MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 8 Winds, Storms and Cyclones with answer

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 8 : NCERT solutions for Class 7 Science MCQs Chapter 8 “Winds, Storms and Cyclones” with Answers PDF Free Download prepared here according to the latest CBSE syllabus and NCERT curriculum. Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions for all Chapter.

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 8 Winds, Storms and Cyclones with answer

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 8 Winds, Storms and Cyclones with answer PDF

Q1. Odisha was hit by a cyclone in the year

(a) 1998
(b) 1999
(c) 2000
(d) none of these

Answer: (b) 1999


Q2. How are sea and land breezes caused?

(a) Through convection currents
(b) Through cyclones
(c) Through rains
(d) Through conduction

Answer: (a) Through convection currents


Q3. Winds currents generated by uneven heating between the equator and the:

(a) Moon
(b) Poles
(c) Sun
(d) Stars

Answer: (b) Poles


Q4. Cyclone warning is issued

(a) 20 hrs in advance
(b) 12 hrs in advance
(c) 24 hrs in advance
(d) none of these

Answer: (c) 24 hrs in advance


Q5. Lightning is usually accompanied by

(a) Rain
(b) Earthquake
(c) Thunder
(d) Floods

Answer: (c) Thunder


Q6. Smoke is hotter and lighter than:

(a) water
(b) heat
(c) air
(d) none of these

Answer: (c) air


Q7. Cyclones can be

(a) destructive
(b) useful
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer: (a) destructive


Q8. The eye of storm is a

(a) Heavy rain area
(b) Calm area
(c) Highly active area
(d) High velocity storm area

Answer: (b) Calm area


Q9. The India Meteorological department forecasts cyclones with the help of:

(a) Rohini satellite
(b) Aryabhatta satellite
(c) INSAT satellite
(d) None of these

Answer:(c) INSAT satellite


Q10. Wind currents are generated due to

(a) uneven heating on the earth
(b) even heating on the earth
(c) cooling on the earth
(d) none of these

Answer: (a) uneven heating on the earth


Q11. What is an anemometer?

(a) A device for measuring atmospheric pressure
(b) A device for measuring wind speed
(c) A device for measuring atmospheric temperature
(d) A device for measuring humidity

Answer: (b) A device for measuring wind speed


Q12. The heated air that rises up gets cooled and sinks which cause the:

(a) conduction currents
(b) radiation
(c) convection currents
(d) none of these

Answer: (c) convection currents


Q13. Hurricane is the name of cyclone in

(a) American continent
(b) Japan
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer: (a) American continent


Q14. For escape of hot air room has

(a) Ventilators
(b) Windows
(c) High walls
(d) Doors


Q15. A natural hazard causing destruction is called a:

(a) natural disaster
(b) cyclone
(c) thunderstorm
(d) none of these

Answer: (a) natural disaster


Q16. Tornado reaches

(a) from the oceans to the plane
(b) from the ground to the sky
(c) from the sky to the ground
(d) none of these

Answer: (c) from the sky to the ground


Q17. Reduced air pressure cause

(a) Heavy rain
(b) Decreased wind speed
(c) Increased wind speed
(d) Bright sun light

Answer: (c) Increased wind speed


Q18. Who among the following was the first to observe that whenever air moves its pressure drop ?

(a) Galileo
(b) Bernoulli
(c) Newton
(d) Guericpe

Answer: (b) Bernoulli


Q19. A violent tornado can travel at a speed of about

(a) 300 km/h
(b) 100 km/h
(c) 50 km/h
(d) 150 km/h


Q20. Wind air is generated due to

(a) Even heating of earth
(b) Cooling down of earth
(c) Uneven heating of earth
(d) Condensation of hot air

Answer: (c) Uneven heating of earth

MCQ Questions for Class 7 Science for All Chapter With Answer and PDF

Chapter 1 Nutrition in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 2 Nutrition in Animals Class 7 MCQ Questions
Chapter 3 Fibre to Fabric Class 7 MCQ Questions
Chapter 4 Heat Class 7 MCQ Questions
Chapter 5 Acids, Bases and Salts Class 7 MCQ Questions
Chapter 6 Physical and Chemical Changes Class 7 MCQ Questions
Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 MCQ Questions
Chapter 8 Winds, Storms and Cyclones Class 7 MCQ Questions
Chapter 9 Soil Class 7 MCQ Questions
Chapter 10 Respiration in Organisms Class 7 MCQ Questions
Chapter 11 Transportation in Animals and Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 12 Reproduction in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 13 Motion and Time Class 7 MCQ Questions
Chapter 14 Electric Current and Its Effects Class 7 MCQ Questions
Chapter 15 Light Class 7 MCQ Questions
Chapter 16 Water: A Precious Resource Class 7 MCQ Questions
Chapter 17 Forests: Our Lifeline Class 7 MCQ Questions
Chapter 18 Wastewater Story Class 7 MCQ Questions
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now