MCQ Questions for Class 12 History Chapter 4 Thinkers, Beliefs and Buildings

Mod Education are provided for Chapter wise MCQ Questions for Class 12 History Chapter 4 Thinkers, Beliefs and Buildings with Answers Free Download of Topics in Indian History Part 1, 2, 3 are here designed as per the latest RBSE CBSE syllabus and NCERT syllabus. Students can practice CBSE Class 12 History MCQs Multiple Choice Questions with Answers

MCQ Questions for Class 12 History Chapter 4 Thinkers, Beliefs and Buildings
MCQ Questions for Class 12 History Chapter 4

mcq questions for class 12 history chapter wise, mcq on thinkers, beliefs and buildings, class 12 history chapter 4 extra questions and answers, mcq questions for class 12 history chapter 4 in english, class 12 history chapter 4 mcq in hindi, mcq questions for class 12 history chapter 4, class 12 history chapter 4 mcq

MCQ Questions for Class 12 History Chapter 4 Thinkers, Beliefs and Buildings

Question 1.
Sanchi Stupa is situated
(a) Near to Bhopal
(b) Near to Indore
(c) Near to Delhi
(d) Near to Agra

Answer: (a) Near to Bhopal


Question 2.
Which of these was not the Begum of Bhopal?
(a) Shahjehan Begum
(b) Sultanjehan Begum
(c) Noorjehan Begum
(d) (a) and (b) both

Answer: (c) Noorjehan Begurn.


Question 3.
24 great teachers of Jainism are known as ________
(a) Tirthankars
(b) Jataks
(e) Jinas
(d) Vardhmanas

Answer: (a) Tirthankars


Question 4.
________ is the birth place of Gautama Buddha.
(a) Kalinga
(b) Sarnatha
(c) Lumbini
(d) Kushinagara

Answer: (c) Lumbini


Question 5.
At which place Lord Buddha attained true enlightenment?
(a) Lumbini
(b) Kushinagara
(e) Sarnath
(d) Bodhgaya

Answer: (d) Bodhgaya


Question 6.
New tradition of Buddhism was called as _________
(a) Shwetambar
(b) Digambar
(c) Hinayana
(d) Mahayana

Answer: (d) Mahayana


Question 7.
The most splendid stupa was at _________
(a) Amravati
(b) Sanchi
(c) Bhoomra
(d) Shahjidheri

Answer: (a) Amravati


Question 8.
Choose the correct option:
New tradition of Buddhism was called as
(a) Shwetambar
(b) Digambar
(c) Hinayana
(d) Mahayana

Answer: (d) Mahayana


Question 9.
Choose the correct option:
(a) Sanchi Stupa situated near to Bhopal.
(b) Sanchi Stupa was preserved by the Beghums of BhopaL
(c) Sanchi Stupa belong to Buddhism.
(d) All of these.

Answer: (d) All of these.


Question 10.
Consider the following statements:
1. Jainism was started by Rishabhdev.
2. Lord Mahavira was 24th Tirthankar of Jainism.
3. Teachings of Jainism are given in Angar.
4. Jainism started Sanghas to spreed its massage.
Which of the given statements is/are correct?
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 1, 2, 3
(c) 2, 3, 4
(d) 1, 3, 4

Answer: (b) 1, 2, 3.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now