MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 14 Electric Current and Its Effects with answer

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 14 : NCERT solutions for Class 7 Science MCQs Chapter 14 “Electric Current and Its Effects” with Answers PDF Free Download prepared here according to the latest CBSE syllabus and NCERT curriculum. Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions for all Chapter.

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 14 Electric Current and Its Effects with answer

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 14 Electric Current and Its Effects with answer pdf

Q1. Electromagnet loses its magnetic property when

(a) Current is very high
(b) Current is switched OFF
(c) Heat is increased
(d) Current is switched ON

Answer: (b) Current is switched OFF


Q2. Which of the devices use a battery?

(a) Torch
(b) Transistor
(c) TV remote control
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Q3. In making a battery

(a) positive terminal of one cell is connected to the negative terminal of the next cell
(b) positive terminal of one cell is connected to the positive terminal of the next cell
(c) negative terminal of one cell is connected to the negative terminal of the next cell
(d) none of the above

Answer: (a) positive terminal of one cell is connected to the negative terminal of the next cell


Q4. Bulbs, wires, cells and switches are known as the of a circuit.

(a) element
(b) switch
(c) filament
(d) none of these

Answer: (a) element


Q5. A __ is used in torches.

(a) Generator
(b) Fuse
(c) Secondary cell
(d) Dry cell

Answer: (d) Dry cell


Q6. Arrangement of cells in a device is

(a) side by side
(b) one after the other
(c) (a) or (b)
(d) none of these

Answer: (c) (a) or (b)


Q7. Where can the key or switch be placed in the circuit?

(a) Left side of the battery
(b) Right side of the battery
(c) Can be placed anywhere in the circuit
(d) Near the positive terminal of the bulb

Answer: (c) Can be placed anywhere in the circuit


Q8. An element measure the flowing an electric current is:

(a) voltmeter
(b) filament
(c) circuit
(d) ammeter

Answer: (d) ammeter


Q9. Electromagnet is used in

(a) Battery
(b) Dry cell
(c) Electric bell
(d) Fuse

Answer: (c) Electric bell


Q10. In an electric circuit, the bulb glows only when the switch is in the

(a) ‘ON’ position
(b) ‘OFF’ position
(c) (a) or (b)
(d) none of these

Answer: (a) ‘ON’ position


Q11. Which one of the following is based on the heating effect of current?

(a) Geyser
(b) Hair dryer
(c) Immersion rod
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Q12. An element measure the potential difference between two points in an electric circuit is:

(a) voltmeter
(b) filament
(c) circuit
(d) ammeter

Answer: (a) voltmeter


Q13. A device which prevents or allows the current to flow through it

(a) Motor
(b) Terminal
(c) Conductor
(d) Switch

Answer: (d) Switch


Q14. When the switch is in the ‘ON’ position, the electric circuit is said to be

(a) closed
(b) open
(c) complete
(d) both (a) and (c)

Answer: (d) both (a) and (c)


Q15. The coil of wire contained in an electric heater is known as

(a) component
(b) element
(c) circuit
(d) spring

Answer: (b) element


Q16. Electric current has energy called:

(a) voltmeter
(b) filament
(c) electrical energy
(d) none of these

Answer: (c) electrical energy


Q17. The metal which is poor conductor of electricity is

(a) Gold
(b) Iron
(c) Aluminium
(d) Mercury

Answer: (d) Mercury


Q18. Which of the following precaution need not be taken while using electric appliances?

(a) Never touch lighted electric bulb connected to mains.
(b) Never experiment with the electric supply from mains.
(c) Never use any wire to replace fuse wire.
(d) Never turn switch in ‘ON’ position.

Answer: (d) Never turn switch in ‘ON’ position.


Q19. The amount of heat produced in a wire depends on

(a) material
(b) length
(c) thickness
(d) all of these

Answer: (d) all of these


Q20. The magnetic material around the coil is wound is called:

(a) magnetic substance
(b) core
(c) soft iron
(d) none

Answer: (b) core

MCQ Questions for Class 7 Science for All Chapter With Answer and PDF

Chapter 1 Nutrition in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 2 Nutrition in Animals Class 7 MCQ Questions
Chapter 3 Fibre to Fabric Class 7 MCQ Questions
Chapter 4 Heat Class 7 MCQ Questions
Chapter 5 Acids, Bases and Salts Class 7 MCQ Questions
Chapter 6 Physical and Chemical Changes Class 7 MCQ Questions
Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 MCQ Questions
Chapter 8 Winds, Storms and Cyclones Class 7 MCQ Questions
Chapter 9 Soil Class 7 MCQ Questions
Chapter 10 Respiration in Organisms Class 7 MCQ Questions
Chapter 11 Transportation in Animals and Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 12 Reproduction in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 13 Motion and Time Class 7 MCQ Questions
Chapter 14 Electric Current and Its Effects Class 7 MCQ Questions
Chapter 15 Light Class 7 MCQ Questions
Chapter 16 Water: A Precious Resource Class 7 MCQ Questions
Chapter 17 Forests: Our Lifeline Class 7 MCQ Questions
Chapter 18 Wastewater Story Class 7 MCQ Questions
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now