MCQ Class 12 Political Science Chapter 6 The Crisis of Democratic Order with Answer

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 6 : NCERT CBSE RBSE and Other State Board MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 6 The Crisis of Democratic Order with Answers Pdf free download.

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 6 : NCERT CBSE RBSE and Other State Board MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 6 The Crisis of Democratic Order with Answers Pdf free download.

MCQ Class 12 Political Science Chapter 6 The Crisis of Democratic Order with Answer

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 6 The Crisis of Democratic Order with Answers

Mod Education are provided Class 12 Political Science MCQs 6 The Crisis of Democratic Order Questions with Answers


Question 1.
Find the odd one put in the context of the proclamation of emergency.
(a) The call for Total Revolution.
(b) The Railway strike of 1974.
(e) The Naxalite Movement.
(d) The Allahabad High Court Verdict.
(e) The findings of the Shah Commission Report.

Answer: (a), (b) and (c).


Question 2.
In which year internal emergency was declared by Smt. Indira Gandhi?
(a) 1965
(b) 1971
(c) 1975
(d) 1980

Answer: (c) 1975


Question 3.
In which state Nay Nirman Movement was started?
(a) Gujarat
(b) Punjab
(c) Bihar
(d) Haryana

Answer: (a) Gujarat


Question 4.
State whether the following statements regarding the Emergency are correct or incorrect.
(a) It was declared in 1975 by Indira Gandhi.
(b) It led to the suspension of all fundamental rights.
(c) It was proclaimed due to the deteriorating economic conditions.
(d) Many opposition leaders were arrested during the emergency.
(e) CPI supported the proclamation of the emergency.

Answer: (a) Correct
(b) Correct
(c) Incorrect
(d) Correct
(e) Correct


Question 5.
Match the following:

(a) Total Revolution(I) Indira Gandhi
(b) Garibi Hatao(II) Jayaprakash Narayan
(c) Students’ Protest(III) Bihar Movement
(d) Railway Strike(IV) George Fernandes

Answer:

(a) Total Revolution(II) Jayaprakash Narayan
(b) Garibi Hatao(I) Indira Gandhi
(c) Students’ Protest(III) Bihar Movement
(d) Railway Strike(IV) George Fernandes

Question 6.
Match the following:

(a) J.P. Narayan(i) first prime minister belonged to non-congress
(b) Morarji Desai(ii) Call for ‘Total Revolution’
(c) Ch. Charan Singh(iii) Remained Prime Minister for four months only
(d) Jagjiwan Ram(iv) Leader of ‘Congress for Democracy’

Answer:

(a) J.P. Narayan(ii) Call for ‘Total Revolution’
(b) Morarji Desai(i) first prime minister belonged to non-congress
(c) Ch. Charan Singh(iii) Remained Prime Minister for four months only
(d) Jagjiwan Ram(iv) Leader of ‘Congress for Democracy’

Question 7.
After the 1977 general elections, which government came into power?
(a) Bharatiya Jana Sangh
(b) Congress
(c) Janata Party
(d) Socialist Party

Answer: (c) Janata Party


Question 8.
The railway strike of 1974 was called by ________ led by George Fernandes.
(a) National Coordination Committee
(b) National Coordination Corporation
(c) National Coordination Call
(d) National Coordination Association

Answer: (a) National Coordination Committee


Question 9.
Congress was defeated in the Lok Sabha elections of
(a) January 1975
(b) February 1976
(c) March 1977
(d) April 1977

Answer: (c) March 1977


Question 10.
When JP led a people’s march to the Parliament?
(a) 1975
(b) 1976
(c) 1977
(d) 1978

Answer: (a) 1975


Question 11.
Who left the Congress party and founded Bharatiya Kranti Dal in 1967?
(a) Sanjay Gandhi
(b) Jagjivan Ram
(c) Chaudhary Charan Singh
(d) Morarji Desai

Answer: (c) Chaudhary Charan Singh


Question 12.
The Bihar Movement in 1974 was led by
(a) Charu Majumdar
(b) Jayaprakash Narayan
(c) Morarji Desai
(d) C. Natarajan

Answer: (b) Jayaprakash Narayan

Contemporary World Politics MCQ Questions for Class 12 Political Science with Answers

  1. The Cold War Era Class 12 MCQ Questions
  2. The End of Bipolarity Class 12 MCQ Questions
  3. US Hegemony in World Politics Class 12 MCQ Questions
  4. Alternative Centres of Power Class 12 MCQ Questions
  5. Contemporary South Asia Class 12 MCQ Questions
  6. International Organisations Class 12 MCQ Questions
  7. Security in the Contemporary World Class 12 MCQ Questions
  8. Environment and Natural Resources Class 12 MCQ Questions
  9. Globalisation Class 12 MCQ Questions

Politics in India Since Independence MCQ Questions for Class 12 Political Science with Answers

  1. Challenges of Nation Building Class 12 MCQ Questions
  2. Era of One Party Dominance Class 12 MCQ Questions
  3. Politics of Planned Development Class 12 MCQ Questions
  4. India’s External Relations Class 12 MCQ Questions
  5. Challenges to and Restoration of Congress System Class 12 MCQ Questions
  6. The Crisis of Democratic Order Class 12 MCQ Questions
  7. Rise of Popular Movements Class 12 MCQ Questions
  8. Regional Aspirations Class 12 MCQ Questions
  9. Recent Developments in Indian Politics Class 12 MCQ Questions

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 6 The Crisis of Democratic Order with Answers Pdf free download will help you.