MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 5 Acids, Bases and Salts with answer

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 5 : NCERT solutions for Class 7 Science MCQs Chapter 5 “Acids, Bases and Salts” with Answers PDF Free Download prepared here according to the latest CBSE syllabus and NCERT curriculum. Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions for all Chapter.

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 5 Acids, Bases and Salts with answer

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 5 Acids, Bases and Salts with answer PDF

Q1. Which of the following is not a indicator?

(a) Phenolphthalein
(b) Methyl orange
(c) Litmus
(d) Sodium chloride

Answer: (d) Sodium chloride


Q2. An oxide is acidic and has a pungent odour. It could be

(a) sulphur dioxide
(b) carbon dioxide
(c) sodium oxide
(d) nitrogen dioxide

Answer: (d) nitrogen dioxide


Q3. When CO2 gas is passed through limewater, it turns milky. Which of the following compounds is responsible for this milkiness ?

(a) Calcium oxide
(b) Calcium chloride
(c) sodium carbonate
(d) Calcium carbonate

Answer: (d) Calcium carbonate


Q4. The reaction in which an acid react with a base to form salt and water is called as

(a) Addition reaction
(b) Displacement reaction
(c) Neutralisation reaction
(d) Substitution reaction

Answer: (c) Neutralisation reaction


Q5. Out of these gases which one is used in fire extinguishers

(a) CO2
(b) SO2
(c) NO2
(d) H2S

Answer: (a) CO2


Q6. Which of the following ion is responsible for the acidic nature of hydrochloric acid ?

(a) Hydrogen ion
(b) Hydroxide ion
(c) Chloride ion
(d) Hydrochloride ion

Answer: (a) Hydrogen ion


Q7. Acid present in soured curd is

(a) Lactic acid
(b) Acetic acid
(c) Tartaric acid
(d) Oxalic add

Answer: (a) Lactic acid


Q8. The correct way of making a solution of acid in water is to

(a) add water to acid
(b) add acid to water
(c) mix acid and water simultaneously
(d) add water to acid in a shallow container

Answer: (b) add acid to water


Q9. Distilled water is:

(a) acidic
(b) basic
(c) neutral
(d) none of these

Answer: (c) neutral


Q10. Which of the following is a strong Base?

(a) Copper hydroxide
(b) Sodium hydroxide
(c) Iron hydroxide
(d) Calcium oxide

Answer: (b) Sodium hydroxide


Q11. Products of a neutralisation reaction are always:

(a) an acid and a base
(b) an acid and a salt
(c) a salt and water
(d) a salt and a base

Answer: (c) a salt and water


Q12. Ammonia that turns red litmus blue is:

(a) acidic
(b) basic
(c) neutral
(d) none of these

Answer: (b) basic


Q13. Which one of the following salts is used for making detergent powder?

(a) Washing soda
(b) Potassium nitrate
(c) Sodium bicarbonate
(d) Common salt

Answer: (a) Washing soda


Q14. Turmeric is a natural indicator. On adding its paste to acid and base separately, which colours would be observed.

(a) Yellow in both acid and base
(b) Yellow in acid and red in base
(c) Pink in acid and yellow in base
(d) Red in acid and blue in base

Answer: (b) Yellow in acid and red in base


Q15. An antacid tablet is given to a person when he suffers from:

(a) obesity
(b) acidity
(c) dog bite
(d) none of these

Answer: (b) acidity


Q16. Acid present in cold drinks (soft drinks) is

(a) Carbonic acid
(b) Citric acid
(c) Tartaric acid
(d) Sulphuric acid

Answer: (a) Carbonic acid


Q17. Phenolphthalein is a synthetic indicator and its colours in acidic and basic solutions, respectively are:

(a) red and blue
(b) blue and red
(c) pink and colourless
(d) colourless and pink

Answer: (d) colourless and pink


Q18. Ant’s bite injects:

(a) acetic acid
(b) formic acid
(c) hydrochloric acid
(d) none of these

Answer: (b) formic acid


Q19. Sour things contain

(a) Salts
(b) Neutral
(c) Bases
(d) Acids

Answer: (d) Acids


Q20. When the soil is too basic, plants do not grow well in it. To improve its quality what must be added to the soil?

(a) Organic matter
(b) Quick lime
(c) Slaked lime
(d) Calamine solution

Answer: (a) Organic matter

MCQ Questions for Class 7 Science for All Chapter With Answer and PDF

Chapter 1 Nutrition in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 2 Nutrition in Animals Class 7 MCQ Questions
Chapter 3 Fibre to Fabric Class 7 MCQ Questions
Chapter 4 Heat Class 7 MCQ Questions
Chapter 5 Acids, Bases and Salts Class 7 MCQ Questions
Chapter 6 Physical and Chemical Changes Class 7 MCQ Questions
Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 MCQ Questions
Chapter 8 Winds, Storms and Cyclones Class 7 MCQ Questions
Chapter 9 Soil Class 7 MCQ Questions
Chapter 10 Respiration in Organisms Class 7 MCQ Questions
Chapter 11 Transportation in Animals and Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 12 Reproduction in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 13 Motion and Time Class 7 MCQ Questions
Chapter 14 Electric Current and Its Effects Class 7 MCQ Questions
Chapter 15 Light Class 7 MCQ Questions
Chapter 16 Water: A Precious Resource Class 7 MCQ Questions
Chapter 17 Forests: Our Lifeline Class 7 MCQ Questions
Chapter 18 Wastewater Story Class 7 MCQ Questions