MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate with answer

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 7 : NCERT solutions for Class 7 Science MCQs Chapter 7 “Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate” with Answers PDF Free Download prepared here according to the latest CBSE syllabus and NCERT curriculum. Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions for all Chapter.

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 7 : NCERT solutions for Class 7 Science MCQs Chapter 7 “Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate” with Answers PDF Free Download prepared here according to the latest CBSE syllabus and NCERT curriculum. Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions for all Chapter.

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate with answer

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate with answer PDF

Q1. Which of the following is the climate found in Kerala?

(a) Very hot and wet
(b) Wet
(c) Hot and dry
(d) Moderately hot and moderately dry

Answer: (a) Very hot and wet


Q2. An organism’s body is streamlined, the habitat of organism should be

(a) Mountain
(b) Water
(c) Land
(d) Desert

Answer: (b) Water


Q3. Which among the following is generally not predicted in a daily weather report?

(a) Temperature
(b) Pressure
(c) Humidity
(d) Rainfall

Answer: (b) Pressure


Q4. The sun rises late and sets early during:

(a) summer season
(b) winter season
(c) rainy season
(d) all of these

Answer: (b) winter season


Q5. Maximum temperature of the day occurs generally

(a) in the afternoon
(b) when the sun rises
(c) when the sun sets
(d) in the evening

Answer: (a) in the afternoon


Q6. Which body part of an elephant are modified form of teeth.

(a) Legs
(b) Trunk
(c) Tusks
(d) Large ears

Answer: (c) Tusks


Q7. Weather changes

(a) week after week
(b) day after day
(c) within a short period
(d) in any of the above time period

Answer: (d) in any of the above time period


Q8. The source of weather in first place is:

(a) due to sun
(b) due to moon
(c) due to rain
(d) all of these

Answer: (a) due to sun


Q9. Nights in deserts are much cooler because

(a) humidity becomes high
(b) sand cools down faster
(c) wind blows vigorously
(d) it rains at night

Answer: (b) sand cools down faster


Q10. Fish uses which organ to breath in water?

(a) Skin
(b) Mouth
(c) Lungs
(d) Gills

Answer: (d) Gills


Q11. Rainfall is measured by

(a) rain gauge
(b) water level increase in ponds
(c) water level increase in water table
(d) none of these

Answer: (a) rain gauge


Q12. The temperature of every day is recorded by:

(a) clinical thermometer
(b) laboratory thermometer
(c) minimum and maximum thermometer
(d) none of these

Answer: (c) minimum and maximum thermometer


Q13. The annual record of long-term average temperature and rainfall at a particular place is known as

(a) climate
(b) climate chart
(c) weather
(d) weather forecasting

Answer: (b) climate chart


Q14. Which of the following organism is the slowest mover?

(a) Rabbit
(b) Snake
(c) Monkey
(d) Snail


Q15. Which of the following statement is incorrect for penguins?

(a) They huddle together
(b) They cannot swim
(c) They have webbed feet
(d) They have streamlined body

Answer: (b) They cannot swim


Q16. The average weather taken over a long time is called:

(a) temperature
(b) climate of place
(c) weather
(d) all of these

Answer: (b) climate of place


Q17. Elements of weather are

(a) temperature
(b) humidity
(c) rainfall
(d) all of these

Answer: (d) all of these


Q18. To reduce loss of water in desert areas the leaves of cactus are modified into _.

(a) branches
(b) Adventitious roots above the ground
(c) spines
(d) rounded shaped leaves

Answer: (c) spines


Q19. The coldest region on earth is the:

(a) polar region
(b) tropical region
(c) temperate region
(d) coastal region


Q20. The weather reports are prepared by the:

(a) meteorological department
(b) thermometer
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer: (a) meteorological department

MCQ Questions for Class 7 Science for All Chapter With Answer and PDF

Chapter 1 Nutrition in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 2 Nutrition in Animals Class 7 MCQ Questions
Chapter 3 Fibre to Fabric Class 7 MCQ Questions
Chapter 4 Heat Class 7 MCQ Questions
Chapter 5 Acids, Bases and Salts Class 7 MCQ Questions
Chapter 6 Physical and Chemical Changes Class 7 MCQ Questions
Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 MCQ Questions
Chapter 8 Winds, Storms and Cyclones Class 7 MCQ Questions
Chapter 9 Soil Class 7 MCQ Questions
Chapter 10 Respiration in Organisms Class 7 MCQ Questions
Chapter 11 Transportation in Animals and Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 12 Reproduction in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 13 Motion and Time Class 7 MCQ Questions
Chapter 14 Electric Current and Its Effects Class 7 MCQ Questions
Chapter 15 Light Class 7 MCQ Questions
Chapter 16 Water: A Precious Resource Class 7 MCQ Questions
Chapter 17 Forests: Our Lifeline Class 7 MCQ Questions
Chapter 18 Wastewater Story Class 7 MCQ Questions