MCQ for Class 12 Geography Chapter 9 Planning and Sustainable Development in Indian Context with Answer

MCQ for Class 12 Geography Chapter 9

MCQ for Class 12 Geography Chapter 9 Planning and Sustainable Development in Indian Context

Question 1.
Regional planning relates to:
(a) Area differences in the transportation network
(b) DeveLopment of rural areas
(c) Development of various sectors of the economy
(d) Area-specific approach of development

Answer: (d) Area-specific approach of development


Question 2.
What is the full form of ITDP?
(a) Integrated Transport Development Programme
(b) Integrated Tourism Development Programme
(c) Integrated TraveL Development Programme
(d) Integrated Tribal Development Programme

Answer: (b) Integrated Tourism Development Programme


Question 3.
By which name was the Indira Gandhi Cana I earlier known as?
(a) Gujarat Canal
(b) Rajasthan Canal
(c) Nehru Canal
(d) Bikaner Canal

Answer: (b) Rajasthan Canal


Question 4.
What was the period of the First Five Year Plan?
(a) 1951 – 56
(b) 1950 – 55
(c) 1947 – 52
(d) 1960 – 65

Answer: (a) 1951 – 56


Question 5.
When did NITI Aayog replace the Planning Commission?
(a) 18 March 2001
(b) 1 January 2015
(c) 28 June 2011
(d) 9May 2016

Answer: (b) 1 January 2015


Question 6.
Under which programme, did the Planning Commission of India (1967) identify 67 districts (entirely or partly) of the country as prone to drought?
(a) Command Area Development Programme
(b) Drought Prone Area Development Programme
(c) Desert Development Programme
(d) Hill Area Development Programme

Answer: (b) Drought Prone Area Development Programme


Question 7.
Which region is popularly known as the homeland of Gaddis?
(a) Tundah
(b) Kugti
(c) Holi
(d) Bharmaur

Answer: (d) Bharmaur


Question 8.
Who wrote ‘The Population Bomb’?
(a) Ehrlich
(b) Meadows
(c) Amartya Sen
(d) None of these

Answer: (a) Ehrlich


Question 9.
What WCED stands for?
(a) World Commission on Environment and Development
(b) World Centre of Environment and Development
(c) Wildlife Commission on Environment and Development
(d) World Commission for Ecological Development

Answer: (a) World Commission on Environment and Development


Question 10.
What was the previous name of Indira Gandhi Canal?
(a) Sindh Canal
(b) Punjab CanaL
(c) Rajasthan Canal
(d) Agra Canal

Answer: (c) Rajasthan Canal


Question 11.
Who conceived the idea of Indira Gandhi Canal?
(a) Sarvinder Singh
(b) Kanwar Sain
(c) Both A and B
(d) None of these

Answer: (b) Kanwar Sain

Class 12 Geography MCQs Fundamentals of Human Geography with Answers

  1. Human Geography: Nature and Scope Class 12 Geography MCQ Questions
  2. The World Population: Distribution, Density and Growth Class 12 Geography MCQ Questions
  3. Population Composition Class 12 Geography MCQ Questions
  4. Human Development Class 12 Geography MCQ Questions
  5. Primary Activities Class 12 Geography MCQ Questions
  6. Secondary Activities Class 12 Geography MCQ Questions
  7. Tertiary and Quaternary Activities Class 12 Geography MCQ Questions
  8. Transport and Communication Class 12 Geography MCQ Questions
  9. International Trade Class 12 MCQ Geography Questions
  10. Human Settlements Class 12 Geography MCQ Questions

Class 12 Geography MCQs India People and Economy with Answers

  1. Population: Distribution, Density, Growth and Composition Class 12 Geography MCQ Questions
  2. Migration: Types, Causes and Consequences Class 12 Geography MCQ Questions
  3. Human Development Class 12 Geography MCQ Questions
  4. Human Settlements Class 12 Geography MCQ Questions
  5. Land Resources and Agriculture Class 12 Geography MCQ Questions
  6. Water Resources Class 12 Geography MCQ Questions
  7. Water Resources Class 12 Geography MCQ Questions
  8. Mineral and Energy Resources Class 12 Geography MCQ Questions
  9. Manufacturing Industries Class 12 Geography MCQ Questions
  10. Planning and Sustainable Development in Indian Context Class 12 Geography MCQ Questions
  11. Transport and Communication Class 12 Geography MCQ Questions
  12. International Trade Class 12 Geography MCQ Questions
  13. Geographical Perspective on Selected Issues and Problems Class 12 Geography MCQ Questions