MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 1 India Location with Answer

MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 1 India Location with Answer

MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 1 India Location

Question 1.
How many islands are there in Andaman and Nicobar Islands?
(a) 202
(b) 203
(c) 204
(d) 205

Answer: (c) 204


Question 2.
Which strait separates India from Sri Lanka?
(a) Palk Strait
(b) Strait of Hormuz
(c) Bering Strait
(d) Malacca Strait

Answer: (a) Palk Strait


Question 3.
The northern part of India lies in the
(a) Tropical zone
(b) Temperate zone
(c) Sub-tropical zone
(d) Equatorial zone

Answer: (c) Sub-tropical zone


Question 4.
Which ocean route links, India with Europe?
(a) Corinth Canal
(b) Grand Canal
(c) Panama Canal
(d) Suez Canal

Answer: (d) Suez Canal


Question 5.
The southernmost point of India is in
(a) Tamil Nadu
(b) Lakshadweep
(c) Trivandrum
(d) Andaman and Nicobar Islands

Answer: (d) Andaman and Nicobar Islands


Question 6.
Which is the smallest Union Territory in India?
(a) Daman and Diu
(b) Lakshadweep
(c) Delhi
(d) Puducherry

Answer: (b) Lakshadweep


Question 7.
Purvanchal hills are situated in the
(a) South
(b) South- East
(c) North-East
(d) East.

Answer: (c) North-East


Question 8.
The total area of India is:
(a) 3.75 million sq. km
(b) 3.90 million sq. km
(c) 3.00 million sq. km
(d) 3.28 million sq. km

Answer: (d) 3.28 million sq. km


Question 9.
The northern part of India lies in which of the following zones?
(a) Temperate region
(b) Warm Temperate region
(c) Humid region
(d) Cold region

Answer: (b) Warm Temperate region


Question 10.
The number of time zones in the USA is
(a) Seven
(b) Six
(c) Five
(d) Four

Answer: (a) Seven


Question 11.
Choose the State in India through which the Standard Meridian of India, as well as the Tropic of Cancer, pass covering the longest distance.
(a) Odisha
(b) Madhya Pradesh
(c) Bihar
(d) Uttar Pradesh

Answer: (b) Madhya Pradesh


Question 12.
India lies:
(a) Mainly in the northern hemisphere
(b) Entirely in the northern hemisphere
(c) On the equator
(d) More in the southern hemisphere

Answer: (b) Entirely in the northern hemisphere


MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 1 1. Total area of India is:

(a) 3.75 million sq. km
(b) 3.90 million sq. km
(c) 3.00 million sq. km
(d) 3.28 million sq. km

 (d) 3.28 million sq. km


2. Northern part of India lies in the

(a) Tropical zone.
(b) Temperate zone.
(c) Sub-tropical zone.
(d) Equatorial zone.

 (c) Sub-tropical zone.


Class 11 Geography Chapter 1 India Location 3. The number of time zones in USA is

(a) Seven.
(b) Six.
(c) Five.
(d) Four.

 (a) Seven.


4. The southernmost point of India is in

(a) Tamil Nadu
(b) Lakshadweep
(c) Trivandrum
(d) Andaman and Nicobar Islands

 (d) Andaman and Nicobar Islands