MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter with answer

MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 11 Download Free PDF: CBSE RBSE and NCERT Physics class 12 MCQs for Chapter 11 “Dual Nature of Radiation and Matter” is very important for the students who want to get good marks. Neet MCQs

MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter with answer

MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter with PDF

Question 1.
Photoelectrons are being obtained by irradiating zinc by a radiation of 3100 Å. In order to increase the kinetic energy of ejected photoelectrons.
(a) the intensity of radiation should be increased.
(b) the wave length of radiation should be increased.
(c) the wavelength of radiation should be decreased.
(d) both wavelength and intesity of radiation should be increased.

Answer: (c) the wavelength of radiation should be decreased.


Question 2.
The de-Broglie wavelength of an electron moving with a speed of 6.6 × 1015 ms-1 is nearly equal to
(a) 10-11m
(b) 10-9 m
(c) 10-7 m
(d) 10-5 m

Answer: (b) 10-9 m


Question 3.
An electron accelerated through a potential difference of V volt has a wavelength λ associated with it, Mass of proton is nearly 2000 times that of an electron. In order to have the same λ for proton, it must be accelerated through a potential difference (in volt) of
(a) V
(b) root 2000 V
(c) 2000 V
(d) v/2000

Answer: (d) v/ 2000


Question 4.
An electron of mass m, when accelerated through a potential difference V, has de-Broglie wavelength λ. The de-Broglie wavelength associated with a proton of mass M and accelerated through the same potential difference will be

MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter with answer

Answer: (a)


Question 5.
The energy E and momentum p of a photon is given by E = hv h and p = . The velocity of photon will be

MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter with answer

Answer: (a)


Question 6.
Ultra-violet radiation of 6.2 eV falls on an aluminium surface having work-function 4.2 eV. The kinetic energy (in J) of the fastest electron emitted is nearly.
(a) 3 × 10-19
(b) 3 × 10-15
(c) 3 × 10-17
(d) 3 × 10-21

Answer: (a) 3 × 10-19


Question 7.
For light of wavelength 5000 Å, the photon energy is nearly 2.5 eV. For X-rays of wavelength 1 Å, the photon energy will be close to:
(a) 2.5 × 5000 eV
(b) 2.5 ÷ 5000 eV
(c) 2.5 × (5000)² eV
(d) 2.5 ÷ (5000)² eV

Answer: (a) 2.5 × 5000 eV


Question 8.
A photocell is illuminated by a small bright source placed 1 metre away. When the same source of light is placed 2 m away, the electrons emitted per sec. (i.e. saturation current in the photo cell is) are
(a) I ∝ 2²
(b) I × 14
(c) I ∝ 4
(d) I ∝ 12

Answer: (b) I × 14


Question 9.
Which one of the following graph represent correctly the variation of maximum kinetic energy Emax with the intensity of incident radiations having a constant frequency.

MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter with answer

Answer: (d)


Question 10.
The best metal to be used for photoemission is:
(a) Potassium
(b) Lithium
(c) Sodium
(d) Cesium

Answer: (d) Cesium


Question 11.
The threshold frequency for a certain metal is v0. When light of frequency v = 2v0 is incident on it, the maximum velocity of photo electrons is 4 × 106 ms-1. If the frequency of incident radiation is increased to 5 v0, then the maximum velocity of photo electrons (m/s) is
(a) 8 × 105
(b) 2 × 106
(c) 2 × 107
(d) 8 × 106

Answer: (d) 8 × 106


Question 12.
The frequency and the intensity of a beam of light falling on the surface of photoelectric material are increased by a factor of two. This will:
(a) increase the maximum K.E. of photo-electron as well as photoelectric current by a factor of two.
(b) increase maximum K.E. of photoelectrons and would increase the photo current by a factor of two.
(c) increase the maximum K.E. of photo electrons by a factor of two and will no affect photoelectric current.
(d) No effect on both maximum K.E. and photoelectric current.

Answer: (b)


Question 13.
Which of the following is not the property of photons
(a) charge
(b) rest mass
(c) energy
(d) momentum

Answer: (a) & (b)


Question 14.
Dynamic mass of photon of wavelength k is
(a) Zero
(b) hcλ
(c) hcλ
(d) h2λ

Answer: (c) hcλ


Question 15.
The time required in emitting photo electrons is
(a) 10-8 s
(b) 10-4 s
(c) Zero
(d) 1 sec

Answer: (c)


Question 16.
When light is directed at the metal surface, the emitted electrons:
(a) are called photons
(b) have energies that depend upon the intensity of light.
(c) have random energies.
(d) have energies that depend upon the frequency of light.

Answer: (d) have energies that depend upon the frequency of light.


