MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 12 Reproduction in Plants with answer

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 12 : NCERT solutions for Class 7 Science MCQs Chapter 12 “Reproduction in Plants” with Answers PDF Free Download prepared here according to the latest CBSE syllabus and NCERT curriculum. Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions for all Chapter.

MCQ Questions for Class 7 Science with Answers

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 12 Reproduction in Plants with answer pdf

Q1. Plants produced by vegetative propagation take

(a) long time to grow
(b) less time to grow
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer: (b) less time to grow


Q2. In flowering plants, male gamete is formed inside

(a) Ovary
(b) Anther
(c) Pistil
(d) Ovule

Answer: (b) Anther


Q3. Vegetative propagation in potato takes place by

(a) leaves
(b) stem
(c) root
(d) seed

Answer: (b) stem


Q4. Bisexual flowers are those flowers which have both:

(a) pollen grains and stamens
(b) stamens and pistils
(c) ovary and pollen grains
(d) pistils and ovary

Answer: (b) stamens and pistils


Q5. Part of the plant that take part in sexual reproduction is

(a) seed
(b) fruit
(c) flower
(d) branch

Answer: (c) flower


Q6. Fertilization is

(a) Fusion of female gametes
(b) Fusion of male gametes
(c) Fusion of male and female gametes
(d) All of above

Answer: (c) Fusion of male and female gametes


Q7. In which of the following plants buds are present on the margins of leaves?

(a) Bryophyllum
(b) Touch me not
(c) Chandan
(d) Coriander

Answer: (a) Bryophyllum


Q8. The plants which have unisexual flowers are:

(a) torai
(b) lauki
(c) pumpkin
(d) all of these

Answer: (d) all of these


Q9. Vegetative propagation in sweet potato takes place by

(a) root
(b) leaves
(c) seed
(d) stem

Answer: (a) root


Q10. Male reproductive part of a plant is

(a) pores
(b) pistil
(c) stamen
(d) ovary

Answer: (c) stamen


Q11. In yeasts reproduction occurs by

(a) fragmentation
(b) binary fission
(c) budding
(d) spore formation

Answer: (c) budding


Q12. Seeds and fruits are formed by:

(a) ovary forms fruits and ovules form seeds
(b) ovary forms seeds and ovules form fruits
(c) pollen grains form seeds and anther forms fruit
(d) pollen grains form fruits and anther forms seed.

Answer: (a) ovary forms fruits and ovules form seeds


Q13. The ‘eye’ of the potato plant is what

(a) the root is to any plant
(b) the bud is to a flower
(c) the bud is to Bryophyllum leaf
(d) the anther is to stamen

Answer: (c) the bud is to Bryophyllum leaf


Q14. Mature ovule forms

(a) Buds
(b) Endosperm
(c) Fruit
(d) Seed

Answer: (d) Seed


Q15. Lila observed that a pond with clear water was covered up with a green algae within a week. By which method of reproduction did the algae spread so rapidly ?

(a) Budding
(b) Sexual reproduction
(c) Fragmentation
(d) Pollination

Answer: (c) Fragmentation


Q16. The male reproductive part is:

(a) pistil
(b) stamen
(c) ovary
(d) flower

Answer: (b) stamen


Q17. Vegetative propagation is a type of

(a) asexual reproduction
(b) sexual reproduction
(c) binary fission
(d) none of these

Answer: (a) asexual reproduction


Q18. Most common means of pollination is

(a) Honey bee
(b) Air
(c) Human
(d) Water

Answer: (b) Air


Q19. Seeds of drumstick and maple are carried to long distances by wind because they possess

(a) winged seeds
(b) large and hairy seeds
(c) long and ridged fruits
(d) spiny seeds

Answer: (a) winged seeds


Q20. The flowers which contain either pistil or stamens are called:

(a) bisexual flowers
(b) sexual flowers
(c) unisexual flowers
(d) pollination flower

Answer: (c) unisexual flowers

MCQ Questions for Class 7 Science for All Chapter With Answer and PDF

Chapter 1 Nutrition in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 2 Nutrition in Animals Class 7 MCQ Questions
Chapter 3 Fibre to Fabric Class 7 MCQ Questions
Chapter 4 Heat Class 7 MCQ Questions
Chapter 5 Acids, Bases and Salts Class 7 MCQ Questions
Chapter 6 Physical and Chemical Changes Class 7 MCQ Questions
Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 MCQ Questions
Chapter 8 Winds, Storms and Cyclones Class 7 MCQ Questions
Chapter 9 Soil Class 7 MCQ Questions
Chapter 10 Respiration in Organisms Class 7 MCQ Questions
Chapter 11 Transportation in Animals and Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 12 Reproduction in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 13 Motion and Time Class 7 MCQ Questions
Chapter 14 Electric Current and Its Effects Class 7 MCQ Questions
Chapter 15 Light Class 7 MCQ Questions
Chapter 16 Water: A Precious Resource Class 7 MCQ Questions
Chapter 17 Forests: Our Lifeline Class 7 MCQ Questions
Chapter 18 Wastewater Story Class 7 MCQ Questions
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now