MCQ Questions for Class 9 History Chapter 4 Forest Society and Colonialism with Answers

MCQ Questions for Class 9 History Chapter 4

MCQ Questions for Class 9 History Chapter 4 Forest Society and Colonialism with Answers

Question 1.
Tendu leaves are used in making
(a) bidis
(b) plates
(c) baskets
(d) umbrellas

Answer: (a) bidis


Question 2.
The railway network expanded rapidly in India from the
(a) 1820s
(b) 1830s
(c) 1850s
(d) 1860s

Answer: (d) 1860s


Question 3.
The Imperial Forest Research Institute was set up at
(a) Allahabad
(b) Darjeeling
(c) Dehradun
(d) Shimla

Answer: (c) Dehradun


Question 4.
Baigas are a forest community of
(a) Central India
(b) North India
(c) South india
(d) North-east india

Answer: (a) Central India


Question 5.
The colonial power in Indonesia were the
(a) English
(b) Dutch
(c) French
(d) Portuguese

Answer: (b) Dutch


Question 6.
Who were the colonial power in Indonesia?
(a) British
(b) Dutch
(c) French
(d) Portuguese

Answer: (b) Dutch


Question 7.
Where did the Dutch start forest management in Indonesia?
(a) Java
(b) Sumatra
(c) Bali
(d) None of the above

Answer: (a) Java


Question 8.
The Kalangs resisted the Dutch in
(a) 1700
(b) 1750
(c) 1770
(d) 1800

Answer: (c) 1770


Question 9.
What was the system of ‘blandongdiensten’?
(a) A system of education
(b) Industrialisation
(c) First imposition of rent on land and then exemption
(d) None of the above

Answer: (c) First imposition of rent on land and then exemption


Question 10.
What was the policy followed by the British in India towards forests during the First and the Second World Wars?
(a) The forest department cut trees freely to meet British war needs
(b) Cutting of trees was strictly prohibited for everyone, including the British
(c) More and more trees were planted to give employment to Indians
(d) None of the above

Answer: (b) Cutting of trees was strictly prohibited for everyone, including the British


Question 11.
Who wrote the book ‘The Forests of India’ in the year 1923?
(a) David Spurr
(b) E.P. Stebbing
(c) Verrier Elvin
(d) John Middleton

Answer: (b) E.P. Stebbing


Question 12.
Indian Forest Service was set up in the year:
(a) 1865
(b) 1864
(c) 1854
(d) 1884

Answer: (b) 1864


Question 13.
The system of scientific forestry stands for:
(a)System whereby the local farmers were allowed to cultivate temporarily within a plantation
(b) System of cutting old trees and plant new ones
(c) Division of forest into three categories
(d) Disappearance of forests

Answer: (b) System of cutting old trees and plant new ones


Question 14.
In South-East Asia shifting agriculture is known as:
(A) Chitemene
(b) Tavy
(c) Lading
(d) Milpa

Answer: (c) Lading


Question 15.
Forests consisting of which type of trees were preferred by the Forest Department?
(a) Forests having trees which provided fuel, fodder and leaves
(b) Forests having soft wood
(c) Forests having trees suitable for building ships and railways

Answer: (c) Forests having trees suitable for building ships and railways


Question 16.
Which of the following is a community of skilled forest cutters?
(a) Maasais of Africa
(b) Mundas of Chotanagpur
(c) Gonds of Orissa
(d) Kalangs of Java

Answer: (d) Kalangs of Java


Question 17.
Wooden planks lay across railway tracks to hold these tracks in a position are called:
(a) Beams
(b) Sleepers
(c) Rail fasteners
(d) none of these

Answer: (b) Sleepers


Question 18.
Which of the following is a commercial crop?
(a) Rice
(b) Wheat
(c) Cotton
(d) Maize

Answer: (c) Cotton


forest society and colonialism class 9 mcq with answers, forest society and colonialism class 9 extra questions and answers, class 9 history chapter 4 mcq with answers, class 9 history chapter 4 mcq with answers pdf, forest society and colonialism mcq online test, forest society and colonialism class 9 notes, class 9 history chapter 4 mcq, forest society and colonialism class 9 pdf