MCQ Questions for Class 10 Social Science History Chapter 6 Work, Life, and Leisure with Answers

MCQ Questions for Class 10 Social Science : MCQ Questions for Class 10 Social Science History Chapter 6 Work, Life, and Leisure with Answers is very important for the students. Free Video Class 10 for SSt on Youtube

MCQ Questions for Class 10 Social Science History Chapter 6 Work, Life, and Leisure with Answer

MCQ Questions for Class 10 Social Science History Chapter 6 Work, Life, and Leisure with Answer

Question 1.
What was referred to as ‘iron monsters’?
(a) Industrial cities
(b) New factories
(c) Tenements
(d) London underground railway

Answer: (d) London underground railway


Question 2.
Which one of the following statements about chawls is not true?
(a) They were multi-storeyed structures
(b) Working class people lived here
(c) They are owned by the government
(d) They were in the native part of town

Answer: (c) They are owned by the government


Question 3.
Town planning in Bombay came up as a result of fear of:
(a) Social revolution
(b) Plague epidemic
(c) Fire
(d) Overcrowding

Answer: (b) Plague epidemic


Question 4.
To which of the following European powers did the seven islands of Bombay belong before passing into the hands of the British?
(a) German
(b) French
(c) Dutch
(d) Portuguese

Answer: (d) Portuguese


Question 5.
Which of the following industries in London did not employ large numbers of people in the 19th century?
(a) Clothing and footwear
(b) Wood and furniture
(c) Railway manufactruing
(d) Printing and stationery

Answer: (c) Railway manufactruing


Question 6.
The first movie in India was shot in 1896 by:
(a) Dada Saheb Phalke
(b) Harishchandra Bhatwadekar
(c) Raj Kapoor
(d) Prithviraj Kapoor

Answer: (b) Harishchandra Bhatwadekar


Question 7.
In which of the following year Bombay became the capital of the Bombay presidency?
(a) 1819
(b) 1850
(c) 1872
(d) 1880

Answer: (a) 1819


Question 8.
Which city of India is called ‘Mayapuri’ or the city of dreams?
(a) Delhi
(b) Chandigarh
(c) Poona
(d) Bombay

Answer: (d) Bombay


Question 9.
Which of the following factors did not encourage migration into Bombay on a large scale?
(a) Bombay dominated the maritime trade of India for a long time
(b) Bombay had enough job opportunity for all who came
(c) Railways encouraged higher scale of migration
(d) Famine in adjoining regions such as Kutch drove people into Bombay

Answer: (a) Bombay dominated the maritime trade of India for a long time


Question 10.
Who developed the principle of Garden City?
(a) Thomas Hardy
(b) Charles Dickens
(c) Charles Booth
(d) Ebenezer Howard

Answer: (d) Ebenezer Howard


Question 11.
Who wrote ‘The Bitter Cry of Outcast London’?
(a) Andrew Mearns
(b) Charles Dickens
(c) Ebenezer Howard
(d) Durgacharan Ray

Answer: (a) Andrew Mearns


Question 12.
Which one of the following statements is appropriate for ‘chawls’?
(a) Chawls were multistoreyed structures
(b) Chawls were single story structures
(c) Chawls were the well facilitated comfortable structures
(d) None of the above

Answer: (a) Chawls were multistoreyed structures


Question 13.
Who was the producer of the film “Raja Harishchandra”?
(a) Dada Sahib Phalke
(b) B. R. Chopra
(c) Dilip Kumar
(d) Yash Chopra

Answer: (a) Dada Sahib Phalke


Question 14.
Which of the following books was written by Andrew Mearns, a clergyman?
(a) The Gods Visit Earth
(b) The Bitter Cry of Outcast London
(c) Dombey and Son
(d) Guest House

Answer: (b) The Bitter Cry of Outcast London


Question 15.
A variety of steps were taken to clean up which one of the following cities?
(a) Chicago
(b) Berlin
(c) New York
(d) London

Answer: (d) London


Question 16.
When was the very first section of the underground railway in world opened?
(a) 10 Jan 1860
(b) 10 Jan 1861
(c) 10 Jan 1862
(d) 10 Jan 1863

Answer: (d) 10 Jan 1863


Question 17.
Bombay was first under whose control?
(a) Portuguese
(b) English
(c) French
(d) Dutch

Answer: (a) Portuguese


Question 18.
Which one of the following cities was designed as a garden city by Raymond Unwin and Barry Parker?
(a) London
(b) Manchester
(c) New Earswick
(d) Lancashire

