MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 6 Democratic Rights with Answer

Mod Education are Provided for CBSE RBSE NCERT MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 6 Democratic Rights with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern

MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 6 Democratic Rights with Answer
MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 6

class 9 civics chapter 6 mcq with answers, democracy right class 9 mcq with answers, class 9 civics chapter 6 mcq with answers, mcq questions class 9 civics, mcq questions for class 9 social science with answers pdf

MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 6 Democratic Rights with Answer

Question 1.
About 600 hundred people from all over the world were put in a prison in Guantanamo Bay by the
(a) US forces
(b) Japanese forces
(c) German forces
(d) British forces

Answer: (a) US forces


Question 2.
How many Fundamental Rights do we have?
(a) 6
(b) 7
(c) 8
(d) 9

Answer: (a) 6


Question 3.
Salman Rushdie’s book that has been banned in India on the ground that it is disrespectful to prophet Mohammed is
(a) Mignight’s children
(b) Two years eight months
(c) The moor’s last sigh
(d) The Satami Verses

Answer: (d) The Satami Verses


Question 4.
Children below the age of cannot be employed in any factory or mine or in any other hazardous work.
(a) 12
(b) 13
(c) 14
(d) 15

Answer: (c) 14


Question 5.
Which of the Fundamental Rights is called ‘the heart and soul’ of the Indian Constitution?
(a) Right to Equality
(b) Right to Freedom of Religion
(c) Right to Constitutional Remedies
(d) Cultural and Educational Rights

Answer: (c) Right to Constitutional Remedies


Question 6.
The National Human Rights Commission of India was set up in
(a) 1993
(b) 1994
(c) 1995
(d) 1996

Answer: (a) 1993


Question 7.
Amnesty international works for
(a) human right
(b) trade unions
(c) poor children
(d) deprived people

Answer: (a) human right


Question 8.
A person who is arrested and detained shall be produced before the nearest magistrate within a period of hours of arrest.
(a) 20
(b) 22
(c) 23
(d) 24

Answer: (d) 24


Question 9.
Which of the following statements is wrong?
(а) We have freedom to travel to any part of the country.
(b) We have freedom of speech and expression.
(c) Untouchability is not a punishable offence.
(d) Everyone is equal before the law.

Answer: (c) Untouchability is not a punishable offence.


Question 10.
The country which denies freedom of religion is
(a) Israel
(b) Saudi Arabia
(c) Iran
(d) Yugoslavia

Answer: (b) Saudi Arabia


Question 11.
What was the reason given by America for imprisoning people at Guantanamo Bay?
(a) They had been caught spying.
(b) They were planning to kill the US President.
(c) They were planning to set up a Communist government in USA.
(d) America considered them as enemies and linked them to the attack on New York on 11th September, 2001.

Answer: (d) America considered them as enemies and linked them to the attack on New York on 11th September, 2001.


Question 12.
Which of these options is not correct regarding Saudi Arabian political system?
(a) The king selects the executive, legislature and judiciary
(b) Citizens cannot form political parties
(c) There is no freedom of religion
(d) none of the above

Answer: (d) none of the above


Question 13.
What was Milosevic’s attitude towards the Albanians?
(a) His government was hostile to the Kosovo Albanians
(b) He wanted to bring equality between Serbs and Albanians
(c) He wanted Serbs to dominate the Albanians
(d) Both (a) and (c)

Answer: (d) Both (a) and (c)


Question 14.
What is meant by ‘rights’?
(A) One’s demand to get everything without sharing with others
(b) Claims of a person over other fellow beings, society and the government
(c) Not possessing any freedoms
(d) none of the above

Answer: (b) Claims of a person over other fellow beings, society and the government


Question 15.
Under which Fundamental Right has the Parliament enacted a law giving the Right to Information to the citizens?
(a) Right to freedom of religion
(b) Right to freedom of thought and expression
(c) Right to freedom of equality
(d) Right to constitutional remedies

Answer: (b) Right to freedom of thought and expression


Question 16.
The right to seek the enforcement of all Fundamental Rights is called:
(a) Right against Exploitation
(b) Right to Freedom
(c) Right to Constitutional Remedies
(d) Cultural and Educational Rights

Answer: (c) Right to Constitutional Remedies


Question 17.
What did Dr. Ambedkar refer to the ‘Right to Constitutional Remedies’ as?
(a) The brain of our Constitution
(b) The heart and soul of our Constitution
(c) The heart of our Constitution
(d) the soul of our Constitution

Answer: (b) The heart and soul of our Constitution


Question 18.
When was the NHRC set up?
(a) 1998
(b) 1996
(c) 1993
(d) 2001

Answer: (c) 1993


Question 19.
Which of the following terms is correct for the feature of the Indian constitution stating that no person is above the law?
(a) State of law
(b) Application of law
(c) Rule of law
(d) Governance by law

Answer: (c) Rule of law


Question 20.
What does the Constitution say about the practice of untouchability?
(a) It stands abolished
(b) Its practice in any form is punishable by law
(c) Since it is an age-old custom, it should be respected
(d) Both (a) and (b)

Answer: (d) Both (a) and (b)


Question 21.
Which of these rights is/are provided to a person arrested by the government or police?
(a) To be informed of the reasons of his arrest
(b) To be produced before a magistrate within 24 hrs of his arrest
(c) To engage a lawyer for his defence
(d) All the above

Answer: (d) All the above


Question 22.
What is meant by ‘begar’?
(a) Practice of begging
(b) Practice of forcing workers to work without any wages
(c) Practice of encouraging workers to work at normal wages
(d) Both (b) and (c)

Answer: (b) Practice of forcing workers to work without any wages


Question 23.
Which of the following freedom is not available to an Indian citizen?
(a) Freedom to start a movement to change the government
(b) Freedom to oppose the government
(c) Freedom to participate in armed revolution
(d) None of these

Answer: (c) Freedom to participate in armed revolution


Question 24.
Cultural and Educational Rights are safeguarded mainly for:
(a) Women
(b) minorities
(c) children
(d) Men

Answer: (b) minorities


Question 25.
Which of the following rights is not available under the fundamental rights?
(a) Right to Equality
(b) Right to Freedom
(b) Right to protect one’s culture
(d) Right to property.

Answer: (d) Right to property.


Question 26.
Civil Rights are given to the individual by:
(a) Nature
(b) God
(c) The State
(d) The people

Answer: (c) The State


Question 27.
Who called the right to constitutional remedies as the heart and soul of the constitution?
(a) J.L. Nehru
(b) B. R. Ambedkar
(c) Mahatma Gandhi
(d) Rajendra Prasad

Answer: (b) B. R. Ambedkar


Question 28.
Which of these is not a freedom available under the ‘Right to Freedom’ in India?
(a) Freedom of speech and expression
(b) Freedom to incite people to rebel against the government
(c) Freedom to assemble in a peaceful manner
(d) Freedom to form associations and unions

Answer: (b) Freedom to incite people to rebel against the government


Question 29.
Which of the following freedoms is not available to an Indian citizen?
(a) Freedom to criticise the government
(b) Freedom to participate in armed rebellion
(c) Freedom to reside in any part of the country
(d) All the above

Answer: (b) Freedom to participate in armed rebellion


Question 30.
Which one of the following is not a Political Right?
(a) Right to contest election
(b) Right to vote
(c) Right to seek any political office
(d) Right to freedom

Answer: (d) Right to freedom

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now