MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 3 Drainage with Answer

Mod Education are Provided for CBSE RBSE NCERT MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 3 Drainage with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern

MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 3 Drainage with Answer
MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 3

MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 3 Drainage with Answer

Question 1.
Which of the following describes drainage patterns resembling branches of a tree?
(a) Radial
(b) Centrifugal
(c) Dendritic
(d) Trellis

Answer: (c) Dendritic


Question 2.
Which of the following is not a tributary of Godavari?
(a) Purna
(b) Wardha
(c) Wainganga
(d) Lohit

Answer: (d) Lohit


Question 3.
Meanders are formed in which one of the following courses of a river?
(a) Upper course
(b) Middle course
(c) Lower course
(d) Both upper and middle

Answer: (c) Lower course


Question 4.
Which one of the following is not a tributary of the River Ganga?
(a) Yamuna
(b) Beas
(c) Ghaghra
(d) Kosi

Answer: (b) Beas


Question 5.
Which one of the following statements about the river Narmada is not true?
(a) It flows through a rift velly
(b) It flows through a gorge near Jabalpur
(c) It plunges over steep rocks at the Dhuadhar falls
(d) Its tributaries are Tungabhadra and Musi

Answer: (d) Its tributaries are Tungabhadra and Musi


Question 6.
Which kind of a drainage pattern is formed when tributaries join rivers at almost rightangles?
(a) Dendritic drainage
(b) Trellis drainage
(c) Rectangular drainage
(d) Radial drainage

Answer: (b) Trellis drainage


Question 7.
Which place is located on the water divide between the Indus and the Ganga river system ?
(a) Ambala
(b) Nainital
(c) Haridwar
(d) Allahabad

Answer: (a) Ambala


Question 8.
Which of the following is the second longest river of Peninsular India?
(a) Godavari
(b) Krishna
(c) Kaveri
(d) Mahanadi

Answer: (b) Krishna


Question 9.
Which of the following rivers is known as the ‘Dakshin Ganga’?
(a) The Godavari
(b) The Narmada
(c) The Krishna
(d) The Kaveri

Answer: (a) The Godavari


Question 10.
Which of the following rivers rises from the slopes of the Western Ghats in the Nasik district of Maharashtra?
(a) Mahanadi
(b) Narmada
(c) Godavari
(d) Koyna

Answer: (c) Godavari


Question 11.
Which of the following is a famous lake of Srinagar in Kashmir?
(a) Sambhar
(b) Bhimtal
(c) Chilika
(d) Dal

Answer: (d) Dal


Question 12.
Which of the following types of lakes is formed due to river action?
(a) Saltwater lakes
(b) Glacial lakes
(c) Oxbow lakes
(d) Lagoons

Answer: (c) Oxbow lakes


Question 13.
Why have the river banks attracted settlers from ancient times?
(a) Water is a basic natural resource
(b) Rivers provide water for irrigation
(c) Rivers provide facilities for inland navigation
(d) All the above

Answer: (d) All the above


Question 14.
Which of the following is an artificial lake located in Andhra Pradesh?
(a) Kolleru
(b) Nagarjuna Sagar
(c) Krishnaraja Sagar
(d) Vembanad

Answer: (b) Nagarjuna Sagar


Question 15.
Which of the following is the result of concern over rising pollution in our rivers?
(a) Banning hydroelectric projects
(b) Various river action plans
(c) Rainwater harvesting
(d) None of the above

Answer: (b) Various river action plans


Question 16.
Which of the following affects the self-cleansing capacity of the river?
(a) Aquatic organisms
(b) Drawing of water for irrigation
(c) Hydroelectricity generation
(d) Pollution

Answer: (d) Pollution


Question 17.
Which one of the following lakes differs from the rest in the group?
(a) The Dal lake
(b) The Nainital Lake
(c) The Guru Gobinda Sagar
(d) The Bhimtal Lake

Answer: (c) The Guru Gobinda Sagar


Question 18.
Which one of the following is a southern tributary of the Ganga?
(a) Ghaggar
(b) Son
(c) Gomti
(d) Gandak

Answer: (b) Son


Question 19.
Which one of the following drainage patterns does the Ganga river form?
(a) The Trellis Pattern
(b) The Radial Pattern
(c) The Dendritic Pattern
(d) The Rectangular Pattern

Answer: (c) The Dendritic Pattern


Question 20.
Which one of the following is a southern tributary of the Ganga?
(a) Ghaggar
(b) Son
(c) Gomti
(d) Gandak

Answer: (b) Son


Question 21.
Which of the two states does river Kaveri pass through?
(a) Kerala and Karnataka
(b) Karnataka and Tamil Nadu
(c) Kerala and Tamil Nadu
(d) Andhra Pradesh and Tamil Nadu

Answer: (b) Karnataka and Tamil Nadu


Question 22.
The River Mahanadi rises from which one of the following states?
(a) Madhya Pradesh
(b) Chhattisgarh
(c) Jharkhand
(d) West Bengal

Answer: (b) Chhattisgarh


Question 23.
In which of the following states is Sambhar Lake situated?
(a) Rajasthan
(b) Uttar Pradesh
(c) Bihar
(d) Jammu and Kashmir

Answer: (a) Rajasthan


Question 24.
Which of the following rivers rises from a spring near Mahabaleshwar?
(a) Krishna
(b) Narmada
(c) Tungabhadra
(d) Purna

Answer: (a) Krishna


Question 25.
The Tungabhadra and the Koyna are tributaries of which of the following rivers?
(a) Godavari
(b) Krishna
(c) Kaveri
(d) Narmada

