MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 2 Physical Features of India with Answer

Mod Education are Provided for CBSE RBSE NCERT MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 2 Physical Features of India with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern

MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 2 Physical Features of India with Answer
MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 2

MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 2 Physical Features of India with Answer

Question 1.
The northern most range of the Himalayas is known as
(a) Himadri
(b) lesser Himalaya
(c) Shivalik
(d) none of the above.

Answer: (a) Himadri


Question 2.
The Kangra and Kullu valley are located in
(a) Uttarakhand
(b) Jammu and Kashmir
(c) Himachal Pradesh
(d) Uttar Pradesh

Answer: (c) Himachal Pradesh


Question 3.
Majuli is a riverine island located in the river
(a) Ganga
(b) Brahmaputra
(c) Yamuna
(d) Kaveri

Answer: (b) Brahmaputra


Question 4.
Dudhwa National Park is located in the state of
(a) Assam
(b) Uttar Pradesh
(c) Madhya Pradesh
(d) Rajasthan

Answer: (b) Uttar Pradesh


Question 5.
The soil containing calcareous deposits is locally known as
(a) Bhangar
(b) Khadar
(c) Bhabar
(d) Kankar

Answer: (d) Kankar


Question 6.
The highest peak in the Eastern Ghats is
(a) Anai Mudi
(b) Doda Betta
(c) Ooty
(d) Mahendragiri

Answer: (d) Mahendragiri


Question 7.
Jaisalmer is in
(a) Himachal Pradesh
(b) Rajasthan
(c) Gujarat
(d) Uttar Pradesh

Answer: (b) Rajasthan


Question 8.
Barchans are found in
(a) desert regions
(b) plains
(c) plateaus
(d) hilly regions

Answer: (a) desert regions


Question 9.
The northern part of the western coast is called the
(a) Konkan
(b) Kannad plain
(c) Malabar coast
(d) Coromandel coast

Answer: (a) Konkan


Question 10.
Lake Chilika lies in the state of
(a) Jharkhand
(b) Telangana
(c) Odisha
(d) Tamil Nadu

Answer: (c) Odisha


Question 11.
A landmass bounded by sea on three sides is referred to as
(a) Coast
(b) Island
(c) Peninsula
(d) None of the above

Answer: (c) Peninsula


Question 12.
Mountain ranges in the eastern part of India forming its boundary with Myanmar are collectively called as
(a) Himachal
(b) Uttarakhand
(c) Purvachal
(d) none of the above

Answer: (c) Purvachal


Question 13.
The western coastal strip, south of Goa is referred to as;
(a) Coromandel
(b) Konkan
(c) Kannad
(d) Northern Circar

Answer: (c) Kannad


Question 14.
The highest peak in the Eastern Ghats is
(a) Anai Mudi
(b) Kanchenjunga
(c) Mahendragiri
(d) Khasi

Answer: (c) Mahendragiri


Question 15.
A narrow gap in a mountain range providing access to the other side is :
(a) Mound
(b) Pass
(c) Strait
(d) Valley

Answer: (b) Pass


Question 16.
Which two hills are located in the south-east of Eastern Ghats ?
(a) Mizo Hills and Naga Hills
(b) Javadi Hills and Shevroy Hills
(c) Patkoi Hills and Manipuri Hills
(d) Mizo Hills and Patkoi Hills

Answer: (b) Javadi Hills and Shevroy Hills


Question 17.
The longitudinal valleys lying between lesser Himalayas and Shivaliks are known as .
(a) Kangra Valley
(b) Patkai Bum
(c) Passes
(d) Duns

Answer: (d) Duns


Question 18.
In which division of the Himalayas are the famous valleys of Kashmir, Kangra and Kullu located?
(a) The Himadri
(b) The Himachal
(c) The Shivaliks
(d) The Duns

Answer: (b) The Himachal


Question 19.
What are Lesser Himalayas known as?
(a) Himadri
(b) Himachal
(c) Shivaliks
(d) Purvanchal

Answer: (b) Himachal


Question 20.
Which of the following is the highest peak in India?
(a) Mt. Everest
(b) Kanchenjunga
(c) Nanga Parbat
(d) Nandadevi

