MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 4 Heat with answer

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 4 : NCERT solutions for Class 7 Science MCQs Chapter 4 “Heat” with Answers PDF Free Download prepared here according to the latest CBSE syllabus and NCERT curriculum. Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions for all Chapter.

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 4 : NCERT solutions for Class 7 Science MCQs Chapter 4 “Heat” with Answers PDF Free Download prepared here according to the latest CBSE syllabus and NCERT curriculum. Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions for all Chapter.

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 4 Heat with answer pdf

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 4 Heat with answer pdf

Q1. Which of the following is a insulator

(a) Graphite
(b) Air
(c) Aluminium rod
(d) Copper rod

Answer: (b) Air


Q2. Which of the following is a good conductor of heat?

(a) Iron
(b) Steel
(c) Aluminium
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Q3. Which one of the following is a reliable measure?

(a) Hotness
(b) Coldness
(c) Temperature
(d) None of these

Answer: (c) Temperature


Q4. Heat in liquid travels from the:

(a) bottom to top
(b) top to bottom
(c) right to left
(d) left to right

Answer: (a) bottom to top


Q5. Which of the following is the best conductor of heat?

(a) Water vapour
(b) Metals
(c) Alcohol
(d) Water

Answer: (b) Metals


Q6. A device used to measure the temperature is

(a) transistor
(b) thermometer
(c) mercury
(d) none of these

Answer: (b) thermometer


Q7. Name the device which is used to measure the hotness or coldness of an object.

(a) Picometer
(b) Barometer
(c) Manometer
(d) Thermometer

Answer: (d) Thermometer


Q8. Heat transferred into solids by:

(a) conduction
(b) convection
(c) radiation
(d) insulators

Answer: (a) conduction


Q9. Heat of sun reaches to earth by

(a) Radiation
(b) Conduction
(c) Through air
(d) Convection

Answer: (a) Radiation


Q10. Which of the following thermometers has a kink?

(a) Laboratory thermometer
(b) Clinical thermometer
(c) Both (a) and (b)
(d) Digital thermometer

Answer: (b) Clinical thermometer


Q11. Which one is filled in the bulb of a thermometer?

(a) Mercury
(b) Lead
(c) Copper
(d) Silver

Answer: (a) Mercury


Q12. The substances which conduct heat easily are called:

(a) convection
(b) radiation
(c) conductors
(d) none of these

Answer: (c) conductors


Q13. During the night

(a) Sea water heats up
(b) Land heats up
(c) Land cools more quickly than the sea
(d) Sea cools quickly than the land

Answer: (c) Land cools more quickly than the sea


Q14. What is the range of the temperature reading of a clinical thermometer?

(a) 35°C – 42°C
(b) -10°C – 110°C
(c) 0°C – 100°C
(d) 32°C – 42°C

Answer: (a) 35°C – 42°C


Q15. What is the normal temperature of a healthy person?

(a) 37°C
(b) 37°F
(c) 37 K
(d) None of these

Answer: (a) 37°C


Q16. In which process heat is transferred from hotter end to colder end is known as:

(a) conduction
(b) convection
(c) radiation
(d) none of these

Answer: (a) conduction


Q17. Mercury is generally used in thermometer because it has a

(a) high fluidity
(b) high density
(c) high conductivity
(d) high specific heat

Answer: (c) high conductivity


Q18. Which of the following thermometer contains mercury?

(a) Clinical thermometer
(b) Laboratory thermometer
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer: (c) Both (a) and (b)


Q19. Heat always flows

(a) from a colder object to a hotter object
(b) from a hotter object to a colder object
(c) in both the directions
(d) heat never flows from one object to other

Answer: (b) from a hotter object to a colder object


Q20. Which currents are formed in all liquid on heating ?

(a) radiation current
(b) conduction current
(c) convection current
(d) none of these

Answer: (c) convection current

MCQ Questions for Class 7 Science for All Chapter With Answer and PDF

Chapter 1 Nutrition in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 2 Nutrition in Animals Class 7 MCQ Questions
Chapter 3 Fibre to Fabric Class 7 MCQ Questions
Chapter 4 Heat Class 7 MCQ Questions
Chapter 5 Acids, Bases and Salts Class 7 MCQ Questions
Chapter 6 Physical and Chemical Changes Class 7 MCQ Questions
Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 MCQ Questions
Chapter 8 Winds, Storms and Cyclones Class 7 MCQ Questions
Chapter 9 Soil Class 7 MCQ Questions
Chapter 10 Respiration in Organisms Class 7 MCQ Questions
Chapter 11 Transportation in Animals and Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 12 Reproduction in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 13 Motion and Time Class 7 MCQ Questions
Chapter 14 Electric Current and Its Effects Class 7 MCQ Questions
Chapter 15 Light Class 7 MCQ Questions
Chapter 16 Water: A Precious Resource Class 7 MCQ Questions
Chapter 17 Forests: Our Lifeline Class 7 MCQ Questions
Chapter 18 Wastewater Story Class 7 MCQ Questions