MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 5 Coal and Petroleum with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 5 : NCERT CBSE RBSE other Board MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 5 Coal and Petroleum with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern.

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 5 Coal and Petroleum with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 5 Coal and Petroleum with Answers


1. Resources present in unlimited quantity in nature and are not likely to be exhausted by human activities are called
a) Exhaustible Natural Resources
b) Inexhaustible Natural Resources
c) Exhaustible Resources
d) None of the above

Answer: (b)


2. Coal, Petroleum and natural gas are examples of
a) Exhaustible Natural Resources
b) Inexhaustible Natural Resources
c) Expensive Resources
d) None of the above

Answer: (a)


3. Naphthalene balls used to repel moth and insect is derived from
a) Petroleum
b) Sugar
c) Coal tar
d) LPG

Answer: (c)


4. CNG is the abbreviated form of
a) Combined natural gas
b) Compressed Natural Gas
c) Confirmed Natural gas
d) Condemned Natural gas

Answer: (b)


5. The slow process of conversion of dead vegetation into coal is called
a) Carbonisation
b) fuelification
c) Coalification
d) None of the above

Answer: (a)


6. In India petroleum deposit was first found in the state of
a) Gujarat
b) Maharastra
c) Assam
d) West Bengal

Answer: (c)


7. Use of CNG in automobile is better than petrol because it is
a) cheaper
b) Less polluting
c) Cannot be adulterated
d) All of the above

Answer: (d)


8. To reduce fuel consumption in automobile one should
a) Drive very fast to reach early
b) Not switch off the engine at traffic lights
c)  Not check tyre pressure regularly
d) Ensure proper maintenance of the vehicle

Answer: (d)


9. Black gold is actually
a) Gold which became black on burning
b) Petroleum
c) Gold sold in black market
d) Diamond

Answer: (b)


10. The earth’s temperature is increasing due to Global warming which is due to
a)  The Sun giving out more heat
b) The Earth slowly moving toward the sun
c) Increased use of fossil fuel
d)  Less duration of winter every year

Answer: (c)


11. Main constituent of LPG is
(a) methane
(b) butane
(c) ethane
(d) propane

Answer: (b) butane


12. Name the petroleum product used for surfacing of roads.
(a) Butane
(b) Anthracite
(c) Bitumen
(d) Hydrocarbon

Answer: (c) Bitumen


13. Least polluting fuel for vehicles is
(a) coke
(b) kerosene
(c) diesel
(d) CNG

Answer: (d) CNG


14. Petroleum is found under the
(a) sedimentary rocks
(b) water
(c) sand
(d) coke

Answer: (a) sedimentary rocks


15. In which of the following places natural gas has not been formed in India?
(a) Tripura
(b) Jaiselmer
(c) Mumbai
(d) Delhi

Answer: (d) Delhi


Match the following items given in column ‘A with that in column ‘B’

Column AColumn B
PetroleumProvide more heat on burning
CoalCarbon
Oil refineryInsoluble in water
Good fuelsWood
CokeBarauni
FuelsProduce more energy
CNGPetroleum product
BitumenNon-polluting fuel

Answer:

Column AColumn B
PetroleumInsoluble in water
CoalWood
Oil refineryBarauni
Good fuelsProduce more energy
CokeCarbon
FuelsProvide more heat on burning
CNGNon-polluting fuel
BitumenPetroleum product

MCQ Questions for Class 8 Science with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 1 Crop Production and Management
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 4 Materials: Metals and Non-Metals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 5 Coal and Petroleum
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 6 Combustion and Flame
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 7 Conservation of Plants and Animals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 8 Cell Structure and Functions
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 9 Reproduction in Animals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 11 Force and Pressure
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 12 Friction
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 13 Sound
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 16 Light
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 17 Stars and the Solar System
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 18 Pollution of Air and Water