Answer: (b) Kanchenjunga


Question 21.
The Himalayas consist of three parallel ranges in its longitudinal extent. Which of the following is the name of the northern-most range?
(a) The Himadri
(b) The Himachal
(c) The Shivaliks
(d) The Purvanchal

Answer: (a) The Himadri


Question 22.
Which of the following are young-fold mountains?
(a) The Aravalis
(b) The Nilgiris
(c) The Himalayas
(d) The Sahyadri

Answer: (c) The Himalayas


Question 23.
Geologically, which of the following physiographic divisions of India is supposed to be one of the most stable land blocks?
(a) The Himalayas
(b) The Northern Plains
(c) The Peninsular Plateau
(d) The Indian Desert

Answer: (c) The Peninsular Plateau


Question 24.
Which of the following physiographic divisions of India was formed out of accumulations in the Tethys geosyncline?
(a) The Himalayas
(b) The Northern Plains
(c) The Peninsular Plateau
(d) The Indian Desert

Answer: (a) The Himalayas


Question 25.
Which of the following countries or continents was not a part of the ancient landmass of Gondwanaland?
(a) India
(b) Australia
(c) Europe
(d) South America

Answer: (c) Europe


Question 26.
Which of the following divisions of India has the oldest landmass?
(a) The Himalayas
(b) The Northern Plains
(c) The Peninsular Plateau
(d) The Indian Desert

Answer: (c) The Peninsular Plateau


Question 27.
According to the ‘Theory of Plate Tectonics,’ what have been the effects of the movement of the plates?
(a) Change in position and size of continents.
(b) Formation of ocean basins.
(c) Evolution of the present landforms and relief of India.
(d) All of the above.

Answer: (d) All of the above.


Question 28.
According to the ‘Theory of Plate Tectonics,’ when some plates move away from each other, which of the following is formed?
(a) Convergent boundary
(b) Divergent boundary
(c) Transform boundary
(d) None of the above

Answer: (b) Divergent boundary


Question 29.
According to the ‘Theory of Plate Tectonics,’ the movement of the plates result in some geological activity. Which one of the following is not such a geological activity?
(a) Volcanic activity
(b) Folding
(c) Faulting
(d) Glaciation

Answer: (d) Glaciation


Question 30.
Which of the following is a plausible theory presented by Earth scientists to explain the formation of continents and oceans and the various landforms?
(a) Theory of Motion
(b) Theory of Plate Tectonics
(c) Theory of Evolution
(d) Theory of Relativity

Answer: (b) Theory of Plate Tectonics


Question 31.
Which of the following is responsible for the variation in the colour of soil in different parts of India?
(a) Difference in rock formations
(b) Weathering
(c) Erosion and deposition
(d) Land use

Answer: (a) Difference in rock formations


Find out some regional names of the Himalayas.

Answer:
Some regional names of the Himalayas are:

  • Sagarmatha Himal
  • Annapurna Himal
  • Ganesh Himal
  • Langtang Himal
  • Khumbu Himal
  • Dhaulagiri Himal
  • Purvachal
  • Gauri Shankar Himal

Name the famous hill stations of Udagamandalam.

Answer:

  • Adam’s Fountain
  • Annamalai Ashram Temple
  • Bison Valley
  • Cairn Hill
  • Coonoor
  • Doddabetta Peak

The middle Himalaya is well known for its hill stations. Name some of them.

Answer:

  • Dalhousie
  • Manali
  • Shimla
  • Nainital
  • Mussoorie
  • Darjeeling

multiple choice questions on physical features of india class 9, physical features of india class 9 mcq quiz, physical features of india extra questions and mcqs with answers, physical features of india class 9 mcq with answers, physical features of india class 9 questions with answers, class 9 geography chapter 2 mcq with answers, physical features of india class 9 mcq online test, class 9 geography chapter 2 mcq online test


Write true (T) or false (F)

