MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 6 Population with Answer

MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 6

MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 6 Population with Answer

Question 1.
Which India state has lowest density of population:
(a) Punjab
(b) Chennai
(c) West Bengal
(d) Arunachal Pradesh

Answer: (d) Arunachal Pradesh
Due to difficult terrian/relief feature i.e., uneven land suface.


Question 2.
……………. has the highest literacy rate:
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Bangalore
(d) Uttar Pradesh

Answer: (a) Kerala
According of census 2001.


Question 3.
How much portion of population is engaged in secondary activities?
(a) 12%
(b) 10%
(c) 18%
(d) 16%

Answer: (a) 12%
a is correct.


Question 4.
What is the literacy rate in Gujarat according to Censes 2001?
(a) 68.24%
(b) 69.97%
(c) 63.25%
(d) 65.93%

Answer: (b) 69.97%
According to census data available to us (2001)


Question 5.
The greatest literacy rate, among the four given states is of:
(a) Jharkhand
(b) Orissa
(c) Chattisgarh
(d) Uttar Pradesh

Answer: (c) Chattisgarh
c is correct.


Question 6.
Country’s human resources are called?
(a) Density
(b) Man-power
(c) Census
(d) Age composition

Answer: (b) Man-power
Is the definition of Human Resources of a country.


Question 7.
India is the ……………. most populated country in the world.
(a) Fifth
(b) First
(c) Second
(d) Third

Answer: (c) Second
Because China is most populous country in the world.


Question 8.
……………. is the state where the density of the population is 100 to 200 persons per sq. km.
(a) Madhya Pradesh
(b) Rajasthan
(c) West Bengal
(d) Uttar Pradesh

Answer: (a) Madhya Pradesh
According to census.w


Question 9.
Name the union territory which has highest population density:
(a) Delhi
(b) Chandigarh
(c) Punjab
(d) Port Blair

Answer: (a) Delhi
It is due to national capital and more carrier facilites available here


Question 10.
Which Indian state has highest density of population:
(a) Rajasthan
(b) Madhya Pradesh
(c) West Bengal
(d) Haryana

Answer: (c) West Bengal
According to census of India conducted in 2001.


Question 11.
What was India’s population in 1951?
(a) 361 million
(b) 265 million
(c) 295 million
(d) 461 million

Answer: (a) 361 million
According to census conducted in this year.


Question 12.
What is the literacy rate in India?
(a) 94%
(b) 40%
(c) Nearly 100%
(d) 64-84%

Answer: (d) 64-84%
d is correct.


Question 13.
A large proportion of children in a poulation is result of:
(a) High birth rate
(b) High life expectancy
(c) High death rate
(d) More married couple

Answer: (a) High birth rate
Because high birth rate adds to number of people in population.


Question 14.
According to census 2001, a literate person is one who:
(a) Can read and write his/her name
(b) Can write his/her name
(c) is 7 years old and can read, and write any language with understanding
(d) Knows the 3 ‘Rs’.

Answer: (c) is 7 years old and can read, and write any language with understanding
According to Serve Siksha Abhiyan programme immplements by government.


Question 15.
The magnitude of population refers to:
(a) The total population of an area
(b) The number of person added each year
(c) The rate at which the population increases
(d) The number of females per thousand males

Answer: (b) The number of person added each year
Others are definition of population density, population growth rate and sex ratio.


Question 16.
Which of the followings is not the component of population growth:
(a) Birth Rate
(b) Death rate
(c) Migration
(d) Sex Ratio

Answer: (d) Sex Ratio
Because it refers to the number of female per thousand, other are the growth rate of population.


class 9 geography chapter 6 mcq with answers, multiple choice questions on population geography, mcq on population class 9, multiple choice questions on population studies, class 9 geography chapter 6 pdf,
population mcq with answers