MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 1 Nutrition in Plants with answer

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 1 : NCERT solutions for Class 7 Science MCQs Chapter 1 “Nutrition in Plants” with Answers PDF Free Download prepared here according to the latest CBSE syllabus and NCERT curriculum. Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions for all Chapter.

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 1 Nutrition in Plants with answer

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 1 Nutrition in Plants with answer PDF Download

Question 1.
Fungi is a
(a) parasite
(b) autotroph
(c) saprotroph
(d) insectivore

Answer: (c) saprotroph


Question 2.
Human beings can be categorised as
(a) parasite
(b) heterotrophs
(c) saprotrophs
(d) autotrophs

Answer: (b) heterotrophs


Question 3.
Human beings get food from
(a) plants
(b) animals
(c) neither (a) or (b)
(d) both (a) and (b)

Answer: (d) both (a) and (b)


Question 4.
Parasites obtain their food from
(a) insects
(b) plants
(c) animals
(d) all of these

Answer: (d) all of these


Question 5.
Which part of plant is called food factory?
(a) Fruits
(b) Seeds
(c) Leaves
(d) Flowers

Answer: (c) Leaves


Question 6.
The green pigment that is present in the leaves are called
(a) haemoglobin
(b) globulin
(c) albumin
(d) chlorophyll

Answer: (d) chlorophyll


Question 7.
Which of the following is an insectivorous plant?
(a) Pitcher plant
(b) Cuscuta
(c) Algae
(d) Lichens

Answer: (a) Pitcher plant


Question 8.
Which of the following is a nutrient?
(a) Fats
(b) Vitamins
(c) Proteins
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Question 9.
The organisms which prepare their own food are known as
(a) saprotrophs
(b) autotrophs
(c) heterotrophs
(d) none of these

Answer: (b) autotrophs


Question 10.
________ is essential for all living organisms.
(a) Protein
(b) Fat
(c) Food
(d) None of these

Answer: (c) Food


Question 11.
Photosynthesis will not occur in leaves in the absence of
(a) guard cells
(b) chlorophyll
(c) vacuole
(d) space between cells

Answer: (b) chlorophyll


Question 12.
The raw materials used for photosynthesis are:
(a) CO2, O2, H2
(b) CO2, water
(c) N2, water
(d) O2 water

Answer: (b) CO2, water


Question 13.
The process by which green plants prepare their own food in the presence of sunlight is called
(a) saprophytic nutrition
(b) photosynthesis
(c) cellular nutrition
(d) nutrition

Answer: (b) photosynthesis


Question 14.
Ultimate source of energy is
(a) chemical energy
(b) wind energy
(c) solar energy
(d) water energy

Answer: (c) solar energy


Question 15.
Which one of the following is an autotroph?
(a) Lichens
(b) Algae
(c) Fungus
(d) Cuscuta

Answer: (b) Algae


Question 16.
Which of the following statements is/are correct?
(i) All green plants can prepare their own food.
(ii) Most animals are autotrophs.
(iii) Carbon dioxide is not required for photosynthesis.
(iv) Oxygen is liberated during photosynthesis.
Choose the correct from the options below
(a) (i) and (iv)
(b) (ii) only
(c) (ii) and (iii)
(d) (i) and (ii)

Answer: (a) (i) and (iv)


Question 17.
Pitcher plant traps insects because it
(a) is a heterotroph
(b) grows in soils which lacks nitrogen
(c) does not have chlorophyll
(d) has a digestive system like human beings

Answer: (b) grows in soils which lacks nitrogen


Question 18.
Yeast, mushroom and bread-mould are
(a) autotrophic
(b) insectivorous
(c) saprophytic
(d) parasitic

Answer: (c) saprophytic


Question 19.
Numerous small openings observed under the lower surface of a leaf through a magnifying lens are:
(a) stomata
(b) lamina
(c) midrib
(d) veins

Answer: (a) stomata


Question 20.
When two organisms are good friends and live together and they benefit each other. Such an association of organisms is termed as
(a) saprophyte
(b) parasite
(c) autotroph
(d) symbiosis

Answer: (d) symbiosis

MCQ Questions for Class 7 Science for All Chapter With Answer and PDF

Chapter 1 Nutrition in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 2 Nutrition in Animals Class 7 MCQ Questions
Chapter 3 Fibre to Fabric Class 7 MCQ Questions
Chapter 4 Heat Class 7 MCQ Questions
Chapter 5 Acids, Bases and Salts Class 7 MCQ Questions
Chapter 6 Physical and Chemical Changes Class 7 MCQ Questions
Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 MCQ Questions
Chapter 8 Winds, Storms and Cyclones Class 7 MCQ Questions
Chapter 9 Soil Class 7 MCQ Questions
Chapter 10 Respiration in Organisms Class 7 MCQ Questions
Chapter 11 Transportation in Animals and Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 12 Reproduction in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 13 Motion and Time Class 7 MCQ Questions
Chapter 14 Electric Current and Its Effects Class 7 MCQ Questions
Chapter 15 Light Class 7 MCQ Questions
Chapter 16 Water: A Precious Resource Class 7 MCQ Questions
Chapter 17 Forests: Our Lifeline Class 7 MCQ Questions
Chapter 18 Wastewater Story Class 7 MCQ Questions
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now