Answer: (c) New Earswick


Question 19.
When did the earliest reclamation project in Bomaby begin?
(a) 1780
(b) 1784
(c) 1783
(d) None

Answer: (b) 1784


Question 20.
Which one of the following cities had a long history of air pollution?
(a) Mumbai
(b) Calcutta (Kolkata)
(c) Chennai
(d) Delhi

Answer: (b) Calcutta (Kolkata)


Question 21.
Which of the following groups demanded the Right to Vote for adult males in Britain during the 18th century?
(a) The Christian Movement
(b) Temperance Movement
(c) The Dock Workers
(d) Chartism Movement

Answer: (d) Chartism Movement


Question 22.
When was the Bombay Improvement Trust established?
(a) 1861
(b) 1898
(c) 1899
(d) 1862

Answer: (b) 1898


Question 23.
Rent control was introduced in Britain during the:
(a) First World War
(b) Second World War
(c) 1950s
(d) never

Answer: (a) First World War


Question 24.
In which of the following years the Backbay Reconstruction Company got the right to reclaim western of share?
(a) 1858
(b) 1862
(c) 1864
(d) 1848

Answer: (c) 1864


Question 25.
What was Chartism a movement for?
(a) Equal pay for equal work
(b) For adult male franchise
(c) Limited hours of work
(d) For women franchise

Answer: (b) For adult male franchise


Question 26.
Which one of the following is not a Presidency city?
(a) Bombay
(b) Calcutta
(c) Kanpur
(d) Madras

Answer: (c) Kanpur


Question 27.
‘Akharas’ were:
(a) Open spaces used for leisure activities
(b) A place for exchange of news about jobs, strikes, riots or demonstrations
(c) Open taps where housewives fought for water
(d) Traditional wrestling schools, located in every neighbourhood, where the young were trained to ensure both physical and moral fitness

Answer: (d) Traditional wrestling schools, located in every neighbourhood, where the young were trained to ensure both physical and moral fitness


Question 28.
Who among following wrote a novel ‘Debganer Martye Agoman’ (The Gods Visit Earth)?
(a) Durgacharan Roy
(b) Bankim Chandra
(c) Rowlandson
(d) Raymond Unwin

Answer: (a) Durgacharan Roy


Question 29.
Bombay passed into British hands as dowry in the marriage of Britain’s King Charles II to which one of the following?
(a) A French princess
(b) A Portuguese princess
(c) A Mughal princess
(d) A Dutch princess

Answer: (b) A Portuguese princess


Question 30.
Which among the following was the first movie made by Dada Saheb Phalke?
(a) CID
(b) Bombay
(c) Raja Harishchandra
(d) Devdas

Answer: (c) Raja Harishchandra


Question 31.
Which one of the following sub-urban of Bombay was a mill village?
(a) Thane
(b) Kalyan
(c) Girangaon
(d) None of these

Answer: (c) Girangaon


Question 32.
What does Mayapuri mean to Bombay?
(a) A city of life
(b) A city of dreams
(c) A city of happenings
(d) A city of slums

Answer: (b) A city of dreams


Question 33.
The very first section of the underground railways in the world was opened on 10 January, 1863 between which two stations of London?
(a) Bombay to Thane
(b) London to Paris
(c) Leeds to Manchester
(d) Paddington to Farrington St.

Answer: (d) Paddington to Farrington St.


Question 34.
The London poor exploded in a riot in 1886, because :
(a) They demanded relief from the terrible conditions of poverty
(b) The police had dispersed their peaceful march from Deptford to London
(c) The shopkeepers had not supported them
(d) A severe winter in 1886 had brought all outside work to a standstill and added to the misery and poverty of the London poor

Answer: (d) A severe winter in 1886 had brought all outside work to a standstill and added to the misery and poverty of the London poor


Question 35.
The rice mills of Tolleygunge tackled the problem of pollution by
(a) Reclaiming marshy lands and building factories on them to prevent smog
(b) Not allowing railways to bring coal to them
(c) Burning rice husks instead of coal in 1920
(d) Controlling smoke through legislation

Answer: (c) Burning rice husks instead of coal in 1920


Question 36.
Which of the following statements proves that Bombay city was more crowded than London in the late 19th century and early 20th century?
(a) Average space enjoyed by a Londoner in the 1840s was 155 square yards
(b) Bombay had only 95 square yards
(c) London grew according to a plan, Mumbay did not; thus it was more crowded
(d) By 1972, London had an average of 8 persons per house but the density in Bombay was as high as 20

Answer: (d) By 1972, London had an average of 8 persons per house but the density in Bombay was as high as 20


