MCQ Questions for Class 9 History Chapter 6 Peasants and Farmers with Answer

Mod Education are Provided for CBSE RBSE NCERT MCQ Questions for Class 9 History Chapter 6 Peasants and Farmers with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern

MCQ Questions for Class 9 History Chapter 6 Peasants and Farmers with Answer
MCQ Questions for Class 9 History Chapter 6

MCQ Questions for Class 9 History Chapter 6 Peasants and Farmers with Answers

Question 1.
Enclosures were seen as necessary to:
(i) Plan crop rotation (ii) Make long term investment (iii) Allow the richer to expand the land under their control (iv) Produce more for market
(a) (i)
(b) (ii)
(c) (i), (iii), (iv)
(d) (i), (ii), (iii) and (iv)

Answer: (d) (i), (ii), (iii) and (iv)
Enclosures were seen necessary for all the above.


Question 2.
Which type of crop was Trump?
(a) Cash crop
(b) Beverage crop
(c) Plantation crop
(d) Fodder crop

Answer: (d) Fodder crop
Trump was a fodder crop for animals.


Question 3.
Bushel was a measure of:
(a) volume
(b) capacity
(c) distance
(d) height

Answer: (b) capacity
Bushel was a measure of capacity.


Question 4.
What were Shillings?
(a) An English currency
(b) A French currency
(c) A unit used for measuring temperature
(d) A part of thresher

Answer: (a) An English currency
An English currency is known as Shilling.


Question 5.
Enclosure were necessary to:
(i) Make long term investment on land (ii) Plan crop rotation to improve the soil (iii) Allow rich landlord to expand the land under their control.
(a) (i) and (iii)
(b) (i) is correct
(c) (i), (ii) and (iii)
(d) Except (ii), (i) and (iii) are correct

Answer: (c) (i), (ii) and (iii)
Enclosure was necessary for all the above.


Question 6.
1. When did a farmer in north-west of England found his barn and haystack reduced to ashes by fire that started at a night?
(a) On 1st, June, 1830
(b) On 28th Aug., 1830
(c) On 28th Oct., 1830
(d) On 28th Nov., 1830

Answer: (a) On 1st, June, 1830
On 1st June, 1830, a farmer in north-west of England found his born and haystack reduced to ashes by fire that started at night.


Question 7.
On 28th August, 1830 a threshing machine of a farmer was destroyed by labourer in:
(a) Liverpool
(b) Manchester
(c) East Kent
(d) London

Answer: (c) East Kent
In Manchester, a threshing machine of a farmer was destroyed by a labourer on 28th August, 1830.


Question 8.
Who was Captain Swing?
(a) A great social reformer
(b) A great industrialist of Manchester
(c) A farmer
(d) A mythic name

Answer: (d) A mythic name
Captain swing was a mythic name.


Question 9.
How many Acts were passed by the British Parliament for legalising land- enclosures ?
(a) 2000 Acts
(b) 4000 Acts
(c) 3500 Acts
(d) 2800 Acts

Answer: (b) 4000 Acts
The British Parliament for legalising land-enclosures passed 4000 Acts.


Question 10.
Which crops improved the soil and made it more fertile in England?
(i) Trump (ii) Clover (iii) Rice (iv) Wheat
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (iii) and (iv)
(d) All are correct

Answer: (a) (i) and (ii)
Trump and Clover improved the soil and made it more fertile.


Write true (T) or false (F)

1. Over the late eighteenth and early nineteenth centuries the English countryside changed dramatically.

Answer: True


2. All villagers did not have access to the commons.

Answer: False


3. Till the middle of the eighteenth century the enclosure movement proceeded very fast.

Answer: False


4. The British Parliament passed 4000 Acts legalising the enclosures.

Answer: True


5. By the end of the nineteenth century, France was at war with England.

Answer: False


6. Earlier, it was common for labourers to live with landowners.

Answer: True


7. Labourers were not paid wages and employed only during harvest period.

Answer: False


8. The coming of modern agriculture in England meant many different changes.

Answer: True


9. During that time, the income of labourers became stable, and their jobs secure.

Answer: False


10. In USA, forest covered over 800 million acres and grasslands 600 million acres.

Answer: True


11. Till the 1780s, while American settlement were confined to a small narrow strip of coastal land in the east.

Answer: True


12. The story of agrarian expansion is closely connected to the westward movement of the black settlers who lost over the land.

Answer: False


13. Thomas Jefferson became President of the USA in 1800.

Answer: True


14. In the decades after 1700, the US government committed itself to a policy of driving the American Indian westwards.

Answer: False


Match the following

1.

Column AColumn B
(a) Cyrus Me Corwich invented the first1. cut grains
(b) Combined harvesters are used to2. to the poor farmers
(c) Machines brought misery3. of rich farmers
(d) Machines increased the production4. mechanised reaper
(e) Mechanisation had reduced the5. need for labour.

Answer:

Column AColumn B
(a) Cyrus Me Corwich invented the first4. mechanised reaper
(b) Combined harvesters are used to1. cut grains
(c) Machines brought misery2. to the poor farmers
(d) Machines increased the production3. of rich farmers
(e) Mechanisation had reduced the5. need for labour.

peasants and farmers class 9 questions and answers pdf, mcq questions for class 9 social science with answers history chapter 6, class 9 history chapter 6 mcq with answers, class 9 history chapter 6 extra questions, mcq questions for class 9 social science with answers pdf, class 9 history chapter 6 mcq with answers

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now