MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 13 Sound with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 13 : NCERT CBSE RBSE other Board MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 13 Sound with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern.

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 13 : NCERT CBSE RBSE other Board MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 13 Sound with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern.

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 13 Sound with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 13 Sound with Answers


Q1. The voice box is also called as

(a) stomach
(b) heart
(c) larynx
(d) mouth

Answer: (c) larynx


Q2. Sound can travel through:

(a) gases only
(b) solids only
(c) liquids only
(d) solids, liquids and gases

Answer: (d) solids, liquids and gases


Q3. Sound is a kind of

(a) work
(b) energy
(c) force
(d) pressure


Q4. Voice of which of the following is likely to have minimum frequency:

(a) baby girl
(b) baby boy
(c) a man
(d) a woman

Answer: (a) baby girl


Q5. The hearing range of human ear is

(a) 20 Hz to 20,000 Hz
(b) less than 20 Hz
(c) more than 20,000 Hz
(d) 20 Hz to 25,000 Hz

Answer: (a) 20 Hz to 20,000 Hz


Q6. Vibration in a body produce:

(a) energy
(b) sound
(c) heat
(d) none of these

Answer: (b) sound


Q7. Pitch of sound is determined by its

(a) frequency
(b) speed
(c) amplitude
(d) loudness


Q8. A shehnai produces sound from:

(a) vibrating strings
(b) vibrating membrane
(c) vibrating air column
(d) none of these

Answer: (c) vibrating air column


Q9. The frequency of subsonic sound is

(a) more than 20 Hz
(b) 100 Hz
(c) less than 20 Hz
(d) more than 20,000 Hz

Answer: (c) less than 20 Hz


Q10. Drum produces sound from:

(a) vibrating membrane
(b) vibrating stretched membrane
(c) vibrating strings
(d) none of these

Answer: (b) vibrating stretched membrane


Q11. Cochlea is a part of

(a) hearing organ
(b) sound producing organ
(c) muscular organ
(d) air pollution

Answer: (a) hearing organ


Q12. Frequency of oscillations is:

(a) the number of oscillations per minute
(b) the number of oscillations per hour
(c) the number of oscillations per second
(d) none of these

Answer: (c) the number of oscillations per second


Q13. 1 hertz is equal to

(a) 1 vibration per minute
(b) 10 vibrations per minute
(c) 60 vibrations per minute
(d) 600 vibrations per minute

Answer: (c) 60 vibrations per minute


Q14. The unit of frequency is:

(a) hertz
(b) hertz /sec
(c) hertz / min
(d) hertz / hour

Answer: (a) hertz


Q15. Sound cannot travel through

(a) air
(b) water
(c) air
(d) vacuum


Q16. The frequency determines the of a sound.

(a) loudness
(b) pitch
(c) both loudness and pitch
(d) none of these

Answer: (b) pitch


Q17. The sound in the audible range is called

(a) ultrasonic sound
(b) sonic sound
(c) subonic sound
(d) light sound


Q18. When the amplitude is small, the sound produced is:

(a) loud
(b) feeble
(c) low pitched
(d) none of these

Answer: (b) feeble


Q19. A pendulum oscillates 20 times in 4 seconds. Find its time period.

(a) 0.05 sec.
(b) 0.001 sec.
(c) 0.2 sec.
(d) 0.1 sec


Q20. The ultrasound equipment works at frequencies:

(a) higher than 20,000 Hz
(b) lower than 20,000 Hz
(c) less than 20 Hz
(d) none of these

Answer: (a) higher than 20,000 Hz


Match the items given in column I suitably with those given in column II.

Column IColumn II
1. Audible frequencies(a) 10 dB
2. Length of vocal cords in man(b) 30 dB
3. Ultrasound(c) 20 mm long
4. Normal breathing(d) 20 to 20,000 Hz
5. Soft whisper  (At 5 m)(e) Hertz
6. Frequency(f) Percussion instrument
7. Unpleasant sound(g) Music
8. Pitch(h) Produced by bats
9. Tabla(i) Noise
10. Pleasant sound(j) Higher frequency

Answer

Answer:

Column IColumn II
1. Audible frequencies(d) 20 to 20,000 Hz
2. Length of vocal cords in man(c) 20 mm long
3. Ultrasound(h) Produced by bats
4. Normal breathing(a) 10 dB
5. Soft whisper  (At 5 m)(b) 30 dB
6. Frequency(e) Hertz
7. Unpleasant sound(i) Noise
8. Pitch(j) Higher frequency
9. Tabla(f) Percussion instrument
10. Pleasant sound(g) Music

MCQ Questions for Class 8 Science with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 1 Crop Production and Management
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 4 Materials: Metals and Non-Metals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 5 Coal and Petroleum
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 6 Combustion and Flame
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 7 Conservation of Plants and Animals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 8 Cell Structure and Functions
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 9 Reproduction in Animals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 11 Force and Pressure
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 12 Friction
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 13 Sound
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 16 Light
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 17 Stars and the Solar System
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 18 Pollution of Air and Water