MCQ Questions for Class 9 English Prose Chapter 5 The Snake and the Mirror with PDF

MCQ Questions for Class 9 English Prose Chapter 5 : MCQs Class 9 English Chapter 5 The Snake and the Mirror with Answers of Beehive, Moments, English Language and Literature PDF Free Download prepared here according to the latest CBSE syllabus and NCERT curriculum.

MCQ Questions for Class 9 English Prose Chapter 5

MCQ Questions for Class 9 English Prose Chapter 5 The Snake and the Mirror with PDF Download

CBSE RBSE and Other State NCERT Syllabus Objective MCQ Questions of Class 9 English Prose Chapter 5 The Snake and the Mirror with Answers Pdf of Beehive, Moments, English Language and Literature will guide students to do a quick revision for all the concepts present in each chapter and prepare for final exams.

Question 1.
While looking at the mirror, the doctor smiled, and he found his smile
(a) Unattractive
(b) Attractive
(c) Wide
(d) Ugly

Answer: (b) Attractive


Question 2.
The doctor described the snake as the one
(a) Very poisonous
(b) Taken with its own beauty
(c) Thick and ugly
(d) That had bitten the thief

Answer: (b) Taken with its own beauty


Question 3.
According to the doctor, the thief had a sense of
(a) Good clothes
(b) Cleanliness
(c) Logic
(d) None of the above

Answer: (b) Cleanliness


Question 4.
Why did the doctor have very little things to carry?
(a) Because the storm destroyed most of the things
(b) He was too poor to have many things
(c) The room was too small to keep a lot of things
(d) Some thief had stolen most of the things

Answer: (d) Some thief had stolen most of the things


Question 5.
What did the doctor do immediately after reaching his friend’s house?
(a) Smeared oil all over his body and took a bath
(b) Drank a glass of water
(c) Took medicines
(d) Narrated the incident of the snake

Answer: (a) Smeared oil all over his body and took a bath


Question 6.
How did the doctor’s wife actually look like?
(a) Thin
(b) Fat
(c) Short
(d) None of the above

Answer: (a) Thin


Question 7.
After the snake moved towards the mirror, the doctor was
(a) A stone in a flesh
(b) A man of flesh and blood
(c) A crying man
(d) A paralyzed man

Answer: (b) A man of flesh and blood


Question 8.
From the doctor’s arm, the snake slithered into his
(a) Leg
(b) Lap
(c) Head
(d) Back

Answer: (b) Lap


Question 9.
The snake looked at the mirror. Seeing that, the doctor wandered
(a) If the snake was admiring its own beauty
(b) If it’s going to bite him
(c) If it’s going to make a noise
(d) If it’s going to smile

Answer: (a) If the snake was admiring its own beauty


Question 10.
While sitting wrapped around by a snake, the doctor felt
(a) The presence of God
(b) The presence of the ghost
(c) The presence of rats
(d) The presence of devils

Answer: (a) The presence of God


Question 11.
The doctor turned to
(a) Stone
(b) Ghost
(c) Snake
(d) Devil

Answer: (a) Stone


Question 12.
What did the snake to after landing on the doctor’s shoulder?
(a) Coiled around his left arm above the elbow
(b) Coiled around his right arm above the elbow
(c) Coiled around his neck
(d) Coiled around his head

Answer: (a) Coiled around his left arm above the elbow


Question 13.
Suddenly, the doctor heard a dull sound that resembled
(a) Sound of frogs
(b) Rubber tube falling on the ground
(c) An opening of a box
(d) Hails falling on the roof

Answer: (b) Rubber tube falling on the ground


Question 14.
Whom did the doctor want to marry?
(a) A scientist
(b) A teacher
(c) A woman doctor
(d) A singer

Answer: (c) A woman doctor


Question 15.
The doctor believed in making himself
(a) Thinner
(b) Honest
(c) Hardworking
(d) Handsome

Answer: (d) Handsome


Question 16.
What was the change in doctor’s thoughts?
(a) from a valuable man to a helpless, foolish man
(b) from a poor to rich man
(c) from a frown to smile
(d) from no moustache to moustache

Answer: (a) from a valuable man to a helpless, foolish man


Question 17.
How was the doctor’s life saved?
(a) because of the mirror
(b) because of rats
(c) because of his dirty vest
(d) because of his wife

Answer: (a) because of the mirror


Question 18.
Why did the doctor smile at himself?
(a) for looking into the mirror
(b) for his smart looks
(c) for his helplessness and foolishness
(d) none

