MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 14 Movements of Ocean Water with Answer

Mod Education are Provided for MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 14 Movements of Ocean Water with Answer and Video

MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 14 Movements of Ocean Water with Answer
MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 14 Movements of Ocean Water with Answer

MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 14 Movements of Ocean Water with Answer

Question 1.
Which is the world of the oceans and seas?
(a) earth’s interior
(b) surface of water
(c) inner space
(d) none of these

Answer: (c) inner space.


Question 2.
Popular name of the tropical easterlies is
(a) prevailing winds
(b) trade winds
(c) both of these
(d) none of these

Answer: (b) trade winds.


Question 3.
Which force deflects water and winds from their original direction of movement?
(a) coriolis force
(b) gravitational force
(c) atmospheric pressure
(d) none of these

Answer: (a) coriolis force.


Question 4.
Which current is set in motion due to differences in water density?
(a) cold water current
(b) warm water current
(c) gulf stream
(d) thermocline current

Answer: (d) thermocline current.


Question 5.
The system of winds governing the circulation pattern in the northern portion of the Indian ocean is
(a) trade winds
(b) monsoon
(c) prevailing winds
(d) none of these

Answer: (b) monsoon.


Question 6.
The upper part of the wave is known as
(a) trough
(b) crest
(c) wave height
(d) none of these

Answer: (b) crest.


Question 7.
The lower part of the wave is
(a) crest
(b) trough
(c) wavelength
(d) none of these

Answer: (b) trough.


Question 8.
The periodic rise and fall in the level of the water in seas and oceans is
(a) tides
(b) wave
(c) current
(d) none of these

Answer: (a) tides.


Question 9.
The fall of sea level is known as
(a) ebb tide
(b) tide
(c) drift
(d) set

Answer: (a) ebb tide.


Question 10.
Name the tidal crests looking like a vertical wall of water rushing upstream
(a) tidal bore
(b) ebb tide
(c) drift
(d) none of these

Answer: (a) tidal bore.


Question 11.
Name the ice fields whose height is not more than four metres:
(a) ice-bergs
(b) ice-floes
(c) salinity
(d) none of these

Answer: (b) ice-floes.


Question 12.
Huge masses of floating ice whose height ranges from 5-90 mts. are known as
(a) ice-floes
(b) ice-bergs
(c) both of these
(d) none of these

Answer: (b) ice-bergs.


Question 13.
Name the elliptical path formed by moving water due to the coriolis effect:
(a) gyre
(b) drift
(c) trough
(d) tide

Answer: (a) gyre.


Question 14.
Name the currents flowing from low latitudes to high ones
(a) warm currents
(b) cold currents
(c) ocean waves
(d) gulf stream

Answer: (a) warm currents.


Question 15.
Vertical distance between a trough and crest of a wave is known as
(a) wave height
(b) wave length
(c) wave period
(d) none of these

Answer: (a) wave height.


Question 16.
What is the time interval between two successive tides?
(a) 12 hrs. and 26 minutes
(b) 12 hrs.
(c) 12 hrs. and 20 minutes
(d) 24 hrs. and 26 minutes

Answer: (a) 12 hrs. and 26 minutes.


Question 17.
Name the war pi current which flows on the east of Japan
(a) Gulf stream
(b) Kuroshio
(c) Falkland
(d) none of these

Answer: (b) Kuroshio.


Question 18.
Name the important current at Atlantic ocean
(a) Cold current
(b) Gulf stream
(c) Benguela current
(d) none of these

Answer: (b) Gulf stream.


Question 19.
Which current flows along the S.W. coast of Africa?
(a) Cold Benguela current
(b) Falkland current
(c) Kuroshio
(d) Labrador current

Answer: (a) Cold Benguela current.


Question 20.
The time taken by two consecutive crests to pass any fixed point is called
(a) wave length
(b) wave height
(c) wave period
(d) none of these

Answer: (c) wave period.


Question 21.
Wind generated waves near the beach are known as
(a) swell
(b) surf
(c) backwash
(d) none of these

Answer: (b) surf.


Question 22.
The rise and fall of water less than normal is called
(a) spring Tides
(b) neap Tides
(c) tide Bores
(d) swash

Answer: (b) neap Tides.


Question 23.
Name the cold current that flows along the west coast of Africa:
(a)
Labrador current
(b) Falkland current
(c) Canaries current
(d) Bengula current

Answer: (c) Canaries current.


Question 24.
Name the cold current flowing around the globe near Antarctica:
(a) Antarctic drift
(b) Falkland
(c) Kuroshio
(d) Canaries

Answer: (a) Antarctic drift.


II. Fill up the blanks with suitable words

Question 1.
The ……………. water is dynamic.

Answer: ocean


Question 2.
Due to attraction of the sun and the moon, the ocean water is raised up and …………… twice a day.

Answer: fallen down


Question 3.
The ………….. provides the energy to the waves.

Answer: winds


Question 4.
……………. is the rate at which the wave moves through the water and is measured in knots.

Answer: Wave speed


Question 5.
Movement of water caused by meteorological effects are called …………..

Answer: surges


Question 6.
The highest tides in the world occur in the …………… in ………….., Canada.

Answer: Bay of Fundy, Nova scotia


Question 7.
Tides having variations in height are known as …………….

Answer: mixed tides


Question 8.
Differences in water density affect vertical mobility of …………….

Answer: ocean currents


Question 9.
……………. flows eastward across the Atlantic as North Atlantic drift.

Answer: Gulf stream


Question 10.
South equatorial current joins with the ………………. current and it becomes the Agulhas current.

Answer: Mozambique

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now