MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 6 Physical and Chemical Changes with answer

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 6 : NCERT solutions for Class 7 Science MCQs Chapter 6 “Physical and Chemical Changes” with Answers PDF Free Download prepared here according to the latest CBSE syllabus and NCERT curriculum. Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions for all Chapter.

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 6 : NCERT solutions for Class 7 Science MCQs Chapter 6 “Physical and Chemical Changes” with Answers PDF Free Download prepared here according to the latest CBSE syllabus and NCERT curriculum. Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions for all Chapter.

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 6 Physical and Chemical Changes with answer

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 6 Physical and Chemical Changes with answer

Q1. Formation of a compound is

(a) Temporary change
(b) Physical change
(c) Chemical change
(d) Reversible change

Answer: (c) Chemical change


Q2. In which type of change a new substance is formed?

(a) In physical change
(b) In chemical change
(c) In both (a) and (b)
(d) In neither of these

Answer: (c) Chemical change


Q3. Neutralisation is a:

(a) physical change
(b) chemical change
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer: (b) chemical change


Q4. When magnesium is burnt, heat and light are produced. The burning of magnesium is a:

(a) reversible change
(b) physical change
(c) chemical and exothermic change
(d) chemical and endothermic change

Answer: (c) chemical and exothermic change


Q5. Which among the following is a physical change?

(a) Cutting a log of wood in small pieces
(b) Burning of wood
(c) Ripening of fruit
(d) Cooking of food

Answer: (a) Cutting a log of wood in small pieces


Q6. Rusting can be prevented by:

(a) preventing iron from coming in contact with air and moisture by applying greese or paint
(b) deposit a layer of a metal like chromium or zinc on iron
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer: (c) both (a) and (b)


Q7. Which of the following is an example of physical change?

(a) A bud turning into a flower
(b) Rusting of iron
(c) Boiling of water
(d) Ripening of a tomato

Answer: (c) Boiling of water


Q8. Which of the following is a chemical change?

(a) Bursting of a fire cracker
(b) Germination of seed
(c) Coal formation from buried trees
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Q9. The process of forming substances in their pure state from their solution is known as:

(a) galvanisation
(b) neutralisation
(c) crystallisation
(d) all of these

Answer: (c) crystallisation


Q10. A change in which the original substance can be obtained back by change of conditions is called:

(a) reversible change
(b) physical change
(c) chemical change
(d) Both (a) and (b)

Answer: (d) Both (a) and (b)


Q11. Which is a method to prevent rust?

(a) Crystallization
(b) Sedimentation
(c) Galvanisation
(d) None of these

Answer: (c) Galvanisation


Q12. The process of depositing a layer of zinc on iron is called:

(a) galvanisation
(b) neutralisation
(c) crystallisation
(d) none of these

Answer: (a) galvanisation


Q13. Which of the following is a chemical change?

(a) Dissolving of common salt into water
(b) Changing of water into ice
(c) Melting of ice
(d) Rusting of iron

Answer: (d) Rusting of iron


Q14. How crystal of pure substances are obtained?

(a) By crystallization
(b) By chromatography
(c) By peptization
(d) By all these methods

Answer: (a) By crystallization


Q15. Ships suffer a lot of damage from rusting inspite of being painted because:

(a) sea water contains many salts
(b) sea water is bitter
(c) sea water is sour
(d) sea water is sweet

Answer: (a) sea water contains many salts


Q16. Hydrochloric acid is added to a beaker containing a piece of zinc. Zinc chloride is formed and hydrogen gas is released. This is an example of:

(a) a chemical reaction
(b) a physical change
(c) Crystallization
(d) None of these

Answer: (a) a chemical reaction


Q17. What is the formula of rust?

(a) Fe2O3
(b) Fe3O4
(c) FeO
(d) None of these

Answer: (a) Fe2O3


Q18. Food items when kept carefully get spoiled is a:

(a) chemical change
(b) physical change
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer: (a) chemical change


Q19. Which of the following changes is accompanied by sound?

(a) Photosynthesis
(b) Spoilage of food
(c) Explosion of fire works
(d) None of these

Answer: (c) Explosion of fire works


Q20. What will happen if carbon dioxide gas is passed through lime water ?

(a) Calcium carbonate is formed
(b) The lime water turns milky
(c) Both of these
(d) None of these

Answer: (c) Both of these

MCQ Questions for Class 7 Science for All Chapter With Answer and PDF

Chapter 1 Nutrition in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 2 Nutrition in Animals Class 7 MCQ Questions
Chapter 3 Fibre to Fabric Class 7 MCQ Questions
Chapter 4 Heat Class 7 MCQ Questions
Chapter 5 Acids, Bases and Salts Class 7 MCQ Questions
Chapter 6 Physical and Chemical Changes Class 7 MCQ Questions
Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 MCQ Questions
Chapter 8 Winds, Storms and Cyclones Class 7 MCQ Questions
Chapter 9 Soil Class 7 MCQ Questions
Chapter 10 Respiration in Organisms Class 7 MCQ Questions
Chapter 11 Transportation in Animals and Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 12 Reproduction in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 13 Motion and Time Class 7 MCQ Questions
Chapter 14 Electric Current and Its Effects Class 7 MCQ Questions
Chapter 15 Light Class 7 MCQ Questions
Chapter 16 Water: A Precious Resource Class 7 MCQ Questions
Chapter 17 Forests: Our Lifeline Class 7 MCQ Questions
Chapter 18 Wastewater Story Class 7 MCQ Questions