Answer: (c) for his helplessness and foolishness


Question 19.
What words did the doctor thnk of writing in his imagination?
(a) save
(b) smart
(c) look
(d) O God

Answer: (d) O God


Question 20.
Why did the doctor decide to always smile?
(a) to attract customers
(b) to attract people
(c) to look more handsome
(d) none

Answer: (c) to look more handsome


Question 21.
Who told this story to the writer?
(a) His granny
(b) his mother
(c) his father
(d) a homeopath doctor

Answer: (d) a homeopath doctor


Question 22.
How many times did the doctor hear the sound of rats?
(a) once
(b) twice
(c) thrice
(d) four times

Answer: (c) thrice


Question 23.
What was the regular traffic referred to?
(a) the sound of vehicles
(b) too many people coming and going
(c) traffic of rats roaming here and there
(d) none

Answer: (c) traffic of rats roaming here and there


Question 24.
Why did he decide to smile always?
(a) he could hide his inner feelings
(b) because he thought that smiling made him look smart
(c) he could attract people
(d) all

Answer: (b) because he thought that smiling made him look smart


Question 25.
What was the plight of the doctoe when he noticed a snake around his arm?
(a) like a stone image in the flesh
(b) frightened
(c) screaming
(d) smiling

Answer: (a) like a stone image in the flesh


Question 26.
What kind of a woman does he want to get married to?
(a) a fat, rich doctor
(b) a beautiful woman
(c) a slim woman
(d) none

Answer: (a) a fat, rich doctor


Question 27.
What is this story about?
(a) about a frightening incident which is narrated in a humorous manner
(b) about a doctor’s plight
(c) a foolish doctor
(d) about rats

Answer: (a) about a frightening incident which is narrated in a humorous manner


Question 28.
Which two important decisions did the doctor take?
(a) to shave daily and always smile
(b) not to give medicines
(c) to leave the room
(d) to kill the rats

Answer: (a) to shave daily and always smile


Question 29.
What kind of a sound did the doctor hear?
(a) music
(b) hissing sound
(c) sound of rats
(d) none

Answer: (c) sound of rats


Question 30.
What does the word meagre in the lesson mean?
(a) big
(b) huge
(c) very little
(d) small Answer: (c) very little

MCQ Questions for Class 9 English with Answers Beehive

MCQ Questions for Class 9 English with Answers Beehive Prose

  1. The Fun They Had Class 9 MCQ Questions
  2. The Sound of Music Class 9 MCQ Questions
  3. The Little Girl Class 9 MCQ Questions
  4. A Truly Beautiful Mind Class 9 MCQ Questions
  5. The Snake and the Mirror Class 9 MCQ Questions
  6. My Childhood Class 9 MCQ Questions
  7. Packing Class 9 MCQ Questions
  8. Reach for the Top Class 9 MCQ Questions
  9. The Bond of Love Class 9 MCQ Questions
  10. Kathmandu Class 9 MCQ Questions
  11. If I Were You Class 9 MCQ Questions

MCQ Questions for Class 9 English with Answers Beehive Poems

  1. The Road Not Taken Class 9 MCQ Questions
  2. Wind Class 9 MCQ Questions
  3. Rain on the Roof Class 9 MCQ Questions
  4. The Lake Isle of Innisfree Class 9 MCQ Questions
  5. A Legend of the Northland Class 9 MCQ Questions
  6. No Men are Foreign Class 9 MCQ Questions
  7. The Duck and the Kangaroo Class 9 MCQ Questions
  8. On Killing a Tree Class 9 MCQ Questions
  9. The Snake Trying Class 9 MCQ Questions
  10. A Slumber did my Spirit Seal Class 9 MCQ Questions

MCQ Questions for Class 9 English with Answers Moments

  1. The Lost Child Class 9 MCQ Questions
  2. The Adventures of Toto Class 9 MCQ Questions
  3. Iswaran the Storyteller Class 9 MCQ Questions
  4. In the Kingdom of Fools Class 9 MCQ Questions
  5. The Happy Prince Class 9 MCQ Questions
  6. Weathering the Storm in Ersama Class 9 MCQ Questions
  7. The Last Leaf Class 9 MCQ Questions
  8. A House is not a Home Class 9 MCQ Questions
  9. The Accidental Tourist Class 9 MCQ Questions
  10. The Beggar Class 9 MCQ Questions
Class 8th Maths Class 8th Science Class 8th Social Studies
Class 9th Maths Class 9th Science Class 9th Social Studies
Class 10th Maths Class 10th Science Class 10th Social Studies

Leave a Comment