MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 5 Working of Institutions with Answer

Mod Education are Provided for CBSE RBSE NCERT MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 5 Working of Institutions with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern

MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 5 Working of Institutions with Answer
MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 5

class 9 civics chapter 5 mcq with answers, class 9 civics chapter 5 working of institutions mcqs, working of institutions class 9 mcq online test, class 9 civics chapter 5 mcq with answers, class 9 civics chapter 5 mcq with answers, working of institutions class 9 mcq mod education, working of institutions class 9 extra questions

MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 5 Working of Institutions with Answer

Question 1.
The president of India is elected by
(a) Direct Election by citizens 18 years of age
(b) Indirect Election by the Electoral College
(c) The Prime Minister and the Council of Ministers
(d) None of the above

Answer: (b) Indirect Election by the Electoral College


Question 2.
Which of these options is/are correct regarding the powers of the Prime Minister?
(a) He chairs the Cabinet meetings
(b) He distributes work to the different departments
(c) He can dismiss ministers
(d) All the above

Answer: (d) All the above


Question 3.
Which organ of the government has the power to interpret the Constitution?
(a) Supreme Court
(b) District Court
(c) High Court
(d) Both (a) and (c)

Answer: (a) Supreme Court


Question 4.
Who among the following is a part of the political executive?
(a) Home Minister
(b) District Collector
(c) Secretary of the Ministry of Home Affairs
(d) Director General of Police

Answer: (a) Home Minister


Question 5.
Whom does the President appoint as the Prime Minister?
(a) Anyone he likes
(b) Leader of the majority party
(c) MP who has secured the largest number of votes
(d) None of the above

Answer: (b) Leader of the majority party


Question 6.
What is a Public Interest Litigation?
(a) Filing a case in the court in the interest of the public
(b) Reviewing of Supreme Court judgements
(c) Procedure of removal of a judge
(d) None of the above

Answer: (a) Filing a case in the court in the interest of the public


Question 7.
Who appoints the judges of the Supreme Court and High Courts?
(a) President, according to his own wishes
(b) President, on the advice of the PM
(c) President on the advice of the PM in consultation with the Chief Justice of India
(d) None of the above

Answer: (c) President on the advice of the PM in consultation with the Chief Justice of India


Question 8.
Which of these disputes can the Supreme Court take?
(a) Between citizens of the country
(b) Between citizens and the government
(c) Between two or more state governments
(d) All the above

Answer: (d) All the above


Question 9.
Two features of Indian judicial system are:
(a) Independent Judiciary
(b) Integrated Judiciary
(c) Dependent Judiciary
(d) Both (a) and (b)

Answer: (d) Both (a) and (b)


Question 10.
For how long can the Rajya Sabha delay a Money Bill?
(a) 15 days
(b) 1 month
(c) 3 months
(d) 14 days

Answer: (d) 14 days


Question 11.
Which of these are correct so far as powers of the Parliament are concerned, apart from making laws?
(a) Exercising control over the government
(b) Controlling finance of the country
(c) Serving as the highest forum of discussion and debate
(d) All the above

Answer: (d) All the above


Question 12.
Why did people react strongly to the Mandal Commission Report?
(a) It left out many backward communities
(b) It affected thousands of job opportunities
(c) Some high castes wanted to be included in it
(d) Both (a) and (c)

Answer: (b) It affected thousands of job opportunities


Question 13.
When was the Second Backward Class Commission appointed?
(a) 1989
(b) 1979
(c) 1999
(d) 2001

Answer: (b) 1979


Question 14.
President of India is:
(a) Head of the Government
(b) Head of the State
(c) Head of the parliament
(d) None of the above

Answer: (b) Head of the State


Question 15.
Which of the following statements is not true?
(a) The Judiciary safeguards the laws
(b) The Legislature implements the laws
(c) The political executives are more powerful than the permanent executives
(d) The permanent executives comprises the civil servants

Answer: (b) The Legislature implements the laws


Question 16.
What is the government formed by an alliance of two or more political parties called?
(a) Cooperation government
(b) Coalition government
(c) Consensus government
(d) Cooperative government

Answer: (b) Coalition government


Question 17.
What is the tenure of office of the Prime Minister?
(a) 5 years
(b) 6 years
(c) As long as he wants
(d) He does not have a fixed tenure

Answer: (d) He does not have a fixed tenure


Question 18.
Why does the political executive have more powers than the permanent executive?
(a) Because hardly any expertise is required in taking policy decisions
(b) Because political executive consists of the direct representatives of the people
(c) Political leaders are more educated
(d) None of the above

Answer: (b) Because political executive consists of the direct representatives of the people


Question 19.
What are the two types of ‘Executives’ in India?
(a) Political Executive
(b) Permanent Executive
(c) Judicial Executive
(d) Both (a) and (b)

Answer: (d) Both (a) and (b)


Question 20.
What does the Supreme Court say over the Parliament’s power of amendment of the Constitution?
(a) Parliament can amend the entire Constitution
(b) Parliament can amend only the basic structure of the Constitution
(c) Parliament cannot amend the basic structure of the Constitution
(d) None of the above

Answer: (c) Parliament cannot amend the basic structure of the Constitution


Question 21.
What is the power of the Supreme Court to judge the constitutional validity of a law passed by the Parliament or an action of the Executive called?
(a) Judicial Revision
(b) Judicial Review
(c) Judicial Consent
(d) Judicial Permission

Answer: (b) Judicial Review


Question 22.
How can a judge of the Supreme Court be removed?
(a) By the Supreme Court itself
(b) By the Parliament through impeachment
(c) By the President alone
(d) By the Police

Answer: (b) By the Parliament through impeachment


Question 23.
Apart from Lok Sabha and Rajya Sabha, who else constitutes the Parliament?
(a) Prime Minister
(b) Chief Minister
(c) Governor
(d) President

Answer: (d) President


Question 24.
What do the Civil Servants do?
(a) They take important policy decisions
(b) They implement the ministers’ decisions
(c) They settle the disputes
(d) None of the above

Answer: (b) They implement the ministers’ decisions


Question 25.
What is meant by ‘Office Memorandum’?
(a) Order issued by the Government of India
(b) Memoirs of the leaders of the past
(c) Important defence documents
(d) None of the above

Answer: (a) Order issued by the Government of India


Question 26.
What is ‘Parliament’?
(a) Assembly of elected representatives at the national level
(b) A body consisting of appointed ministers
(c) Body comprising judges
(d) Assembly of only appointed members

Answer: (a) Assembly of elected representatives at the national level

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now