MCQ for Class 11 Geography Chapter 5 Natural Vegetation with Answer

Mod Education are Provided for MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 5 Natural Vegetation with Answer and Video

MCQ for Class 11 Geography Chapter 5 Natural Vegetation with Answer
MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 5 Natural Vegetation with Answer

Multiple choice questions of geography class 11 chapter 5, class 11 geography mcq questions pdf, class 11 mcq questions answers, important questions of natural vegetation class 11, natural vegetation class 11 extra questions

MCQ for Class 11 Geography Chapter 5 Natural Vegetation with Answer

Question 1.
Which state is known for ‘khejri’ tree?
(a) Karnataka
(b) Himachal
(c) Haryana
(d) Rajasthan

Answer: (d) Rajasthan


Question 2.
What type of forests are found in western slope of the Western Ghats, Andaman and Nicobar Islands
(a) Montane Forests
(b) Tropical Thorn Forest
(c) Littoral and Swamp Forests
(d) Tropical Evergreen Forest

Answer: (d) Tropical Evergreen Forest


Question 3.
In tropical evergreen forests, trees reach the heights upto
(a) 60 metres
(b) 50 metres
(c) 10 metres
(d) 20 metres

Answer: (a) 60 metres


Question 4.
Rosewood, Mahagony, Ebony are found in
(a) Tropical Thorn Forest
(b) Tropical Evergreen Forest
(c) Littoral and Swamp Forest
(d) Deciduous Forests

Answer: (b) Tropical Evergreen Forests


Question 5.
In tropical evergreen forests, trees reach the heights upto
(a) 70-200 cm.
(b) 100-200 cm.
(c) 50 – 100 cm.
(d) 200 and above

Answer: (a) 70 – 200 cm


Question 6.
The main species of the moist deciduous forests are
(a) Sandalwood
(b) Kusum
(c) Hurra
(d) All Of them

Answer: (d) All of them


Question 7.
Tropical thorn forests are found in
(a) Rajasthan
(b) Haryana
(c) None of them
(d) Both of them

Answer: (d) Both of them


Question 8.
Tussocky grass grows upto a height of
(a) 4 metres
(b) 2 metres
(c) 5 metres
(d) 8 metres

Answer: (b) 2 metres


Question 9.
Deodar and Cedar are highly valued endemic species growing in
(a) Western part of the Himalayan Range
(b) Western Ghat
(c) Coromandal Coast
(d) Eastern Ghat

Answer: (a) Western part of the Himalayan range


Question 10.
The Southern mountain forests are found in
(a) The Western Ghats
(b) The Vindhyas
(c) The Nilgiris
(d) All of them

Answer: (d) All of them


Question 11.
The temperate forest in Nilgiris are called as
(a) Sholas
(b) Tussocky
(c) None of them
(d) Both of them

Answer: (a) Sholas


Question 12.
The area under paddy cultivation is
(a) 80%
(b) 90%
(c) 60%
(d) 70%

Answer: (d) 70%


Question 13.
The total wet land area is
(a) 3,904,543 hectares
(b) 3,904 hectares
(c) 3,104,543 hectares
(d) 3,904,643 hectares

Answer: (a) 3,904,543 hectares


Question 14.
Which two sites are protected waterfowl habitats under the convention of wet lands of International Importance
(a) Chilka Lake
(b) Keoladeo National Park
(c) Both
(d) None of them

Answer: (c) Both


Question 15.
The country’s wet lands have been grouped into
(a) 4 categories
(b) 6 categories
(c) 8 categories
(d) 5 categories

Answer: (c) 8 categories


Question 16.
Mangrove forests are found in
(a) Gangetic plain
(b) Himalayan range
(c) Andaman and Nicobar Islands
(d) Flood plain of Brahmaputra

Answer: (c) Andaman and Nicobar islands.


Question 17.
How many states are there where the forest cover is more than one third of the total area?
(a) 14
(b) 15
(c) 10
(d) 8

Answer: (b) 15.


Question 18.
The region of moderate concentration is
(a) Assam
(b) Jharkhand
(c) Himachal Pradesh
(d) Tamil Nadu
(e) All of them

Answer: (e) All of them


Question 19.
Out of 593 districts how many are identified as tribal districts
(a) 187
(b) 188
(c) 87
(d) 90

Answer: (a) 187


Question 20.
First forest conservation policy was proposed in
(a) 1988
(b) 1952
(c) 1956
(d) 1980

Answer: (b) 1952


Question 21.
A comprehensive Wildlife Act was enacted in
(a) 1988
(b) 1972
(c) 1952
(d) 1980

Answer: (b) 1972


Question 22.
How many national parks are there?
(a) 492
(b) 92
(c) 82
(d) 52

Answer: (b) 92


Question 23.
How many wild life sanctuaries are in India
(a) 92
(b) 492
(c) 392
(d) 82

Answer: (b) 492


Question 24.
The ‘Project Tiger’ Act have been launched in
(a) 1992
(b) 1973
(c) 1952
(d) 1982

Answer: (b) 1973


Question 25.
Which Biosphere reserve is located in the part of Garo hills (Meghalaya)
(a) Manas
(b) No Krek
(c) Nanda Devi
(d) Nilgiri

Answer: (b) No Krek


II. Fill up the Blanks with suitable words

Question 1.
………….. % of India’s land area is under forest.

Answer: 23


Question 2.
Economically important forests of India include monsoon forests and ……………

Answer: coniferous forest


Question 3.
India enjoys a virtual monopoly of ……………. in the world.

Answer: sandal wood


Question 4.
Lions are found prominently in the ………………. of Gujarat.

Answer: Gir forests


Question 5.
At present there are ………………. national parks in India besides zoological gardens, sanctuaries and biosphere reserves.

Answer: 83


Question 6.
……………. and ………………. of wild animals have been banned.

Answer: Hunting, poaching


Question 7.
………………. and ……………. are two National Parks of Madhya Pradesh.

Answer: Bandargah, Van Vihar


Question 8.
………………. National Park lies in Assam.

Answer: Kaziranga


Question 9.
Semidesert and desert vegetation is characteristic feature of ……………..

Answer: Rajasthan


Question 10.
Today in India there are ……………… and …………….. wildlife sanctuaries.

Answer: 89 National Parks, 482.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now