MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 7 Landforms and their Evolution with Answer

Mod Education are Provided for MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 7 Landforms and their Evolution with Answer and Video

MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 7 Landforms and their Evolution with Answer
MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 7 Landforms and their Evolution with Answer

MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 7 Landforms and their Evolution with Answer

Question 1.
Which one is a geomorphic agent?
(a) running water
(b) ground water
(c) waves
(d) all of them

Answer: (d) all of them.


Question 2.
A land mass passes how many stages of development?
(a) youth
(b) mature
(c) old age
(d) all of them

Answer: (d) all of them.


Question 3.
Running water causes
(a) erosion
(b) deposition
(c) both of them
(d) none of them

Answer: (c) both of them.


Question 4.
The geomorphic agents are capable of
(a) erosion
(b) deposition
(c) both of them
(d) none of them

Answer: (c) both of them.


Question 5.
What causes overland flow?
(a) sheet erosion
(b) hill formation
(c) sheet deposition
(d) none of these

Answer: (c) sheet deposition


Question 6.
Gullies deepens, widen, lengthen and unite to form
(a) rills
(b) valleys
(c) mountains
(d) deltas

Answer: (b) valleys.


Question 7.
Name the geomorphologists who considered that landforms were the best indicators of earth’s history’:
(a) S.W. Woolridge
(b) M.M. Davis
(c) both
(d) none of these

Answer: (c) both.


Question 8.
Name the forces which are responsible for the evolution of landforms.
(a) external
(b) Internal
(c) both
(d) none of these

Answer: (c) both.


Question 9.
How many types of weathering takes place?
(a) mechanical
(b) chemical
(c) biological
(d) all of them

Answer: (d) all of them.


Question 10.
Name the process under which the rocks are decayed and decomposed without any change in their situation :
(n) weathering
(b) volcanisation
(c) mass wasting
(d) wave currents

Answer: (a) weathering.


Question 11.
In which type of climate rocks are broken by frost?
(a) humid
(b) arid
(c) cold climate
(d) hot climate

Answer: (c)cold climate.


Question 12.
In which type of rocks the action of carbonation occurs?
(a) sand rock
(b) granite
(c) limestone
(d) none of these

Answer: (c) limestone.


Question 13.
Where is the largest canyon of the world present?
(a) in U.S.A.
(b) in Australia
(c) in India
(d) in China

Answer: (a) in U.S.A.


Question 14.
Decomposition of rocks by chemical process is known as
(a) chemical weathering
(b) physical weathering
(c) biological weathering
(d) none of these

Answer: (a) chemical weathering.


Question 15.
Name the landform that appears when soft rocks lie under the layer of hard rocks
(a) gorge
(b) canyon
(c) zeugens
(d) yardangs

Answer: (c) zeugens.


Question 16.
The stream action in combination with weathering, mass wasting and overhead flow is responsible for total process known as
(a) flords
(b) fiords
(c) fluvial denudation
(d) denudation

Answer: (c) fluvial denudation.


Question 17.
Which type of valley is formed by the vertical erosion of the river?
(a) V-shaped
(b) canyon
(c) U-shaped
(d) sink valley

Answer: (a) V-shaped.


Question 18.
What kind of waves are formed by the upward’and downward movement of water?
(a) wind
(b) hot waves
(c) sea waves
(d) none of these

Answer: (c) sea waves.


Question 19.
When the water rushes up the beach it is called
(a) breakar
(b) swash
(c) backwash
(d) undertow

Answer: (b) swash


Question 20.
The network of channels is called
(a) landslide
(b) landforms
(c) drainage
(d) weathering

Answer: (c) drainage.


Question 21.
What do we call the steep slope facing the sea?
(a) canyon
(b) coast
(c) mountain
(d) cliff

Answer: (d) cliff.


Question 22.
On which factor does the erosional work of the river depend?
(a) volume of water
(b) velocity of water
(c) load of river
(d) all of them

Answer: (d) all of them.


Question 23.
Name the process which takes place with water and minerals
(A) carbonation
(b) hydration
(c) solution
(d) none of these

Answer: (b) hydration.


Question 24.
The action of oxygen with minerals is known as
(a) hydration
(b) carbonation
(c) carboxylation
(d) oxidation

Answer: (d) oxidation.


II. Fill up the blanks with suitable words

Question 1.
Changes on the surface of the earth owe mostly ……………….. by various agents.

Answer: erosion, geomorphic


Question 2.
There are two …………….. of running water.

Answer: components


Question 3.
……………. flow causes sheet erosion.

Answer: Overland


Question 4.
The ……………. are still V-shaped but …………… with smooth tops

Answer: valleys, deep


Question 5.
……………. also help in the deepening of valleys.

Answer: Pools


Question 6.
…………… are alluvial fans but develop at different …………….

Answer: Deltas, locations


Question 7.
The chief constituent of limestone is ……………

Answer: calcium carbonate


Question 8.
………….. and ……………. into the ground starts the solution process along the fractures, faults, bedding and other zones of weakness.

Answer: Surface run off, infilteration


Question 9.
Caves having opening at both the ends are called ……………..

Answer: tunnels.


Question 10.
…………….. are the most common landforms in glaciated mountains.

Answer: Cirques