MCQ Questions for Class 12 History Chapter 5 Through the Eyes of Travellers with Answer

Mod Education are provided for Chapter wise MCQ Questions for Class 12 History Chapter 5 Through the Eyes of Travellers with Answers Free Download of Topics in Indian History Part 1, 2, 3 are here designed as per the latest RBSE CBSE syllabus and NCERT syllabus. Students can practice CBSE Class 12 History MCQs Multiple Choice Questions with Answers

MCQ Questions for Class 12 History Chapter 5 Through the Eyes of Travellers with Answer
MCQ Questions for Class 12 History Chapter 5

class 12 history chapter 5 questions and answers, class 12 history chapter 5 important questions, mcq questions for class 12 history chapter wise, 1 mark questions for history class 12 chapter 5, mcq questions for class 12 history chapter 5, class 12 history chapter 5 notes, class 12 history chapter 5 one word questions and answers

MCQ Questions for Class 12 History Chapter 5 Through the Eyes of Travellers with Answer

Question 1.
Which of these French travellers came to during 17th century?
(a) Al-Biruni
(b) Ibn-Battuta
(c) Abul Fail
(d) Fra ncois Bernier

Answer: (d) Francois Bernier


Question 2.
Who among the following belonged to Morocco?
(a) Ibn Battuta
(b) Al-Biruni
(c) Francois Bernier
(d) Abdul Samarandi

Answer: (a) Ibn Battuta


Question 3.
Who Wrote ‘Kitab-ul-Hind’?
(a) Callin Mcenzie
(b) Al-Biruni
(c) Abdul Samad Lahori
(d) lbn-Battuta

Answer: (b) Al-Biruni


Question 4.
Islamic Law is known as ________
(a) Shariya
(b) Samr
(c) Ulema
(d) All of these

Answer: (a) Shariya


Question 5.
Ibn Battuta remained in India for ________
years.
(a) 12
(b) 14
(e) 16
(d) 18

Answer: (a) 12


Question 6.
Which of the following cities, according to Ibn-Battut a, was the largest?
(a) Surat
(b) Delhi
(c) Daulatabad
(d) Agra

Answer: (b) Delhi


Question 7.
Who wrote the book, “Travells In The Mughal Empire”?
(a) Francois Bernier
(b) John Marshall
(c) Callin Mcenzie
(d) James Princep

Answer: (a) Francois Bernier


Question 8.
Which among the following was the book written by Al-Biruni?
(a) Rihla
(b) Kitab-ul-Hind
(c) Discovery of India
(d) Arthashastra

Answer: (d) Kitab-ul-Hind


Question 9.
Choose the correct option:
Who founded Delhi as a city full of exciting opportunities?
(a) Jbn-Battuta
(b) Al-Biruni
(c) Francois Bernier
(d) Karl Marx

Answer: (a) Ibn-Battuta


Question 10.
Choose the correct option:
(a) Ibn-Battuta travelled extensively in China.
(b) Al-Biruni found the Indian cities quite populated.
(c) Al-Biruni was greatly influenced by the Indian postal system.
(d) According to Ibn-Battuta. crown ownership of land was quite disasterous for farmers.

Answer: (d) According to Thn-Battuta, crown ownership of land was quite disasterous for farmers.


Question 11.
Consider the following statements.
1. Montesquieu used Bernier’s accounts to develop his idea of oriental despotism.
2. Bernier gave a detailed report on rural society.
3. According to Bernier, crown ownership of land was good for peasants.
4. Bernier onsidered Indian King was the king of beggars.
Which of the given statement is/are correct?
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 1, 2, 3
(c) 1, 2, 4
(d) 2, 3, 4

Answer: (c) 1, 2, 4


Question 12.
Consider the following:

1. Al-Birunii. Rihla
2. Ibn-Battutaii. Kitab-ul-Hind
3. Francois Bernieriii. Travels in Mughal Empire

Correctly match them.
(a) 1 – (ii), 2 – (i), 3 – (iii)
(b) 1 – (i), 2 – (ii), 3 – (iii)
(c) I – (iii), 2 – (i), 3 – (iii)
(ci) 1 – (ii), 2 – (iii), 3 – (i)

Answer: (a) 1 – (ii), 2 – (i), 3 – (iii)

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now