Answer: (b) Krishna


Question 26.
The Amravati, Bhavani, Hemavati and Kabini are the tributaries of which of the following rivers?
(a) Wainganga
(b) Bhima
(c) Krishna
(d) Kaveri

Answer: (d) Kaveri


Question 27.
Which of the following waterfalls is made by the river Kaveri and is the second biggest waterfall in India?
(a) Jog
(b) Sivasamudram
(c) Dhuadhar
(d) Hundru

Answer: (b) Sivasamudram


Question 28.
Which one of the following lakes is a saltwater lake?
(a) Wular Lake
(b) Sambhar Lake
(c) Barapani Lake
(d) Dal Lake

Answer: (b) Sambhar Lake


Question 29.
Which of the following lake is a lagoon in the coastal region of Orissa?
(a) Bhimtal
(b) Barapani
(c) Chilika
(d) Hirakud

Answer: (c) Chilika


Question 30.
Which one of the following freshwater lakes is the largest?
(a) Wular
(b) Loktak
(c) Nainital
(d) Dal

Answer: (a) Wular


Question 31.
Why have the river banks attracted settlers from ancient times?
(a) Water is a basic natural resource
(b) Rivers provide water for irrigation
(c) Rivers provide facilities for inland navigation
(d) All the above

Answer: (d) All the above


Question 32.
Lakes are of great value to human beings. Which of the following statements about lakes given below is incorrect?
(a) Helps to regulate the flow of rivers
(b) It results in flooding
(c) Can be used for developing hydel power
(d) Enhances natural beauty

Answer: (b) It results in flooding


drainage class 9 mcq with answers, class 9 geography chapter 3 mcq with answers, mcq test on drainage class 9, drainage class 9 mcq online test, multiple choice questions on drainage system, mcq chapter 3 geography class 9 with answers, ncert class 9 geography chapter 3 mcq, drainage class 9 online test


Write true (T) or false (F)

1. The name of the place where the river Indus emergen out of the mountains to the plain is called Vishnu.

Answer: False


2. The salting is the largest tributary of the Indus.

Answer: True


3. The Chenab is the main tributary of the Godavari.

Answer: False


4. The total length of the river Indus is 2900 km.

Answer: True


5. The Alaknanda and the Bhagirathi join each other at Dev Prayag.

Answer: True


6. The longest tributary of the Ganga flowing through the Northern Plain is Saraswati.

Answer: False


7. The Ganga entire Bangladesh at Farakka.

Answer: True


8. The total length of the river Ganga is 2600 km.

Answer: False


9. The total length of the river Narmada is 1500 km.

Answer: True


10. The largest river of the peninsular India is the Krishna.

Answer: False


11. The total length of the river Godavari is 1600 km.

Answer: False


12. The other name of Godavari is Dakshin Ganga.

Answer: True


13. The length of the river Mahanadi is 860 km.

Answer: True


14. The length of river Krishna is 1500 km.

Answer: False


15. The largest fresh water lake of India is Wular lake.

Answer: False


16. Mithankol is situated in Afghanistan.

Answer: False


17. In Bangladesh river Ganga is known as Meghna.

Answer: True


18. Sambhar Lake is in Rajasthan.

Answer: True


19. Chilka lake is in Assam.

Answer: False


20. Guru Gobind Sagar is a man-made lake.

Answer: True


Match the following

1.

Column AColumn B
(a) River Ganga enters Bangaldesh1. Kashmir
(b) Dal and Wular lakes are in2. Andhra Pradesh
(c) Killeru lake is in3. Jaisalmer
(d) Gadisagr lake is in4. Rajasthan
(e) Sambhar lake is in5. at Palma

Answer:

Column AColumn B
(a) River Ganga enters Bangaldesh5. at Palma
(b) Dal and Wular lakes are in1.Kashmir
(c) Killeru lake is in2. Andhra Pradesh
(d) Gadisagr lake is in3. Jaisalmer
(e) Sambhar lake is in4. Rajasthan

2.

Column IColumn IIColumn III
1. The river Indus rises in(a) Baltistan and(A) Bhagirathi
2. The Indus flows through(b) are called(B) Lake Mansarowai
3. The headwater fo the Ganga(c) longer than(C) in the Himalaya
4. The given Yamuna rise from the(d) Tibet, near(D) Gilgit
5. The Brahmaputra river is slightly(e) Yamunotri Glacier(E) the Indus

Answer:

Column IColumn IIColumn III
1. The river Indus rises in(d) Tibet, near(B) Lake Mansarowai
2. The Indus flows through(a) Baltistan and(D) Gilgit
3. The headwater fo the Ganga(b) are called(A) Bhagirathi
4. The given Yamuna rise from the(e) Yamunotri Glacier(C) in the Himalaya
5. The Brahmaputra river is slightly(c) longer than(E) the Indus

Fill in the blanks

1. Brahmaputra is known as the Tsangpo in Tibet and ……………. in Bangladesh.

Answer: Jamuna


2. The main water divide in Peninsula rlndia is formed by the ……………. .

Answer: Western ghats


3. The Narmada river rises in the ……………. hills in Madhya Pradesh.

Answer: Amarkantak lake


4. The ……………. basin covers parts of Madhya Pradesh and Gujarat.

Answer: Narmada


5. The ……………. river rises in the Satpura range, in the Betul district of Madhya Pradesh.

Answer: Tapi


6. The ……………. is the largest Peninsular river.

Answer: Godavari


7. The ……………. river rises in the highlands of Chattisgarh.

Answer: Mahanadi


8. The length of the Mahanadi river is ……………. km.

Answer: 860


9. Most of the fresh water lakes are in the ……………. region.

Answer: Himalayan


10. ……………. are of great value to human beings.

Answer: Lakes

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now