MCQ Questions for Class 9 English Prose Chapter 10 Kathmandu with answer

MCQ Questions for Class 9 English Prose Chapter 10 : MCQs Class 9 English Prose Chapter 10 Kathmandu with Answers of Beehive, Moments, English Language and Literature PDF Free Download prepared here according to the latest CBSE syllabus and NCERT curriculum.

MCQ Questions for Class 9 English Prose Chapter 10

MCQ Questions for Class 9 English Prose Chapter 10 Kathmandu with PDF Download

CBSE RBSE and Other State NCERT Syllabus Objective MCQ Questions of Class 9 English Prose Chapter 10 Kathmandu with Answers Pdf of Beehive, Moments, English Language and Literature will guide students to do a quick revision for all the concepts present in each chapter and prepare for final exams.

Q1.Who is the author of the lesson ‘Kathmandu’?

(a) Vikram Seth
(b) A.P.J. Abdul Kalam
(c) Kenneth Anderson
(d) Jerome K. Jerome

Answer: (a) Vikram Seth


Q2.Why does the author find himself unable to tear away from the square? MCQ Questions for Class 9 English Prose Chapter 10 Kathmandu with answer

(a) the flute music was very sweet
(b) there were many things to eat
(c) he was watching a magic show
(d) he was buying flutes

Answer: (a) the flute music was very sweet


Q3.What were the most universal sounds that the author heard?

(a) sound of flute playing
(b) sound of diffrent musics
(c) vendors shouting
(d) all

Answer: (a) sound of flute playing


Q4.The flutes on the pole of fruit seller are compared to | MCQ Questions for Class 9 English Prose Chapter 10 Kathmandu with answer

(a) a beehive
(b) a bunch of oranges
(c) Guills of a porcupine
(d) none of the above

Answer: (c) Guills of a porcupine


Q5.What will happen when the small shrine on the Bagmati river bank will emerge fully?

(a) the evil period of the Kaliyug will end
(b) the new era will start
(c) a new god will appear
(d) Bagmati river will thy out

Answer: (a) the evil period of the Kaliyug will end


Q6.What does one need to play a flute soulfully? MCQ Questions for Class 9 English Prose Chapter 10 Kathmandu with answer

(a) need to learn music
(b) need to learn the art of playing it
(c) need to breathe life into it
(d) None

Answer: (c) need to breathe life into it


Q7.What atmosphere is there near the Pashupatinath temple?

(a) discipline
(b) peaceful
(c) religious
(d) febrile confusion

Answer: (d) febrile confusion


Q8.What does Febrile confusion mean? MCQ Questions for Class 9 English Prose Chapter 10 Kathmandu with answer

(a) a situation
(b) an unknown situation
(c) complete chaos
(d) none

Answer: (c) complete chaos


Q9.Which famous Hindu temple is situated in Kathmandu?

(a) Jagannath
(b) Kedamath
(c) Pashupatinath
(d) Deenanath

Answer: (c) Pashupatinath


Q10.Kathmandu is the capital city of : MCQ Questions for Class 9 English Prose Chapter 10 Kathmandu with answer

(a) China
(b) Nepal
(c) Bhutan
(d) Bangladesh

Answer: (b) Nepal


Q11.How did the author return to Delhi from Nepal?

(a) by bus
(b) by train
(c) by water route
(d) by plane

Answer: (d) by plane


Q12.What does the writer Vikram Seth like very much? MCQ Questions for Class 9 English Prose Chapter 10 Kathmandu with answer

(a) talking
(b) scenic beauty
(c) travelling
(d) all

Answer: (c) travelling


Q13.What was looking like the quills of a porcupine?

(a) Flute seller’s stock of flutes
(b) Flute seller’s hair
(c) the group of hawkers
(d) none

Answer: (a) Flute seller’s stock of flutes


Q14.Who were trying to get the priest’s attention at Pashupatinath’s temple?

(a) hawkers
(b) flute seller
(c) worshippers
(d) monkeys

Answer: (c) worshippers


Q15.Who were fighting outside Pashupatinath temple? MCQ Questions for Class 9 English Prose Chapter 10 Kathmandu with answer

(a) two men
(b) two women
(c) hawkers
(d) two monkeys

Answer: (d) two monkeys


Q16.Where did the author see an immense white dome?

(a) at Pashupatinath temple
(b) in the street
(c) on the road
(d) In the Buddhnath stupa

Answer: (d) In the Buddhnath stupa


Q17.What kind of streets are there in Kathmandu? MCQ Questions for Class 9 English Prose Chapter 10 Kathmandu with answer

(a) wide
(b) well furnished
(c) narrow and full of life
(d) clean

Answer: (c) narrow and full of life


Q18.Which river flows through Kathmandu?

(a) Kosi
(b) Bagmati
(c) Gandak
(d) Khalsa

Answer: (b) Bagmati


Q19.Entrance in Pashupatinath temple is allowed only for

(a) Hindus
(b) Bandhs
(c) Foreigners
(d) All of the above

Answer: (a) Hindus

MCQ Questions for Class 9 English with Answers Beehive

MCQ Questions for Class 9 English with Answers Beehive Prose

  1. The Fun They Had Class 9 MCQ Questions
  2. The Sound of Music Class 9 MCQ Questions
  3. The Little Girl Class 9 MCQ Questions
  4. A Truly Beautiful Mind Class 9 MCQ Questions
  5. The Snake and the Mirror Class 9 MCQ Questions
  6. My Childhood Class 9 MCQ Questions
  7. Packing Class 9 MCQ Questions
  8. Reach for the Top Class 9 MCQ Questions
  9. The Bond of Love Class 9 MCQ Questions
  10. Kathmandu Class 9 MCQ Questions
  11. If I Were You Class 9 MCQ Questions

MCQ Questions for Class 9 English with Answers Beehive Poems

  1. The Road Not Taken Class 9 MCQ Questions
  2. Wind Class 9 MCQ Questions
  3. Rain on the Roof Class 9 MCQ Questions
  4. The Lake Isle of Innisfree Class 9 MCQ Questions
  5. A Legend of the Northland Class 9 MCQ Questions
  6. No Men are Foreign Class 9 MCQ Questions
  7. The Duck and the Kangaroo Class 9 MCQ Questions
  8. On Killing a Tree Class 9 MCQ Questions
  9. The Snake Trying Class 9 MCQ Questions
  10. A Slumber did my Spirit Seal Class 9 MCQ Questions

MCQ Questions for Class 9 English with Answers Moments

  1. The Lost Child Class 9 MCQ Questions
  2. The Adventures of Toto Class 9 MCQ Questions
  3. Iswaran the Storyteller Class 9 MCQ Questions
  4. In the Kingdom of Fools Class 9 MCQ Questions
  5. The Happy Prince Class 9 MCQ Questions
  6. Weathering the Storm in Ersama Class 9 MCQ Questions
  7. The Last Leaf Class 9 MCQ Questions
  8. A House is not a Home Class 9 MCQ Questions
  9. The Accidental Tourist Class 9 MCQ Questions
  10. The Beggar Class 9 MCQ Questions
Class 8th Maths Class 8th Science Class 8th Social Studies
Class 9th Maths Class 9th Science Class 9th Social Studies
Class 10th Maths Class 10th Science Class 10th Social Studies

Leave a Comment