MCQ for Class 12 Geography Chapter 8 Manufacturing Industries with Answers

Mod Education are Provide MCQ for Class 12 Geography Chapter 8 Manufacturing Industries with Answers free download in PDF

MCQ for Class 12 Geography Chapter 8 Manufacturing Industries with Answers
MCQ for Class 12 Geography Chapter 8

MCQ for Class 12 Geography Chapter 8 Manufacturing Industries

Question 1.
Which one of the following industries uses limestone as a raw material?
(A) Aluminium
(B) Cement
(C) Sugar
(D) Jute

Answer: (B) Cement


Question 2.
Which one of the following agencies, market steel for the public sector plants?
(A) HAIL
(B) SAIL
(C) TATA Steel
(D) MNCC

Answer: (B) SAIL


Question 3.
Which of the following industry uses bauxite as a raw material?
(A) Aluminium
(B) Cement
(C) Jute
(D) Steel

Answer: (A) Aluminium


Question 4.
Which one of the following industries manufactures telephones, computers, etc?
(A) Steel
(B) Aluminium
(C) Electronic
(D) Information Technology

Answer: (D) Information Technology


Question 5.
Manufacturing is an activity of which type:
(A) Primary
(B) Secondary
(C) Tertiary
(D) Quarternary

Answer: (B) Secondary


Question 6.
Which of the following is an agro-based industry?
(A) Iron and Steel
(B) Cotton
(C) Aluminium
(D) Cement

Answer: (B) Cotton


Question 7.
The first cotton textile mill was established in Mumbai in:
(A) 1834
(B) 1844
(C) 1854
(D) 1864

Answer: (C) 1854


Question 8.
Jute mills are mostly located in:
(A) Mahanadi Basin
(B) Damodar valley
(C) Hoogli Basin
(D) Kosi Basin

Answer: (C) Hoogli Basin


Question 9.
The per capita annual consumption of steel in India is:
(A) 30 kg
(B) 31 kg
(C) 32 kg
(D) 33 kg

Answer: (C) 32 kg


Question 10.
The production of aluminium in India is:
(A) 500 million tons
(B) 600 million tons
(C) 767 million tons
(D) 800 million tons

Answer: (C) 767 million tons


Question 11.
Which town is the Electronic Capital of India?
(A) Mumbai
(C) Bengaluru
(B) Kolkata
(D) Pune

Answer: (B) Kolkata


Question 12.
Which is not a factor of industrial location?
(A) Market
(B) Capital
(C) Population Density
(D) Power.

Answer: (C) Population Density


Question 13.
The earliest Iron and Steel Company to be established in India was:
(A) IISCO
(B) TISCO
(C) Visvesvaraiya Iron and Steel Works
(D) Mysore Iron and Steel Works

Answer: (A) IISCO


Question 14.
The first modern cotton mill was established in Mumbai because:
(A) Mumbai is a port
(B) It is located near a cotton-growing area
(C) Mumbai was the financial center
(D) All of the above.

Answer: (D) All of the above


Question 15.
The nucleus of the Hugh Industrial Region is:
(A) Kolkata – Howrah
(B) Kolkata – Medinipur
(C) Kolkata – Rishra
(D) Kolkata – Konnagar

Answer: (A) Kolkata – Howrah


Question 16.
Which one of the following is the second-largest producer of sugar?
(A) Maharashtra
(B) Punjab
(C) Uttar Pradesh
(D) Tamil Nadu

Answer: (A) Maharashtra

Class 12 Geography MCQs Fundamentals of Human Geography with Answers

  1. Human Geography: Nature and Scope Class 12 Geography MCQ Questions
  2. The World Population: Distribution, Density and Growth Class 12 Geography MCQ Questions
  3. Population Composition Class 12 Geography MCQ Questions
  4. Human Development Class 12 Geography MCQ Questions
  5. Primary Activities Class 12 Geography MCQ Questions
  6. Secondary Activities Class 12 Geography MCQ Questions
  7. Tertiary and Quaternary Activities Class 12 Geography MCQ Questions
  8. Transport and Communication Class 12 Geography MCQ Questions
  9. International Trade Class 12 MCQ Geography Questions
  10. Human Settlements Class 12 Geography MCQ Questions

Class 12 Geography MCQs India People and Economy with Answers

  1. Population: Distribution, Density, Growth and Composition Class 12 Geography MCQ Questions
  2. Migration: Types, Causes and Consequences Class 12 Geography MCQ Questions
  3. Human Development Class 12 Geography MCQ Questions
  4. Human Settlements Class 12 Geography MCQ Questions
  5. Land Resources and Agriculture Class 12 Geography MCQ Questions
  6. Water Resources Class 12 Geography MCQ Questions
  7. Water Resources Class 12 Geography MCQ Questions
  8. Mineral and Energy Resources Class 12 Geography MCQ Questions
  9. Manufacturing Industries Class 12 Geography MCQ Questions
  10. Planning and Sustainable Development in Indian Context Class 12 Geography MCQ Questions
  11. Transport and Communication Class 12 Geography MCQ Questions
  12. International Trade Class 12 Geography MCQ Questions
  13. Geographical Perspective on Selected Issues and Problems Class 12 Geography MCQ Questions
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now