Question 17.
The wavelength associated with n electron is 1Å. The potential difference required for accelerating it is
(a) 100 V
(b) 150 V
(c) 250 V
(d) 10³ V

Answer: (b) 150 V


Question 18.
The momentum of a photon is 10-27 kg ms-1. Its energy will be:
(a) 3 × 10-19 J
(b) 3 × 10-34 j
(c) 3 × 10-27 J
(d) none of these

Answer: (a) 3 × 10-19 J


Question 19.
With which of the following particles moving with same velocity de-Broglie wave length will be maximum?
(a) ß-particle
(b) ∝ particle
(c) electron
(d) proton

Answer: (a) & (c)


Question 20.
The magnification produced by electron microscope is of the order of:
(a) 10
(b) 105
(c) 10³
(d) 107

Answer: (b) 105


Fill in the Blanks

Question 1.
Stopping potential is the measure of the ………………… of the photoelectrons and does not depend upon …………………

Answer: Maximum kinetic energy, intensity of incident light.


Question 2.
In photoelectric effect experiment, photo electric current does not depend upon ………………… but depends only on the ………………… of incident reduction.

Answer: Frequency, intesity.


Question 3.
The threshold wavelength of a photo cathode to emit photoelectrons is λ0. When a radiation of wavelength λ is incident on it, the average K.E. of the photoelectron is …………………

Answer: h(1λ – 1λ0)


Question 4.
The stopping potential depends upon ………………… of incident light and ………………… of metal.

Answer: freqeuncy, work function.


Question 5.
The maximum kinetic energy of emitted electrons in photoelectric effect is linearly dependent on the ………………… of the incident radiation.

Answer: freqeuncy.


Question 6.
The mass of a moving photon is …………………

Answer: hcλ


Question 7.
The photoelectric threshold frequency of a metal is v0. When light of frequency uv0 is incident on the metal, the maximum kinetic energy of the emitted photoelectron is …………………

Answer: 3hv0


Question 8.
An electron beam passes at right angles to a magnetic field of 2 × 10-3 Wb m-2. The speed of the electron is 3 × 107 ms-1 An electric field of ………………… intensity should be applied along with the magnetic field so that the path of the electron beam remains indeviated.

Answer: 6 × 10-4 NC-1.


Question 9.
An electron, photon, a neutron are accelerated through the same potential difference. The kinetic energies acquired by them will be in the ratio …………………

Answer: 1 : 1 : 1.


Question 10.
Light of frequency 1.5 times the threshold frequency is incident on a photo sensitive material. If the frequency of incident light is halved and the intensity is doubled, the photo current becomes …………………

Answer: Zero.


Question 11.
A photon behaves as if it had a mass equal to ………………… and momentum equal to …………………

Answer:

MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter with answer

Question 12.
An electron is accelerated through a potential difference of 100 V. The wavelength associated with it is …………………

Answer: 1.23 Å.


Question 13.
An electron is accelerated through a potential difference of 104 V. The energy acquired by the electron is …………………

Answer: 1.6 × 10-15 J


Question 14. Out of proton, neutron, ß-particle and a-particle ………………… will have the maximum de-Broglie wavelength.

Answer: ß particle.


Question 15.
If electrons photons are considered to be of same de- Broglie wavelength, then they will have the same …………………

Answer: momentum


Question 16.
If a photon and an electron ate considered to be of same de-Broglie wavelength, then the velocity of photon is …………………

Answer: greater than that of the electron.


Question 17.
An electron of mass m and charge e is accelerated from rest through a potential difference of V in vacuum. Its final velocity will be …………………

Answer:

MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter with answer

Question 18.
The mass of a photon at rest is …………………

Answer: zero.


Question 19.
When a proton is accelerated through a potential difference of one volt, the kinetic energy gained by it is roughly equal to …………………

Answer: 1 eV.


Question 20.
Einstein’s photoelectric equation is expressed as …………………

Answer: hv = ω0 + 12 mv².

MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter wise

Chapter 1 Electric Charges and Fields MCQs
Chapter 2 Electrostatic Potential and Capacitance MCQs
Chapter 3 Current Electricity MCQs
Chapter 4 Moving Charges and Magnetism MCQs
Chapter 5 Magnetism and Matter MCQs
Chapter 6 Electromagnetic Induction MCQs
Chapter 7 Alternating Current MCQs
Chapter 8 Electromagnetic Waves MCQs
Chapter 9 Ray Optics and Optical Instruments MCQs
Chapter 10 Wave Optics MCQs
Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter MCQs
Chapter 12 Atoms MCQs
Chapter 13 Nuclei MCQs
Chapter 14 Semiconductor Electronics: Materials, Devices and Simple Circuits MCQs
Chapter 15 Communication Systems MCQs

mcqs of physics class 12 chapter 11, mcq of physics class 12 pdf, physics class 12 mcq chapter wise, online mcq test physics class 12 mod education, 12th physics mcq pdf download, physics mcq with answers pdf, mcq questions for class 12 physics chapter 11, MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter with answer, mcqs of physics class 12 chapter 11 pdf