Question 37.
Which of the following statements supports the view that Calcutta has a long history of air pollution?
(a) It is built on marshy land, the resulting fog combined with smoke from industries pollutes the air
(b) It has a huge population that depends on dung and wood as fuel in their daily life
(c) Industries and use of steam engines running on coal, cause air pollution
(d) All the above

Answer: (d) All the above


Question 38.
Name the entertainment which became the great mass entertainment for mixed audiences by the early 20th century
(a) Holidays by the seaside
(b) Travelling to historical places in England
(c) The cinema
(d) The theatre

Answer: (c) The cinema


Question 39.
The premier city in India in the 19th century was
(a) Calcutta
(b) Madras
(c) Bombay
(d) Surat

Answer: (c) Bombay


Question 40.
‘Individualism’ is a theory which promotes :
(a) A new spirit among men and women, freedom from collective values
(b) The liberty, rights or independent action of the individual rather that of the community
(c) Superiority of men over women
(d) Public space as a male preserve and domestic sphere as the proper place for women

Answer: (b) The liberty, rights or independent action of the individual rather that of the community


Question 41.
The various steps taken to clear up London were :
(a) Large blocks of apartments were built, like in Berlin and New York
(b) Localities were decongested and open spaces were left to reduce the pollution and, constructing landscape of the city.
(c) Rent control was introduced during the First World War
(d) All the above

Answer: (d) All the above


Question 42.
The congestion in the 19th century industrial city led to a yearning for :
(a) A clean country air, a holiday home in the countryside for the rich
(b) Making ‘new lungs’, for the city, a Green Belt around London
(c) Building of the garden city, with common gender spaces, beautiful views, full of plants and trees
(d) All the above

Answer: (d) All the above


Question 43.
The underground railway was not very popular in the beginning. The reasons were :
(a) They were considered a menace to health – a mixture of sulphur, coal, dust and foul fumes
(b) To make two miles of railway, 900 houses had to be destroyed; this led to a massive displacement of the poor
(c) Many writers like Charles Dicknes thought that the iron monsters added to the mess and unhealthiness
(d) All the above

Answer: (d) All the above


Question 44.
‘Temperance Movement’ was :
(a) An attempt by the social reformers aimed at reducing consumption of alcoholic drinks amongst the upper classes
(b) A reform movement led by the rich to stop drinking on the streets
(c) A middle-class led social reform movement in Britain and USA, aimed at reducing alcoholism amongst the working classes
(d) None of these

Answer: (c) A middle-class led social reform movement in Britain and USA, aimed at reducing alcoholism amongst the working classes


Question 45.
How can we prove the popularity of the underground railway in London?
(a) By newspapers praising its services
(b) By increase in the number of passengers travelling in them, losing their fear of travelling underground
(c) On 10th January 1863, 10,000 passengers were carried in trains running every ten minutes, by 1880, 40 million passengers were carried a year.
(d) Both (b) and (c)

Answer: (d) Both (b) and (c)


Question 46.
People in industrial cities believed that the black fog created :
(a) Bad tempers, smoke-related illnesses and dirty clothes
(b) Black skies and black vegetables
(c) Air pollution
(d) Serious ecological problems

Answer: (a) Bad tempers, smoke-related illnesses and dirty clothes


Question 47.
The city of Calcutta in the 19th century India amazed and confused writers and many others because :
(a) It was city full of opportunities — for trade and commerce, education and jobs
(b) It was full of cheats, poverty, poor quality housing, confusion of caste, and gender and religious identities in the city
(c) It offered a series of contrasting images and experiences – wealth and poverty, splendour and dirt, opportunities and disappointments
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Question 48.
Who was Charles Booth and what is he known for?
(a) A rich merchant who made a social survey of London workers
(b) A philanthropist who worked for the poor in London
(c) A Liverpool shipowner who conducted the first social survey of low-skilled workers in East End of London, in 1887
(d) A writer on the social conditions in London in the 19th century

Answer: (c) A Liverpool shipowner who conducted the first social survey of low-skilled workers in East End of London, in 1887


Question 49.
Which of the following industries did not exist in London before the First World War?
(a) Clothing and footwear, wood and furniture
(b) Metals and engineering, printing and stationery
(c) Precision products like surgical instruments, watches, objects of precious metals
(d) Motor cars and electrical goods

Answer: (d) Motor cars and electrical goods

class 10 history chapter 6 mcq with answers mod education, 1 mark questions from work, life and leisure, mcq questions for class 4 social science with answers pdf