MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 3 Interior of the Earth with Answer

Mod Education are Provided for MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 3 Interior of the Earth With Answer

MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 3 Interior of the Earth with Answer
MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 3 Interior of the Earth With Answer

MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 3 Interior of the Earth with Answer

Question 1.
What are constantly shaping the landscape?
(a) exogenic processes
(b) endogenic processes
(c) both of them
(d) none of them

Answer: (c) both of them.


Question 2.
What is the radius of earth?
(a) 6370 km
(b) 6360 km
(c) 6380 km
(d) 636 km

Answer: (a) 6370 km.


Question 3.
Which one is the direct source of providing information about the interior of the earth?
(a) Deep Ocean Drilling Project
(b) Volcanic eruptions
(c) Integrated Ocean Drilling Project
(d) all of them

Answer: (d) all of them.


Question 4.
Which one is the indirect source of providing information about the interior of the earth?
(a) volcanic eruption
(b) gravitational force
(c) drilling projects
(d) Ocean Integrated Drilling Project

Answer: (b) gravitational force.


Question 5.
The temperature and pressure increases through
(a) mining
(b) drilling
(c) volcanic
(d) gravitational

Answer: (a) mining.


Question 6.
The gravitation force (g) at different latitudes on the surface is
(a) same
(b) different
(c) decreases towards the poles
(d) increases towards the equator

Answer: (b) different.


Question 7.
Earthquake is
(a) shaking of the earth
(b) release of heat
(c) evolution of gases
(d) none of them

Answer: (a) shaking of the earth.


Question 8.
Name the point from which energy is released?
(a) core
(b) mantle
(c) focus
(d) body

Answer: (c) focus.


Question 9.
What is called the point on the surface?
(a) Hypocentre
(b) Focus
(c) Epicentre
(d) Body centre

Answer: (c) Epicentre.


Question 10.
Which instrument records the waves reaching the surface?
(a) Seismograph
(b) Richter scale
(c) Demograph
(d) none of these

Answer: (a) Seismograph.


Question 11.
Earthquake waves are of types
(a) two
(b) three
(c) five
(d) four

Answer: (a) two


Question 12.
How many types of Body waves are there?
(a) two
(b) five
(c) four
(d) six

Answer: (a) two.


Question 13.
Which wave moves faster to arrive at the surface?
(a) ‘P’
(b) ‘S’
(c) ‘P’ and ‘S’
(d) none of these

Answer: (a) ‘P’.


Question 14.
Which wave moves slowly to arrive at the surface?
(a) P
(b) S
(c) surface waves
(d) body waves

Answer: (b) S.


Question 15.
In w hat form the seismograph gives the record of the waves?
(a) frequency
(b) amplitude
(c) both of them
(d) none of them

Answer: (c) both of them.


MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 3

Question 16.
Which waves are most destructive?
(a) body waves
(b) surface waves
(c) P-waves
(d) S-waves

Answer: (b) surface waves.


Question 17.
Surface waves are classified into
(a) Love
(b) Rayleigh
(c) both
(d) none of these

Answer: (c) both


Question 18.
What type of earthquake is generated due to sliding of rocks?
(a) Reservoir induced
(b) Tectonic
(c) Explosion
(d) Collapse

Answer: (b) Tectonic.


Question 19.
The tremors which occur due to the explosion of chemical or nuclear devices are called
(a) Collapse
(b) Explosion
(c) Volcanic
(d) Tectonic

Answer: (b) Explosion.


Question 20.
The magnitude of an earthquake is measured on
(a) Seismograph
(b) Richter scale
(c) none of these
(d) both of these

Answer: (b) Richter scale.


Question 21.
The magnitude is expressed in absolute number
(a) 0 to 10
(b) 1 to 12
(c) 0 to 12
(d) 1 to 10

Answer: (a) 0 to 10.


Question 22.
What generates the tsunami waves?
(a) earthquake
(b) tremors
(c) volcanic eruption
(d) meteor

Answer: (b) tremors.


Question 23.
What is the velocity of ‘P’ waves?
(a) 5-6 km/s
(b) 10-20 km/s
(c) 1-3 km/s
(d) 8-10 km/s

Answer: (a) 5-6 km/s.


Question 24.
The outermost part of the solid earth is known as
(a) core
(b) crust
(c) mantle
(d) none of these

Answer: (b) crust.


Question 25.
What is the mean density of material in oceanic crust?
(a) 3 g/cm³
(b) 2.7 g/cm³
(c) 1 g/cm³
(d) 3.8 g/cm³

Answer: (b) 2.7 g/cm³


Question 26.
Which material reaches the ground during volcanic eruptions?
(a) gases
(b) sulphur compounds
(c) nitrogen compounds
(d) all of them

Answer: (d) all of them.


II. Fill up the blanks with suitable words

Question 1.
…………. from South Africa are as deep as 3-4 km.

Answer: Gold mines


Question 2.
………….. are the solid bodies developed out of the materials.


Question 3.
The other indirect sources include ………………. and ……………

Answer: gravitation, magnetic field, seismic activity


Question 4.
The point where the energy is released is called ………….

Answer: focus


Question 5.
………….. are generated due to the release of energy at the focus.

Answer: Body waves


Question 6.
……………. are also called primary waves.

Answer: ‘P’ waves


Question 7.
…………… gives the record of the waves in the form of frequency and amplitude of incoming waves.

Answer: Seismograph


Question 8.
The region where earthquake waves are not recorded is known as ……………

Answer: shadow zone


Question 9.
A special tectonic earthquake is recognised as …………….

Answer: volcanic earthquake


Question 10.
Oceanic crust is …………… as compared to the ……………. crust.

Answer: thinner, continental

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now