MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 3 : NCERT CBSE RBSE other Board MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern.

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 3 : NCERT CBSE RBSE other Board MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern.

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics with Answers


1. A chain of small chemical units combined to form a large single unit is called ____
a) Polymer
b) Poly
c) Polythene
d) None of the above

Answer: (a)


2. Polythene and PVC are examples of
a) Bio degradable substance
b) Thermosetting plastics
c) Thermoplastics
d) Rayon

Answer: (c)


3. Plastics which when moulded once, cannot be softened by heating. Such plastics are called ____
a) Polythene
b) Thermoplastics
c) Polyster
d) Thermosetting plastics

Answer: (d)


4. Polycot is made by mixing two types of fibres namely
a) Silk + Cotton
b) Polythene + cotton
c) Silk + Polyester
d) Polyester + Cotton

Answer: (d)


5. The 4 R Principle is
a) Reduce, Reuse, Recycle, Recover
b) Remember, reduce, Recycle, Rejoice
c) Repeat, Rejoice, recycle, reduce
d) None of the above

Answer: (a)


6. _____________ is an example of natural polymer
a) Rayon
b) Cellulose
c) Nylon
d) All of the above

Answer: (b)


7. Which of the following is Non-biodegradable
a) Woolen clothes
b) Plastic bag,
c) Cotton cloth
d) Wood

Answer: (b)


8. Fibre produced in factories is called
(a) man-made fibre
(b) natural fibre
(c) synthetic fibre
(d) both (a) and (c)

Answer: (d) both (a) and (c)


9. PET is a
(a) polyester
(b) polyamide
(c) nylon
(d) thermosetting polymer

Answer: (a) polyester


10. Which of the following cannot be recycled?
(a) Toys
(b) Cooker handles
(c) Carry bags
(d) Plastic chair

Answer: (b) Cooker handles


11. The plastic which cannot be recycled is
(a) jute
(b) rayon
(c) petrochemicals
(d) bakelite

Answer: (d) bakelite


12. Bakelite is an example of
(a) fibre
(b) elastomer
(c) nylon
(d) thermosetting polymer

Answer: (d) thermosetting polymer


13. Which term is used for polymers made up of a large number of glucose units?
(a) Protein
(b) Fructose
(c) Cellulose
(d) Polyester

Answer: (c) Cellulose


14. Which of the following is non-biodegradable?
(a) Paper
(b) Cotton cloth
(c) Wood
(d) Plastic

Answer: (d) Plastic


15. Which of the following is natural fibre obtained from plants?
(a) Cotton
(b) Wool
(c) Rayon
(d) Ketone

Answer: (a) Cotton


Match the following items given in Column ‘A with that in Column ‘B’.

Column ‘A’Column ‘B’
CottonThermoplastic
NylonPolyester
PVCBiodegradable
BakeliteArtificial fibres
PETArtificial wool
AcrylicChain of glucose units
cellouseNon-biodegradable
PaperNatural fibre
Plastic BagsCook wares
TeflonThermosetting

Answer:

Column ‘A’Column ‘B’
CottonNatural fibre
NylonArtificial fibres
PVCThermoplastic
BakeliteThermosetting
PETPolyester
AcrylicArtficial wool
cellouseChain of glucose units
PaperBiodegradable
Plastic BagsNon-biodegradable
TeflonCook wares

MCQ Questions for Class 8 Science with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 1 Crop Production and Management
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 4 Materials: Metals and Non-Metals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 5 Coal and Petroleum
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 6 Combustion and Flame
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 7 Conservation of Plants and Animals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 8 Cell Structure and Functions
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 9 Reproduction in Animals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 11 Force and Pressure
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 12 Friction
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 13 Sound
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 16 Light
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 17 Stars and the Solar System
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 18 Pollution of Air and Water