MCQ for Class 11 Geography Chapter 7 Natural Hazards and Disasters with Answer

Mod Education are Provided for MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 7 Natural Hazards and Disasters with Answer and Video

MCQ for Class 11 Geography Chapter 7 Natural Hazards and Disasters with Answer
MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 7 Natural Hazards and Disasters with Answer

Multiple choice questions of geography class 11 chapter 7, mcq on natural disaster with answers pdf, questions on natural disasters class 11, natural disasters multiple choice quiz

MCQ for Class 11 Geography Chapter 7 Natural Hazards and Disasters with Answer

Question 1.
What was the main cause of latter Earthquakes?
(a) Southward drifting of Indian Plate
(b) Northward drifting of Indian Plate
(d) Eastward drifting of Indian Plate
(d) Westward drifting of Indian Plate

Answer: (b) Northward drifting of Indian Plate


Question 2.
How many divisions are there on Richter Scale?
(a) From 1 to 7
(b) From 1 to 8
(d) From 1 to 9
(d) From 1 to 10

Answer: (d) From 1 to 9


Question 3.
Natural disasters are
(a) Relatively slow movements in comparison to hazard
(b) Relatively sudden and cause large scale disaster in comparison to hazard
(c) Relatively small scale disaster
(d) Disaster with no damage

Answer: (b) relatively sudden and cause large scale disaster in comparison to hazard


Question 4.
The cause for floods in India is due to
(a) Deforestation
(b) Overpopulation
(c) High temperature
(d) Increasing transportation

Answer: (a) deforestation


Question 5.
Tsunamis are caused when
(a) An earthquake occurs
(b) Wind is strong
(c) Ocean currents become warm
(d) Sea level rises

Answer: (a) An earthquake occurs


Question 6.
Which one of the following states receives floods in the winter?
(a) Assam
(b) West Bengal
(c) Kerala
(d) Tamil Nadu

Answer: (d) Tamil Nadu


Question 7.
The most disastrous giant waves are
(a) body waves
(b) ocean currents
(c) tsunamis
(d) surface waves

Answer: (c) tsunamis


Question 8.
The river valley project has been constructed to check floods in India is
(a) Bhakra and Nangal Dam
(b) Damodar Valley Corporation
(c) Annasagar project
(d) Narmada dam

Answer: (b) Damodar Valley Corporation


Question 9.
What was the cause of the Koyna Earthquake?
(a) Current Pressure in Koyna reservoir
(b) Hydraulic Pressure in Koyna reservoir
(c) Cyclone in Koyna reservoir
(d) None of the above

Answer: (b) Hydraulic Pressure in Koyna reservoir


Question 10.
Debris flow that originates on the slope of a volcano is known as
(a) Creep
(b) Fall
(d) Lahar
(d) Lateral spreads

Answer: (d) lahar


Question 11.
Which instrument measures the seismic waves?
(a) Earthometer
(b) Seismograph
(d) Quakegraph
(d) None of the above

Answer: (b) Seismograph


Question 12.
Far less dramatic disaster is
(a) Volcano
(b) Landslide
(c) Earthquake
(d) Tsunami

Answer: (b) Landslide

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now