MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 4 Materials: Metals and Non-Metals with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 4 : NCERT CBSE RBSE other Board MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 4 Materials: Metals and Non-Metals with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern.

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 4 Materials: Metals and Non-Metals with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 4 Materials: Metals and Non-Metals with Answers


1. Which of the following is a liquid at room temperature?
(a) Iron
(b) Bromine
(c) Iodine
(d) Phosphorus

Answer: (b) Bromine


2. The most reactive metal is
(a) copper
(b) silver
(c) potassium
(d) calcium

Answer: (c) potassium


3. The metal which is liquid at room temperature is
(a) sodium
(b) bromine
(c) calcium
(d) mercury

Answer: (d) mercury


4. Which one of the following metals is the most ductile?
(a) Aluminium
(b) Copper
(c) Silver
(d) Gold

Answer: (d) Gold


5. Which one of the following metals is the most reactive and stored in kerosene?
(a) Iron
(b) Gold
(c) Copper
(d) Potassium

Answer: (d) Potassium


6. Name the gas evolved when magnesium reacts with dilute hydrochloric acid
(a) Chlorine
(b) Oxygen
(c) hydrogen
(d) Nitrogen

Answer: (c) hydrogen


7. The property of metals by which they can be beaten into thin sheets is called ____
a) Ductility
b) Sheetability
c) Metallic
d) Malleability

Answer: (d)


8. The property of metal by which it can be drawn into wires is called ______
a) Ductility
b) Sheetability
c) Metallic
d) Malleability

Answer: (a)


9. The metal found in liquid state is
a) Iron
b) Aluminium
c) Mercury
d) Gold

Answer: (c)


10. When a copper vessel is exposed to moist air for long, it acquires a dull green coating. The green material is a mixture of
a) Copper oxide and Copper Nitrate
b) Copper hydroxide & Copper Carbonate
c) Copper carbonate and Copper sulphate
d) Copper hydroxide and Copper Nitrate

Answer: (b)


11. When sulphur dioxide is dissolved in water __________ is formed.
a) Sulphuric acid
b) Sulphoxy acid
c) Sulphurous acid
d) Sulphur trioxide

Answer: (c)


12. Sodium metal is stored in
a) water
b) Kept under open air
c) alcohol
d) Kerosene

Answer: (d)


13. Phosphorus is stored in
a) water
b) Kept under open air
c) alcohol
d) Kerosene

Answer: (a)


14. Since metals produce ringing sounds, they are said to be ____.
a) Sound metal
b) Sonorous
c) Ring metal
d) malleable

Answer: (b)


15. A substance which cannot be broken down further by chemical reactions, by cooling, heating, or by electrolysis, is called ______
a) Metal
b) Non Metal
c) Element
d) Compound

Answer: (c)


16. They are not sonorous and are poor conductors of heat and electricity. These materials are
a) elements
b) Metals
c) Compound
d) Non metals

Answer: (d)


MCQ Questions for Class 8 Science with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 1 Crop Production and Management
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 4 Materials: Metals and Non-Metals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 5 Coal and Petroleum
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 6 Combustion and Flame
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 7 Conservation of Plants and Animals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 8 Cell Structure and Functions
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 9 Reproduction in Animals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 11 Force and Pressure
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 12 Friction
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 13 Sound
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 16 Light
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 17 Stars and the Solar System
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 18 Pollution of Air and Water