MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 2 Structure and Physiography with Answer

Mod Education are Provided for MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 2 Structure and Physiography with Answer and Video

MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 2 Structure and Physiography with Answer
MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 2 Structure and Physiography with Answer

MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 2 Structure and Physiography with Answer

Question 1.
Which of the mountain system is the oldest according to geological history?
(a) Nilgiris
(b) Satpuras
(c) Vindhyas
(d) Aravalli

Answer: (d) Aravalli


Question 2.
The Great plain has been subjected to ________ throughout its period of existence.
(a) The denudation processes
(b) The degradational processes
(c) The aggradational processes
(d) The weathering processes

Answer: (c) The aggradational processes


Question 3.
Name the sea which existed in place of the Himalayas?
(a) the Caspian Sea
(b) the Aegean Sea
(c) Tethys sea
(d) the Ionian Sea

Answer: (c) Tethys sea


Question 4.
The most important geographical advantage of the Himalayas is
(a) Prevention of invasions
(b) Valuable source of timber
(c) That they protect India from icy cold winds of the north
(d) That they cause rains by interrupting the monsoon winds to cross the country

Answer: (c) That they protect India from icy cold winds of the north


Question 5.
The general relief is the oldest in the
(a) Himalayan mountain system
(b) Indus-Ganga plain
(c) North-eastern hills
(d) Peninsular plateau

Answer: (d) Peninsular plateau


Question 6.
The Nilgiris are part of the
(a) the Eastern Ghats
(b) the Western Ghats
(c) Vindhyachal
(d) Tamil Nadu Hills

Answer: (b) the Western Ghats


Question 7.
Name the lake deposits found in Kashmir Valley.
(a) Karewas Lake
(b) Satsar Lake
(c) Vishansar Lake
(d) Nigeen Lake

Answer: (a) Karewas Lake


Question 8.
The northernmost part of the Himachal is an extension of the
(a) Kashmir valley
(b) Ladakh cold desert
(c) Siwaliks
(d) Punjab plains

Answer: (b) Ladakh cold desert


Question 9.
The Peninsular Plateau of India extends up to:
(a) Mizo hills
(b) Himachal Himalayas
(c) Assam valley
(d) Meghalaya hills

Answer: (d) Meghalaya hills


Question 10.
Which is the ancient crustal Block in India?
(a) Himalayan mountains
(b) Deccan Plateau
(c) Valleys
(d) Islands

Answer: (b) Deccan Plateau


Question 11.
When was the peninsular plateau of India formed?
(a) Ordovician Period
(b) Pre-Cambrian Period
(c) Post-Permian Period
(d) Devonian Period

Answer: (b) Pre-Cambrian Period


Question 12.
The oldest landmass of India is
(a) The Himalayan Mountain System
(b) The Indus-Ganga Plain
(c) The Peninsular Plateau
(d) Islands

Answer: (c) The Peninsular Plateau

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now