1. The Ganga-Brahmaputra delta is the second largest delta in the world.

Answer: False


2. In Tibet, Brahmaputra is called Tsangpo.

Answer: True


3. In Himachal Pradesh, Brahmaputra is called Dihang.

Answer: False


4. The city of Ambala is located on water divide between the Indus and Ganga rivers.

Answer: True


5. The height of Mount Everest is 8858 metres.

Answer: False


6. Mahabharata range is located in Nepal.

Answer: True


7. Namcha Barwa peak is found in Nepal.

Answer: False


8. The extent of the northern plains is 2,500 km.

Answer: False


9. The Kali and Tista rivers demarcate the Nepal Himalayas.

Answer: True


10. The part lying between Tista and Dihang rivers is known as Assam Himalayas.

Answer: False


11. The range lying in the south of the Himadri has the most rugged mountain system and is known as Himachal.

Answer: True


12. The innermost range of the Himalayas is called the Shiwaliks.

Answer: False


13. The longitudinal valley lying between lesser Himalayas and the Shiwaliks are known as Duns.

Answer: True


14. Dehra Dun, Kotli Dun and Patli Dun are well-known Duns.

Answer: True


15. The Himalayas have been divided on the basis of region for north to south.

Answer: False


16. The Brahmaputra makes the easternmost boundary of the Himalayas.

Answer: True


17. The Purvanchal comprises the Patkar hills and Naga hills only.

Answer: False


18. The northern plain has been formed by the interplay of the three major river system, namely-the Indus, the Sutlej and the Ganga.

Answer: False


19. The rivers coming from northern mountain are involved in depositional work.

Answer: True


20. The rivers in the upper course split into numerous channels due to the deposition of silt.

Answer: False


Match the following

1.

Column AColumn B
(a) The western part of the Northern plain is called1. Ghaggar and Teesta river
(b) The Ganga plain extends between2. Western coast
(c) Western Ghats he parallel to3. discontinuous and irregular
(d) The Eastern Ghats are4. Punjab plain
(e) The Western Ghats cause5. Orographic rain

Answer:

Column AColumn B
(a) The western part of the Northern plain is called4. Punjab plain
(b) The Ganga plain extends between1. Ghaggar and Teesta river
(c) Western Ghats he parallel to2. Western coast
(d) The Eastern Ghats are3. discontinuous and irregular
(e) The Western Ghats cause5. Orographic rain

2.

Column AColumn B
(a) Anticline1. A narrow steep sided river valley
(b) George2. An inverted arch of a fold is rock strata
(c) Syclime3. Deep funnel-shaped mouth of a river
(d) Estuary4. Flat bottomed valley
(e) Dun5. An arch-like fold or unfold of strata

Answer:

Column AColumn B
(a) Anticline5. An arch-like fold or unfold of strata
(b) George1. A narrow steep sided river valley
(c) Syclime2. An inverted arch of a fold is rock strata
(d) Estuary3. Deep funnel-shaped mouth of a river
(e) Dun4. Flat bottomed valley

3.

Column IColumn IIColumn III
(1) The largest part of northern plain(a) in theA. a triangular landmass
(2) The largest part of northern plain(b) is aB. bhabar belt
(3) All the streams disappear(c) is aC. Tableland
(4) The Peninsular plateau(d) is knownD. older alluvium
(5) The Deccan plateau(e) is formed ofE. as bhanger

Answer:

Column IColumn IIColumn III
(1) The largest part of northern plain(e) is formed ofD. older alluvium
(2) The largest part of northern plain(d) is knownE. as bhanger
(3) All the streams disappear(a) in theB. bhabar belt
(4) The Peninsular plateau(b) is aC. Tableland
(5) The Deccan plateau(c) is aA. a triangular landmass

Fill in the blanks

1. The eastwards extentions of peninsular plateau are known as the Bundelkhand and …………….

Answer: Baghelkhand


2. The Chotanagpur plateau is draind by the ……………. rivers.


3. The ……………. range flanks its broad base in the north.

Answer: Satpura


4. The ……………. plateau is higher in the west and steps gently eastwards.

Answer: Deccan


5. The ……………. ghats and higher then the ……………. ghats.

Answer: Western, Eastern


6. The ……………. ghats cause ……………. rain.

Answer: Orographic


7. One of the distinct features of the peninsular plateau is the black soil area known as Deccan …………….

Answer: Trap


8. The ……………. hills lie an the western and north-western margins of the peninsular plateau.

Answer: Aravalli


9. Lake ……………. is an important feature along he eastern coast.

Answer: Chilka


10. ……………. island is the administration headquarters of Lakshadweep.

Answer: Kavaratti