MCQ for Class 11 English Chapter 1 Prose The Portrait of a Lady with answer

MCQ Questions for Class 11 English Chapter 1 Prose : Chapter wise MCQs Questions for Class 11 English Chapter 1 Prose The Portrait of a Lady with Answers by Hornbill, Snapshot PDF Free Download here is prepared as per latest CBSE RBSE and other state board syllabus and NCERT syllabus.

MCQ Questions for Class 11 English Chapter 1 Prose

CBSE RBSE & Other State Board Class 11 English MCQs Multiple Choice Questions With Answers by Hornbill, Snapshot Good Marks in Exams.

MCQ for Class 11 English Chapter 1 Prose The Portrait of a Lady

BSE NCERT Objective MCQ Questions of Class 11 English Chapter 1 Prose The Portrait of a Lady with Answers Pdf of Hornbill, Snapshots each chapter and prepare for final exams.

Question 1.
What was grandmother’s reaction when the author was going abroad?
(a) Happy
(b) sad
(c) not even sentimental
(d) Sentimental

Answer: (c) not even sentimental


Question 2.
Did the author bother to learn the morning prayers that his grandmother recited?
(a) yes
(b) he listened but did not bother to learn
(c) he could not learn
(d) no

Answer: (b) he listened but did not bother to learn


Question 3.
How do you feel about the character of the grandmother in the chapter?
(a) Emotional
(b) Strong
(c) Selfless
(d) Loving

Answer: (b) Strong


Question 4.
How did the sparrows express their sorrow at the death of their grandmother?
(a) They didn’t come that day
(b) they came and sat silently in the verandah
(c)They ate the bread crumbs
(d) they chirruped a lot

Answer: (b) they came and sat silently in the verandah


Question 5.
What did the grandmother do in her final hours?
(a) Talked to everyone in the house
(b) worried about everyone
(c) Silently praying and telling her beads
(d) Went to temple

Answer: (c) Silently praying and telling her beads


Question 6.
What happened when the grandmother didn’t pray for the first time?
(a) She fell ill the next day
(b) She made this her routine
(c) She took a break and went to the village
(d) None of the above

Answer: (a) She fell ill the next day


Question 7.
What happened when the author moved abroad to study for five years?
(a) grandmother bid goodbye by silently kissing his forehead
(b) No one came to see him
(c) Grandmother moved back to village
(d) Parents moved with him

Answer: (a) grandmother bid goodbye by silently kissing his forehead


Question 8.
How did the grandmother spend her time in the city?
(a) feedings dogs
(b) reading scriptures
(c) spinning the wheel
(d) talking to neighbours

Answer: (c) spinning the wheel


Question 9.
What made the grandmother unhappy about the author’s new English School?
(a) the fact that she could no longer help him with the lessons
(b) Because they were in city
(c) Because she didn’t understand English
(d) Because she didn’t understand English and could no longer help him with the lessons

Answer: (d) Because she didn’t understand English and could no longer help him with the lessons


Question 10.
What was the turning point of the friendship between grandmother and author?
(a) When he became an adult
(b) When his parents called them both to the city
(c) When he left her to live in the city with his parents
(d) When they stopped talking

Answer: (b) When his parents called them both to the city


Question 11.
Where were the parents of the author?
(a) Abroad
(b) City
(c) Other Village
(d) Other state

Answer: (b) City


Question 12.
What did the author eat for breakfast?
(a) thick and stale chapatis with a little butter and sugar spread in it
(b) thick bread with butter
(c) upma
(d) rice and curd

Answer: (a) thick and stale chapatis with a little butter and sugar spread in it

MCQ Questions for Class 11 English with Answers Hornbill

MCQ Questions for Class 11 English with Answers Hornbill Prose

  1. Class 11 MCQ Questions Chapter 1 The Portrait of a Lady
  2. Class 11 MCQ Questions Chapter 2 We’re Not Afraid to Die… If We Can All Be Together
  3. Class 11 MCQ Questions Chapter 3 Discovering Tut: The Saga Continues
  4. Class 11 MCQ Questions Chapter 4 Landscape of the Soul
  5. Class 11 MCQ Questions Chapter 5 The Ailing Planet: the Green Movement’s Role
  6. Class 11 MCQ Questions Chapter 6 The Browning Version
  7. Class 11 MCQ Questions Chapter 7 The Adventure
  8. Class 11 MCQ Questions Chapter 8 Silk Road  

MCQ Questions for Class 11 English with Answers Hornbill Poems

  1. Class 11 MCQ Questions Chapter 1 A Photograph Class 11 MCQ Questions
  2. Class 11 MCQ Questions Chapter 2 The Laburnum Top Class 11 MCQ Questions
  3. Class 11 MCQ Questions Chapter 3 The Voice of the Rain Class 11 MCQ Questions
  4. Class 11 MCQ Questions Chapter 4 Childhood Class 11 MCQ Questions
  5. Class 11 MCQ Questions Chapter 5 Father to Son

MCQ Questions for Class 11 English with Answers Snapshots

  1. Class 11 MCQ Questions Chapter 1 The Summer of the Beautiful White Horse
  2. Class 11 MCQ Questions Chapter 2 The Address
  3. Class 11 MCQ Questions Chapter 3 Ranga’s Marriage
  4. Class 11 MCQ Questions Chapter 4 Albert Einstein at School
  5. Class 11 MCQ Questions Chapter 5 Mother’s Day
  6. Class 11 MCQ Questions Chapter 6 The Ghat of the Only World
  7. Class 11 MCQ Questions Chapter 7 Birth
  8. Class 11 MCQ Questions Chapter 8 The Tale of Melon City  

Leave a Comment