MCQ Questions for Class 12 History Chapter 11 Rebels and the Raj with Answer

Mod Education are provided for Chapter wise MCQ Questions for Class 12 History Chapter 11 Rebels and the Raj with Answers Free Download of Topics in Indian History Part 1, 2, 3 are here designed as per the latest RBSE CBSE syllabus and NCERT syllabus. Students can practice CBSE Class 12 History MCQs Multiple Choice Questions with Answers

MCQ Questions for Class 12 History Chapter 11 Rebels and the Raj with Answer
MCQ Questions for Class 12 History Chapter 11

mcq questions for class 12 history chapter 11, mcq questions for class 12 history chapter wise, class 12 history chapter 1 mcq questions and answers, rebels and raj class 12 important questions, 1 mark questions for history class 12 pdf, history class 12 objective questions, mcq questions for class 12 history chapter 11 mod education

MCQ Questions for Class 12 History Chapter 11 Rebels and the Raj with Answer

Question 1.
From where did the revolt of 1857 start?
(a) Ambala
(b) Meerut
(c) Lucknow
(d) Gwalior

Answer: (b) Meerut


Question 2.
Who was forced to lead the revolt?
(a) Bahadur Shah Zafar
(b) Peshwa Bazi Rao II
(c) Nawab Shaukat Ali
(d) Kunwar Singh

Answer: (a) Bahadur Shah Zafar


Question 3.
Who led the revolt at Kanpur?
(a) Bahadur Shah
(b) Nana Saheb
(c) Shah Mai
(d) Maulavi Ahmadulla Shah

Answer: (b) Nana Saheb


Question 4.
Wajid Ali Shah was the Nawab of _______
(a) Awadh
(b) Bengal
(c) Hyderabad
(d) Karnataka

Answer: (a) Awadh


Question 5.
Birjis Qadr was the younger son of ________
(а) Nawab Shaukat Ali
(b) Nawab Siraj-ud-daula
(c) Nawab Mir Ali
(d) Nawab Wajid Ali Shah

Answer: (d) Nawab Wajid Ali Shah


Question 6.
Awadh was annexed into the British empire in _________
(a) 1855
(b) 1854
(c) 1856
(d) 1853

Answer: (c) 1856


Question 7.
Awadh and Satara were captured under ________
(a) Doctrine of Lapse
(b) Subsidiary Alliance
(c) Issue of Misgovernance
(d) Mahalwari System

Answer: (a) Doctrine of Lapse


Question 8.
Consider the following events:
1. Abolition of sati
2. Passing of Widow Remarriage Act.
3. The beginning of the revolt
4. Queen’s Proclamation.
The correct chronological order of these events is:
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 2, 3, 4, 1
(c) 3, 4, 1, 2
(d) 2, 1, 3, 4

Answer: (a) 1, 2, 3, 4


Question 9.
Consider the following events:
1. Soldiers revolted at Meerut.
2. Bahadur Shah Zafar declared the leader of Barker.
3. Awadh was captured by the British.
4. Relief of Lucknow was painted by Thomas Jones Barker.
Write these events in correct chronological order
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 2, 1, 3, 4
(c) 3, 1, 2, 4
(d) 4, 3, 2, 1

Answer: (c) 3, 1, 2, 4


Question 10.
Indicate which of the following is not correct:
(a) Nana Saheb was the adopted son of Tantya Tope.
(b) Tantya Tope was the general of Nana Saheb.
(c) Wajid Ali Shah was exiled to Calcutta.
(d) Lord Dalhousie captured 7 states with the Doctrine of Lapse.

Answer: (a) Lord Saheb was the adopted son of Tantya Tope.


Question 11.
Consider the following statements:
1. Rumours played a great role in the revolt of 1857 A.D.
2. Peshwa Baji Rao II adopted Nana Saheb as his son.
3. The British had no to the action of the rebels during the months of May and June in 1857 A.D.
4. Awadh was a major centre of revolt in 1857 A.D.
(a) 1, 2, 3
(b) 1, 2, 3, 4
(c) 2, 3, 4
(d) 1, 2, 4

Answer: (b) 1, 2, 3, 4


Question 12.
Which of these was the reason for Nana Saheb’s joining the revolt of 1857?
(а) The British refused him the pension of Peshwa Baji Rao II.
(b) The British captured Awadh
(c) The British captured Jhansi under the doctrine of Lapse
(d) Nana Saheb refused to accept Subsidiary Alliance

Answer: (a) The British refused him the pension of Peshwa Baji Rao II.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now