport would you find in higherareas of mountainous regions like the Himalayas?
(a) Railways
(b) Roadways
(c) Inland waterways
(d) Airways

Answer: (b) Roadways


Question 24.
The means for the movement of goodsand services from their supply locations to demand locations can be termed as which of the following?
(a) Capital
(b) Traders
(c) Transport system
(d) Power supply

Answer: (c) Transport system


Question 25.
When and between which two stations did the first train of India steam off?
(a) Kolkata to Raniganj, 1874
(b) Mumbai to Thane, 1853
(c) Mumbai to Ahmedabad, 1854
(d) Chennai to Arkonam, 1856

Answer: (b) Mumbai to Thane, 1853


Question 26.
India has one of the largest networks of which of the following modes of transport?
(a) Roadways
(b) Railways
(c) Waterways
(d) Pipelines

Answer: (a) Roadways


Question 27.
Which of the following are the primary road systems of our country?
(a) National Highways
(b) State Highways
(c) District roads
(d) Border roads

Answer: (a) National Highways


Question 28.
Which of the following is the busiest railway junction in Northern India?
(a) Ambala
(b) New Delhi
(c) Lucknow
(d) Amritsar

Answer: (b) New Delhi


Question 29.
The National Highway No.1 is also known by which of the following names?
(a) Mahatma Gandhi Road
(b) Sher Shah Suri Marg
(c) Red Road
(d) Chhatrapati Shivaji Terminus

Answer: (b) Sher Shah Suri Marg


Question 30.
In which region air travel is extended to the common people through a special provision?
(a) Northern States
(b) North – western States
(c) North – Eastern States
(d) South – Western States

Answer: (c) North – Eastern States


Question 31.
Which of the following National Highways is the longest in the country?
(a) National Highway No. 8
(b) National Highway No. 7
(c) National Highway No. 4
(d) National Highway No. 2

Answer: (b) National Highway No. 7


Question 32.
Which of the following means of transportation is used to transport crude oil, petroleum products and natural gas?
(a) Roadways
(b) Railways
(c) Pipelines
(d) Waterways

Answer: (c) Pipelines


Question 33.
Which of the following was the first port to be developed soon after Independence?
(a) Mumbai
(b) Kolkata
(c) Paradip
(d) Kandla

Answer: (d) Kandla


Question 34.
Which of the following is the headquarter for the South-Eastern Railway and Eastern Railway Zones?
(a) Kolkata
(b) Kharagpur
(c) Bhubaneshwar
(d) Mumbai

Answer: (a) Kolkata


Question 35.
Which one of the following types of communication service in India is the largest in the world?
(a) Postal network
(b) Television network
(c) Internet services
(d) Radio broadcasting

Answer: (a) Postal network


Question 36.
Which of the following modes of transport is fuel efficient and environment friendly?
(a) Roadways
(b) Railways
(c) Airways
(d) Waterways

Answer: (d) Waterways


Question 37.
Which of the following is the oldest artificial port and the second most important port of the country?
(a) Mumbai port
(b) Kandla port
(c) Chennai port
(d) Ennore port

Answer: (c) Chennai port


Question 38.
Which of the following networks of pipeline bring mineral oil to the refinery of Barauni and petrochemical complex of Haldia?
(a) Pipeline from Upper Assam oilfields to Kanpur (Uttar Pradesh)
(b) Pipeline from Salaya in Gujarat to Jalandhar in Punjab
(c) Hazira-Bijaipur-Jagdishpur Pipeline
(d) Pipeline from Mumbai High to Trombay

Answer: (a) Pipeline from Upper Assam oilfields to Kanpur (Uttar Pradesh)


Question 39.
Which of the following airlines is the nationalised airline of India?
(a) Air India
(b) Jet Airways
(c) Kingfisher Airline
(d)Indigo

Answer: (a) Air India


Question 40.
Which of the following is the cheapest mode of transport?
(a) Roadways
(b) Railways
(c) Waterways
(d) Airways

Answer: (c) Waterways


Question 41.
Which of the following airlines is the nationalised airline of India?
(a) Air India
(b) Jet Airways
(c) Kingfisher Airline
(d) Indigo

Answer: (a) Air India


Question 42.
95 percent of India’s trade volume (68 percent in terms of value) is carried on through which of the following transportation routes?
(a) Roadways
(b) Railways
(c) Sea routes
(d) Inland waterways

Answer: (c) Sea routes

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now