MCQ Questions for Class 12 History Chapter 14 Understanding Partition with Answer

Mod Education are provided for Chapter wise MCQ Questions for Class 12 History Chapter 14 Understanding Partition with Answers Free Download of Topics in Indian History Part 1, 2, 3 are here designed as per the latest RBSE CBSE syllabus and NCERT syllabus. Students can practice CBSE Class 12 History MCQs Multiple Choice Questions with Answers

MCQ Questions for Class 12 History Chapter 14 Understanding Partition with Answer
MCQ Questions for Class 12 History Chapter 14

class 12 history chapter 14 mcq, mcq questions for class 12 history chapter 14, class 12 history chapter 14 mcq questions and answers, mcq questions for class 12 history chapter wise, 14 mcq questions on history, mcq questions for class 12 history chapter 14, ncert history chapter wise mcq, history class 12 objective questions mod education

MCQ Questions for Class 12 History Chapter 14 Understanding Partition with Answer

Question 1.
Lucknow pact was signed in
(a) Dec. 1929
(b) Jan 1915
(c) Dec. 1916
(d) Jan 1917

Answer: (c) Dec. 1916


Question 2.
A separate Electorate was given to the Muslims in
(a) 1892
(b) 1909
(c) 1919
(d) 1935

Answer: (b) 1909


Question 3.
Muslim league was established in
(a) 1906
(b) 1909
(c) 1911
(d) 1916

Answer: (a) 1906


Question 4.
Who was known as Frontier Gandhi?
(a) Maulana Abul Kalam
(b) Khan Abdul Gaffar Khan
(c) Sheikh Abdullah
(d) Nawab Salimmullah

Answer: (b) Khan Abdul Gaffar Khan


Question 5.
Direct Action Day was celebrated on
(a) l6 Aug 1943
(b) 26 Jan 1930
(e) 15 Aug 1947
(d) 16 Aug 1946

Answer: (d) 16 Aug 1946


Question 6.
Bangladesh was established in
(a) 1948
(b) 1952
(c) 1971
(d) 1975

Answer: (c) 1971


Question 7.
Unionist Party belonged to
(a) Punjab
(b) Bengal
(c) Madras
(d) All of these

Answer: (a) Punjab


Question 8.
Which of the following options is correct:
(a) Jawaharlal Nehru favoured a strong centre.
(b) Dr. Ambedkar was chairman of the Drafting Committee.
(c) The Constituent Assembly passed the Constitution on 26th November 1949.
(d) Hindi was made National language.

Answer: (a) Jawaharlal Nehru favoured a strong centre.


Question 9.
Consider the following events:
1. Wavel plan
2. Cabinet mission
3. Direct Action Day
4. Formation of interim government.
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 1, 2, 4, 3
(c) 2, 1, 3, 4
(d) 3, 4, 2, 1

Answer: (a) 1, 2, 3, 4


Question 10.
Choose the correct option:
(a) Muslim League demanded Pakistan in 1940
(b) Cabinet Mission came to India in March 1946
(c) Lord Mountbatten arrived in India in 1947
(d) All of these

Answer: (d) All of these

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now