MCQ for Class 12 Geography Chapter 6 Water Resources with Answer

MCQ for Class 12 Geography Chapter 6

MCQ for Class 12 Geography Chapter 6 Water Resources

Multiple Choice Questions:

Question 1.
Which of the following options describe water as a resource?
(a) Biotic resource and non-renewable
(b) Abiotic and non-renewable resource
(c) Biotic and renewable resource
(d) Abiotic and renewable resource

Answer: (d) Abiotic and renewable resource


Question 2.
Which one of the following rivers has the highest reptenishable groundwater resource in the country?
(a) The Indus
(b) The Brahmaputra
(c) The Ganga
(d) The Godavari

Answer: (c) The Ganga


Question 3.
Which of the following figures in cubic kilometres correctly shows the total annual precipitation in India?
(a) 2,000
(b) 3,000
(c) 4,000
(d) 5,000

Answer: (c) 4,000


Question 4.
Which one of the following South Indian states has the highest groundwater utilisation (in per cent) of its total groundwater potential?
(a) Tamil Nadu
(b) Karnataka
(c) Andhra Pradesh
(d) Kerala

Answer: (a) Tamil Nadu


Question 5.
Identify the sector that consumes the highest amount of water in India.
(a) Industry
(b) Agriculture
(c) Domestic
(d) None of these

Answer: (b) Agriculture


Question 6.
What is the mean annual flow in India?
(a) 1,869 cubic km
(b) 1,988 cubic km
(c) 1,698 cubic km
(d) 3,869 cubic km

Answer: (a) 1,869 cubic km


Question 7.
Which of the following is a programme under watershed management?
(a) Haryali
(b) Neeru-Meeru
(c) Arvary Pani Sansad
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Question 8.
Which of the following states has a high use of groundwater?
(a) ArunachaL Pradesh
(b) Punjab
(C) Gujarat
(d) KeraLa

Answer: (b) Punjab


Question 9.
What stands for the CPCB?
(a) The Commandant Pollution Control Board
(b) The Central Pollution Control Board
(c) The Central Polythene Control Board
(d) None of these

Answer: (b) The Central Pollution Control Board


Question 10.
In which year, Government of India has launched ‘Jal Kranti Abhiyan’ ?
(a) 2011-12
(b) 2013-14
(c) 2015-16
(d) 2017-18

Answer: (c) 2015-16


More Question MCQ for Class 12 Geography Chapter 6 Water Resources


Question 1.
How much part of the earth is covered with water?
(A) 51%
(B) 61%
(C) 71%
(D) 81%

Answer: (C) 71%


Question 2.
How much freshwater is there out of total resources?
(A) 0.5%
(B) 1.0%
(C) 2.5%
(D) 3.0%

Answer: (D) 3.0%


Question 3.
What is the share of India in the world’s water resources?
(A) 1%
(B) 2%
(C) 3%
(D) 4%

Answer: (D) 4%


Question 4.
The total useful water resources of India are:
(A) 1122 cubic km
(B) 1222 cubic km
(C) 1322 cubic km
(D) 1422 cubic km

Answer: (A) 1122 cubic km


Question 5.
How much percent of surface water in India can be used?
(A) 22%
(B) 25%
(C) 32%
(D) 35%

Answer: (C) 32%


Question 6.
Which chemical has concentrated in water in Bihar?
(A) Salt
(B) Salinity
(C) Fluoride
(D) Arsenic

Answer: (D) Arsenic


Question 7.
How much groundwater is used in Agriculture?
(A) 72%
(B) 82%
(C) 85%
(D) 92%

Answer: (D) 92%


Question 8.
Which out of the following has the highest use of groundwater?
(A) Punjab
(B) Chhattisgarh
(C) Bihar
(D) Kerala

Answer: (A) Punjab


Question 9.
How much percent of the Net sown area is irrigated in Punjab?
(A) 65%
(B) 75%
(C) 80%
(D) 85%

Answer: (D) 85%


Question 10.
Which part of the river has good quality water?
(A) Mountain
(B) Plain
(C) Delta
(D) Valley

Answer: (A) Mountain


Question 11.
Which one of the following types describes water as a resource?
(A) Abiotic resource
(B) Non-renewable Resources
(C) Biotic Resource
(D) Cyclic Resource.

Answer: (D) Cyclic Resource


Question 12.
Which one of the following rivers has the highest replenishable groundwater resource in the country?
(A) The Indus
(B) The Brahmaputra
(C) The Ganga
(D) The Godavari

Answer: (C) The Ganga


Question 13.
The highest proportion of the total water used in the country is in which one of the following sectors?
(A) Irrigation
(B) Industries
(C) Domestic use
(D) None of the above

Answer: (A) Irrigation

Class 12 Geography MCQs Fundamentals of Human Geography with Answers

  1. Human Geography: Nature and Scope Class 12 Geography MCQ Questions
  2. The World Population: Distribution, Density and Growth Class 12 Geography MCQ Questions
  3. Population Composition Class 12 Geography MCQ Questions
  4. Human Development Class 12 Geography MCQ Questions
  5. Primary Activities Class 12 Geography MCQ Questions
  6. Secondary Activities Class 12 Geography MCQ Questions
  7. Tertiary and Quaternary Activities Class 12 Geography MCQ Questions
  8. Transport and Communication Class 12 Geography MCQ Questions
  9. International Trade Class 12 MCQ Geography Questions
  10. Human Settlements Class 12 Geography MCQ Questions

Class 12 Geography MCQs India People and Economy with Answers

  1. Population: Distribution, Density, Growth and Composition Class 12 Geography MCQ Questions
  2. Migration: Types, Causes and Consequences Class 12 Geography MCQ Questions
  3. Human Development Class 12 Geography MCQ Questions
  4. Human Settlements Class 12 Geography MCQ Questions
  5. Land Resources and Agriculture Class 12 Geography MCQ Questions
  6. Water Resources Class 12 Geography MCQ Questions
  7. Water Resources Class 12 Geography MCQ Questions
  8. Mineral and Energy Resources Class 12 Geography MCQ Questions
  9. Manufacturing Industries Class 12 Geography MCQ Questions
  10. Planning and Sustainable Development in Indian Context Class 12 Geography MCQ Questions
  11. Transport and Communication Class 12 Geography MCQ Questions
  12. International Trade Class 12 Geography MCQ Questions
  13. Geographical Perspective on Selected Issues and Problems Class 12 Geography MCQ Questions