MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 7 Conservation of Plants and Animals with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 7 : NCERT CBSE RBSE other Board MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 7 Conservation of Plants and Animals with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern.

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 7 : NCERT CBSE RBSE other Board MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 7 Conservation of Plants and Animals with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern.

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 7 Conservation of Plants and Animals with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 7 Conservation of Plants and Animals with Answers


1. Deforestation means
a) Planting more trees
b) Designing a forest
c) Demanding a forest
d) Clearing of forests and using that land for other purposes.

Answer: (d)


2. Ill effect of deforestation is it
a) Increases temperature of earth
b) Increases pollution level
c) Increases CO2 level of atmosphere
d) All of the above

Answer: (d)


3. Increased level of carbon dioxide in the atmosphere traps the heat rays reflected by the earth causing an increase in the temperature on the earth. This is
a) Local warming
b) House warming
c) Global warming
d) Country warming

Answer: (c)


4. Part of the earth which supports life where living beings exists is called ____
a) Atmosphere
b) Biosphere
c) Biology
d) Biodiversity

Answer: (b)


5. Variety of organisms existing on the earth, their interrelationships and their relationship with the environment is called
a) Diversity
b) Biosphere
c) Biology
d) Biodiversity

Answer: (d)


6. Species of plants and animals which are found exclusively in a particular area are called
a) Endemic species
b) Exotic species
c) Local species
d) Specific species

Answer: (a)


7. Animals whose numbers are reducing to a level that they might face extinction are
a) Reducing species
b) Extinction species
c) Endangered species
d) Dangerous species

Answer: (c)


8. ____ is the Source book which keeps a record of all the endangered animals and plants.
a) Blue Data book
b) Red Data book
c) Green data book
d) Black data Book

Answer: (b)


9. Migratory birds fly to far off places in a particular season of the year because that place becomes
a) Very cold
b) Very hot
c) People hunt birds
d) Birds donot

Answer: (a)


10. Reforestation means
a) Planting trees
b) restocking of the destroyed forests by planting new trees.
c) Cutting trees
d) Burning trees

Answer: (b)


11. Which of the following activities are prohibited in national parks, sanctuaries and biosphere reserves?
(a) Poaching
(b) Hunting
(c) Felling trees
(d) All of these

Answer: (d) All of these


12. Name the areas where animals are protected from any disturbance to them and their habitat.
(a) Sanctuary
(b) Biodiversity
(c) Palaces
(d) Beach

Answer: (a) Sanctuary


13. Name the areas reserved for wildlife where they can freely use the habitats and national resources.
(a) National parks
(b) Sanctuary
(c) Oceans
(d) Homes

Answer: (a) National parks


14. Large areas of protected land for conservation of wildlife, plant and animal resources and traditional life of the tribals living in the area are referred to as
(a) biosphere reserves
(b) sanctuaries
(c) national parks
(d) all of these

Answer: (a) biosphere reserves


15. The Pachmarhi Biosphere Reserve consists one national park named
(a) bori
(b) satpura
(c) anand
(d) dudhwa

Answer: (b) satpura


16. The Pachmarhi Biosphere Reserve consists two wildlife sanctuaries named
(a) Bori and Pachmarhi
(b) Pachmarhi and Satpura
(c) Satpura and Bori
(d) none of these

Answer: (a) Bori and Pachmarhi


17. The plants found in a particular area are termed as
(a) flora
(b) fauna
(c) species
(d) all of the above

Answer: (a) flora


18. The animal found in a particular area are termed as
(a) flora
(b) fauna
(c) dogs
(d) humans

Answer: (b) fauna


19. Those species of plants and animals that are found exclusively in a particular area are termed as
(a) endemic species
(b) exclusive species
(c) particular species
(d) significant species

Answer: (a) endemic species


20. The killing of animals illegally is referred to as
(a) assassinating
(b) poaching
(c) killing
(d) hunting

Answer: (b) poaching


Match the items given in column I suitably with those given in column II.

Column IColumn II
1. Giant squirrel(a) Food chain
2. Cutting of forests(b) Endemic species
3. Eating and being eaten(c) Red Data Book
4. Wildlife sanctuaries(d) Deforestation
5. Record of endangered plants and animals(e) Pachmarhi
6. Satpura(f) Surkhab
7. Bird Sanctuary(g) National Park
8. Migratory Bird(h) Extinct species
9. Conversion of fertile land into desert(i) Bharatpur
10. Woolly mammoth(j) Desertification

Answer:

Column IColumn II
1. Giant squirrel(b) Endemic species
2. Cutting of forests(d) Deforestation
3. Eating and being eaten(a) Food chain
4. Wildlife sanctuaries(e) Pachmarhi
5. Record of endangered plants and animals(c) Red Data Book
6. Satpura(g) National Park
7. Bird Sanctuary(i) Bharatpur
8. Migratory Bird(f) Surkhab
9. Conversion of fertile land into desert(j) Desertification
10. Woolly mammoth(h) Extinct species

MCQ Questions for Class 8 Science with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 1 Crop Production and Management
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 4 Materials: Metals and Non-Metals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 5 Coal and Petroleum
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 6 Combustion and Flame
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 7 Conservation of Plants and Animals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 8 Cell Structure and Functions
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 9 Reproduction in Animals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 11 Force and Pressure
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 12 Friction
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 13 Sound
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 16 Light
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 17 Stars and the Solar System
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 18 Pollution of Air and Water