MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 3 Constitutional Design with Answers

Mod Education are Provided for CBSE RBSE NCERT MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 3 Constitutional Design with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern

MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 3 Constitutional Design with Answer
MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 3

constitutional design class 9 mcq pdf, class 9 civics chapter 3 constitutional design mcqs with answers, constitutional design class 9 mcq online test, constitutional design class 9 mcq test, mcq of chapter constitutional design with answers, class 9 civics chapter 3 mcq with answers, constitutional design class 9 very short questions and answers, class 9 civics chapter 3 mcq with answers

MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 3 Constitutional Design with Answers

Question 1.
The Constituent Assembly adopted the Constitution of India on
(a) 26 January 1950
(b) 26 November 1949
(c) 26 January 1949
(d) 15 August 1947

Answer: (b) 26 November 1949


Question 2.
Which of the following sentences is wrong about Dr B.R. Ambedkar?
(а) He was the Chairman of the Drafting Committee.
(b) He was born in Maharashtra.
(c) He was law minister in post-independence India.
(d) He was the founder of the Republican Party of India.

Answer: (b) He was born in Maharashtra.


Question 3.
Who among the following was not the member of the Constituent Assembly?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Rajendra Prasad
(c) T.T. Krishnamachari
(d) Pt. Jawaharlal Nehru

Answer: (a) Mahatma Gandhi


Question 4.
Nelson Mandela remained in the jail for
(a) 28 years
(b) 29 years
(c) 30 years
(d) 31 years

Answer: (a) 28 years


Question 5.
Apartheid in South Africa was discrimination on the basis of
(a) gender
(b) religion
(c) race
(d) economic status

Answer: (c) race


Question 6.
How many members had the Constituent Assembly that wrote the Indian Constitution?
(a) 200
(b) 199
(c) 198
(d) 190

Answer: (b) 199


Question 7.
Which of the following terms is not included in the Preamble to the Indian Constitution?
(a) Liberty
(b) Equality
(c) Secular
(d) Religion

Answer: (d) Religion


Question 8.
The Indian Constitution came into effect on
(a) 26 January 1949
(b) 26 January 1950
(c) 26 January 1952
(d) 26 November 1950

Answer: (b) 26 January 1950


Question 9.
On what charges was Nelson Mandela sentenced to life imprisonment?
(a) For treason
(b) For breaking the laws
(c) For corruption charges
(d) for possessing illegal property

Answer: (a) For treason


Question 10.
In which way did the system of apartheid discriminate among the South Africans?
(a) Restricted social contacts between the races
(b) Segregation of public facilities
(c) Created race-specific job categories
(d) All the above

Answer: (d) All the above


Question 11.
why did the white regime decide to change its policies?
(a) Increase in protests and struggles
(b) Government realised that repression was becoming difficult
(c) Rise of sympathetic attitude in government for the blacks
(d) Both (a) and (b)

Answer: (d) Both (a) and (b)


Question 12.
when did South Africa become a democratic country?
(a) 26 April, 1995
(b) 26 April, 1994
(c) 24 March, 1994
(d) 27 April, 1996

Answer: (b) 26 April, 1994


Question 13.
Name the autobiography of Nelson Mandela.
(a) The Long Walk to Freedom
(b) South Africa Wins Freedom
(c) Walk to Freedom
(d) Our Freedom

Answer: (a) The Long Walk to Freedom


Question 14.
what did the white minority want from the new Constitution?
(a) Protect its privileges and property
(b) A separate country for themselves
(c) Reservation in legislature
(d) some special rights

Answer: (a) Protect its privileges and property


Question 15.
which of the following sentences is correct?
(a) All countries that have constitutions are necessarily democratic
(b) All countries that are democratic necessarily have constitutions
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above)

Answer: (b) All countries that are democratic necessarily have constitutions


Question 16.
Where was the 1931 session of Indian National Congress held?
(a) Nagpur
(b) Karachi
(c) Calcutta
(d) Delhi

Answer: (b) Karachi


Question 17.
According to which Act were the elections held to provincial legislatures in India in 1937?
(a) Government of India Act, 1935
(b) Government of India Act, 1919
(c) Government of India Act, 1909
(d) None of the above

Answer: (a) Government of India Act, 1935


Question 18.
which revolution in the world inspired the Indians to set up a socialist economy?
(a) French Revolution
(b) Turkish Revolution
(c) Russian Revolution
(d) American War of Independence

Answer: (c) Russian Revolution


Question 19.
when did the Assembly adopt the Constitution?
(a) 26 November, 1949
(b) 26 December, 1949
(c) 26 January, 1950
(d) 26 January, 1949

Answer: (a) 26 November, 1949


Question 20.
How many amendments were considered before adopting the Constitution?
(a) Around 500
(b) Around 2000
(c) Around 1550
(d) Around 1000

Answer: (b) Around 2000


Question 21.
Who among these leaders was a bitter critic of Mahatma Gandhi?
(a) Maulana Abul Kalam Azad
(b) Sarojini Naidu
(c) Dr. B.R. Ambedkar
(d) Dr. Rajendra Prasad

Answer: (c) Dr. B.R. Ambedkar


Question 22.
The Constitution begins with a short statement of its basic values. What is it called?
(a) Preface
(b) Preamble
(c) Introduction
(d) Article

Answer: (b) Preamble


Question 23.
which of these countries is/are examples of a Republic?
(a) USA
(b) India
(c) South Africa
(d) All the above

Answer: (d) All the above


Question 24.
which of these positions is correct in relation to the ‘Sovereign’ status of India?
(a) USA can decide India’s foreign policy
(b) USSR can support the CPI (M) in setting up its government here
(c) The Indian government only can decide its internal and external policies
(d) Pakistan can control India’s Armed Forces

Answer: (c) The Indian government only can decide its internal and external policies


Question 25.
which of the following days is celebrated to mark the enforcement of the constitution?
(a) Republic Day
(b) Independence Day
(c) Gandhi Jayanti
(d) Constitution Enforcement Day

Answer: (a) Republic Day


Question 26.
The Constituent Assembly met for how many days?
(a) 114
(b) 280
(c) 365
(d) 150

Answer: (a) 114


Question 27.
When did the Indian constitution come into force?
(a) 26th Nov, 1949
(b) 15th August, 1947
(c) 26th Jan, 1950
(d) 26th Jan, 1930

Answer: (c) 26th Jan, 1950


Question 28.
When was the Constitution of India adopted?
(a) 26th Nov, 1949
(b) 26th Jan, 1949
(c) 26th Jan, 1950
(d) 26th Nov, 1950

Answer: (a) 26th Nov, 1949


Match the Following:

Column AColumn B
1. Kanhaiyalal Maniklal Munshia. Captain of the first national hockey team
2. Jawaharlal Nehrub. Leader of the Communist Party of India
3. Somnath Lahiric. Three times the president of Congress
4. Baldev singhd. Founder of the Swatantra Party
5. Jaipal Singhe. Education Minister in the first union cabinet
6. Rajendra Prasadf. Defence Minister in the union cabinet
7. Abul Kalam Azadg. Advocate of socialism, democracy and anti-imperialism

Answer:

Column AColumn B
1. Kanhaiyalal Maniklal Munshid. Founder of the Swatantra Party
2. Jawaharlal Nehrug. Advocate of socialism, democracy and anti-imperialism
3. Somnath Lahirib. Leader of the Communist Party of India
4. Baldev singhf. Defence Minister in the union cabinet
5. Jaipal Singha. Captain of the first national hockey team
6. Rajendra Prasadc. Three times the president of Congress
7. Abul Kalam Azade. Education Minister in the first union cabinet