MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 11 Water in the Atmosphere with Answer

Mod Education are Provided for MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 11 Water in the Atmosphere with Answer and Video

MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 11 Water in the Atmosphere with Answer
MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 11 Water in the Atmosphere with Answer

MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 11 Water in the Atmosphere with Answer

Question 1.
What is the main source of atmospheric moisture?
(a) river
(b) rain water
(c) lakes
(d) ocean surface

Answer: (d) ocean surface.


Question 2.
Amount of water present in air is known as
(a) humidity
(b) moisture
(c) vapour
(d) none of these

Answer: (a) humidity.


Question 3.
Which factor controls evaporation?
(a) temperature
(b) aridity
(c) movement of air
(d) all of these

Answer: (d) all of these.


Question 4.
At what temperature the given sample of air becomes saturated?
(a) freezing point
(b) absolute zero
(c) dew point
(d) none of these

Answer: (c) Dew point.


Question 5.
What is called the cooling of saturated air?
(a) evaporation
(b) condensation
(c) freezing
(d) dew formation

Answer: (b) Condensation.


Question 6.
The actual amount of water vapour present in the atmosphere is known as
(a) humidity
(b) absolute humidity
(c) aridity
(d) relative humidity

Answer: (b) absolute humidity.


Question 7.
The % of moisture present in the atmosphere as compared to its full capacity is known as
(a) absolute humidity
(b) relative humidity
(c) humidity
(d) none of these

Answer: (b) relative humidity.


Question 8.
At what temperature does saturation occur?
(a) freezing point
(b) absolute zero
(c) dew point
(d) none of these

Answer: (c) dew point.


Question 9.
Name the process by which liquid vapour changes into solid form
(a) evaporation
(b) condensation
(c) dew formation
(d) none of these

Answer: (b) condensation.


Question 10.
Falling of frozen rain drops on the surface of the earth is known as
(a) precipitation
(b) sleet
(c) both of these
(d) none of these

Answer: (b) sleet.


Question 11.
The amount of water vapour actually present per unit weight of air is known as
(a) absolute humidity
(b) relative humidity
(c) specific humidity
(d) none of these

Answer: (b) relative humidity.


Question 12.
Which factors increase the rate of evaporation?
(a) high temperature
(b) clear sky
(c) dry winds
(d) all of these

Answer: (d) all of these.


Question 13.
Which one is the form of precipitation?
(a) snow
(b) sleet
(c) rainfall
(d) all of these

Answer: (d) all of these.


Question 14.
The unit of relative humidity is known as
(a) percent
(b) gram
(c) volume
(d) none of these

Answer: (a) percent


Question 15.
Tiny droplets of water suspended in air are known as
(a) mist
(b) dew
(c) smog
(d) cloud

Answer: (d) cloud.


Question 16.
Which factor controls the rate of evaporation?
(a) temperature
(b) moisture
(c) movement of air
(d) all of these

Answer: (d) all of these.


Question 17.
When moist air comes into contact with cold air, it gets condensed around the floating dust particles. This is called
(a) fog
(b) dew
(c) smog
(d) mist

Answer: (a) fog.


Question 18.
Which one is the form of a cloud?
(a) cirrus
(b) cumulus
(c) stratus
(d) all of these

Answer: (d) all of these.


Question 19.
Which type of clouds are formed at high altitude (8000-12000 m)?
(a) cirrus
(b) cumulus
(c) stratus
(d) nimbus

Answer: (a) cirrus.


Question 20.
Which type of clouds are formed at a height of (4000-7000 m)?
(a) stratus
(b) nimbus
(c) cumulus
(d) cirrus

Answer: (c) cumulus.


Question 21.
Which one is known as a type of layered clouds?
(a) stratus
(b) nimbus
(c) cumulus
(d) none of these

Answer: (a) stratus.


Question 22.
On the basis of origin, rainfall is classified into types.
(a) two
(b) three
(c) five
(d) four

Answer: (b) three.


Question 23.
In which area the cyclonic rain is most common?
(a) easterlies
(b) westerlies
(c) temperate region
(d) none of these

Answer: (b) westerlies.


Question 24.
The equatorial belt receives annual rainfall
(a) 100-200 cm.
(b) 200 cm.
(c) 50-100 cm.
(d) less than 50 cm.

Answer: (b) 200 cm.


II. Fill up the blanks with suitable words

Question 1.
……………. is the most important constituent of atmosphere.

Answer: Water vapour


Question 2.
Water vapour present in the air is known as …………….

Answer: humidity.


Question 3.
The ……………….. differs from place to place on the surface of the earth.

Answer: absolute humidity


Question 4.
The ……………… at which saturation occurs in air is known as ……………..

Answer: temperature, dew point.


Question 5.
………………. is the process by which water is transformed from liquid to gaseous state.

Answer: Evaporation


Question 6.
………………. is the main cause for evaporation.

Answer: Heat


Question 7.
…………………. of water vapour into water is called condensation.

Answer: Transformation


Question 8.
Ideal conditions for the formation of dew are ……………., ………………, ……………

Answer: clear sky, calm air, cold nights.


Question 9.
Cirrus clouds are formed at height of ……………

Answer: 8000-12000 m.


Question 10.
……………… clouds are formed either due to loss of heat or mixing of air masses with different temperatures.