MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 5 Minerals and Rocks with Answer

Mod Education are Provided for MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 5 Minerals and Rocks with Answer and Video

MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 5 Minerals and Rocks with Answer
MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 5 Minerals and Rocks with Answer

MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 5 Minerals and Rocks with Answer

Question 1.
Which of the following is not among the eight elements?
(a) Oxygen and Silicon
(b) Aluminium and Iron
(c) Calcium and Sodium
(d) Mica and Granite

Answer:(d) Mica and Granite


Question 2.
Which of the following is not an example of metamorphic rocks?
(a) Slate
(b) Marble
(c) Limestone
(d) Schist

Answer:(c) Limestone


Question 3.
Which mineral group is abundantly found in the earth’s crust?
(a) Mica group
(b) Felspar group
(c) Oxide group
(d) Silicate group

Answer:(b) Felspar group


Question 4.
Which one of the following is the salient feature of metamorphic rocks?
(a) Changeable
(b) Quite
(c) Crystalline
(d) Foliation

Answer:(a) Changeable


Question 5.
Which one of the following are the hardest minerals?
(a) Topaz
(b) Diamond
(c) Quartz
(d) Feldspar

Answer:(b) Diamond


Question 6.
Which of the following is a ferrous mineral?
(a) Copper
(b) Aluminium
(c) Iron Ore
(d) Tin

Answer:(c) Iron Ore


Question 7.
A non-metallic mineral in the following minerals is
(a) silver
(b) copper
(c) zinc
(d) coal

Answer:(d) coal


Question 8.
Igneous rocks are
(a) primary rocks
(b) secondary rocks
(c) tertiary rocks
(d) soft rocks

Answer:(a) primary rocks


Question 9.
Which one of the following is the component of sand and granite?
(a) Amphibole
(b) Quartz
(c) Pyroxene
(d) Mica

Answer:(b) Quartz


Question 10.
The most abundant rocks found on the earth’s crust are
(a) igneous rocks
(b) sedimentary rocks
(c) metamorphic rocks
(d) granite rock

Answer:(a) igneous rocks


Question 11.
Rocks that were originally either sedimentary, igneous, or metamorphic and have been changed further by heat and pressure are called:
(a) Volcanic
(b) Sedimented
(c) Metamorphic
(d) None of the above

Answer:(c) Metamorphic


Question 12.
Which one of the following is not a sedimentary rock?
(a) Tillite
(b) Borax
(c) Breccia
(d) Marble

Answer:(d) Marble


Question 13.
Iron is a
(a) ferrous metal
(b) non-ferrous metal
(c) precious metal
(d) non-precious metal

Answer:(a) ferrous metal


Question 14.
What kind of colour does Pyroxene consist of?
(a) Green
(b) Black
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above

Answer:(d) None of the above


Question 15.
The minerals that do not contain metal contend are known as
(a) precious minerals
(b) ferrous minerals
(c) non-metallic minerals
(d) non-ferrous minerals

Answer:(c) non-metallic minerals


Question 16.
The parent material of soils is derived from
(a) Igneous rocks
(b) Metamorphic rocks
(c) Sedimentary rocks
(d) Biological action